Сигналът за атентат срещу Борисов – лист хартия с два пасажа

Експремиерът не е разгласил класифицирана информация
Обновена: 14 мар 2013 14:42 | 14 мар 2013 14:30,
483
 Сигналът за атентат срещу Борисов – лист хартия с два пасажа
Сотир Цацаров. Снимка: архив Булфото

Информацията, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу вече бившия премиер Бойко Борисов, е с изключително ниска степен на достоверност, стана ясно днес от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров уточни, че информацията е постъпила в службите у нас през 2005 година от чуждестранна разузнавателна служба.

Припомняме, че минути след като парламентът гласува оставката на правителството на Борисов, ексминистър-председателят заяви от парламентарната трибуна, че пожизненият председател на ДПС го е поръчал.

От Движението за права и свободи категорично отхвърлиха подобни твърдения, депутатът от Синята коалиция и бивш шеф на НРС Димо Гяуров също остана скептичен към подобна информация.

Още по темата
Коментарите на всички след изявлението на Борисов се въртяха около това, че трябва да стане ясно кога е постъпила информацията, от коя служба, действително ли е квалифицирана и имал ли е право експремиерът да я оповестява и дали тя е достоверна.

Днес Цацаров отговори на част от тези въпроси. Главният прокурор описа въпросният сигнал като “лист хартия с надпис "строго секретно" и два пасажа“. Борисов обяви от парламентарната трибуна, че става въпрос за официален документ от чужда служба.

Становището на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е, че документът няма качеството на официален документ на хартиен носител, който съдържа класифицирана информация, заяви днес главният прокурор.

Първият параграф от “листа хартия“ се описва, че организираната престъпност у нас подготвя атентат срещу главния секретар на МВР Бойко Борисов, а вторият - че атентатът е договорен с Ахмед Доган, когото възнамерявали да сложат на мястото на Борисов.

От службите са преценили, че написаното във втория пасаж е с изключително ниска степен на достоверност и затова тогава Борисов не е бил запознат с него.

През тази година, малко преди изявлението на премиера Борисов в Народното събрание, той е бил запознат и с втория пасаж от директора на Националната разузнавателната служба. Становището на Държавната комисия по сигурност на информацията е, че информацията, която Бойко Борисов е представил от трибуната на Народното събрание не е класифицирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бате Бойко може да киха с отворени очи
354
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цацата не ви ли прилича малко на Фидосова?Или май е обратно?
353
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДЮНИТЕ - ДЮНИ ЛИ СА ИЛИ НЕ - БОЙКО - ЛЪЖЕ ИЛИ НЕ Е ТОВА Е ВЪПРОСА
352
3
 
15
 
! Отговори
чекист преди 11 години
Дали този пасквил е квалифицирана информяция е най малкият проблемв случая. Борисов в случая направи опит да иниицира междуетнически скандал изкарвайки Доган поръчител на убийство на български премиер. Ще напомня, че в Косово патакламата стана зарад пиянски бой на една сватба и непремерено предизборно изказване на Милошевич. Изказването на Борисов е или опасна интрига с мъзчожна непредсказуема ситуация или приказка на *** човек. Каквото и да е в случая Борисов нямамясто в политиката!
351
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурно документът е бил от турските тайни служби МИТ и е съдържал предупреждение,че когато решат,могат да наредят на Доган да отстреля тиквата.Но после са разбрали,че тиквата е въздух по налягане и са решили,че не си заслужава.
350
3
 
12
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Виждате ли го този как се е оял! Омръзна ми от такива оядени мутри!
349
2
 
15
 
! Отговори
Хм преди 11 години
обаче Цацата как врътна нещата, а? :) Доган доволен че не е верно, Бобо доволен, че такъв "документ" има и че не е секретен, и самата Цаца доволен, че няма за кво да се сезира никой...корифей цаца! :)пропуска обаче да спомене коя е службата с некадърния източник....
348
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки може да опикае пода,но тиквата *** тавана.
347
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БУДА НОСИ СВЕТЛИНА НА ХОРАТА И ГОНИ ЗЛОТО!
346
1
 
3
 
! Отговори
Гаргамел преди 11 години
Който не знае нищо или не иска да знае нищо, трябва да вярва на всичко!
345
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквата дойде като аслан,но соколчето го отпрати като ***.
344
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цацаров още не си дошъл и започна с номерата от селските вечеринки,язък че толкова се пана,на всички е ясно че оня корифей на мисълта Борисов сеопита да се направи на жертва ама не му мина номера,то неговите селски номера нямат край
343
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОГАТО СОКОЛА НАКЪЛВА ТИКВАТА,УСТАНОВИ,ЧЕ ОТВЪТРЕ Е КУХА.
342
13
 
2
 
! Отговори
ГМ Димитров преди 11 години
До denim58 Много,много точно!!!Да допълня-щом и болните бандюги като Трактора пригласят на хиените от БСП,ДПС и Атака ,значи всички са като дупе и ***,както го е казал народа.Да не ги допускаме отново на власт!Излъгаха хората да свалят Бойко,който е с професия като всички хора,аман от професори и врачки!А те, гяволите, ни заробили с години да плащаме скъп ток.Комисионните в милиони за тях,а за народа-ядец!Да помогнем на Борисов и той на нас.Следващият му кабинет ще бъде по-добър. Народен човек
341
5
 
6
 
! Отговори
Да, кажа преди 11 години
През 1977г. страните членки на ООН сключват споразумение за НЕизползване на климатични оръжия!Днешно време гледайте климата... НЕ! ГЛЕДАЙТЕ НЕБЕТО ВСЕ ПО ЧЕСТО и сами ще стигнете до някои изводи. Аз не вярвах и философствах, но това което видях вчера през ноща и днес целия ден ме срази!Просто да се информираме, че с тези мишки не виждаме котката!Готови сме да отхвърлим властта и елита, но те вече си играят и с климата май а?!?!?
340
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БУДА ПОБЕДИ КРАЛЯ НА МАЙМУНИТЕ И ВСИЧКИТЕ НЕГОВИ МАЙМУНИ!
339
2
 
7
 
! Отговори
ззз преди 11 години
Постановка на службите ..
338
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БУДА ДАДЕ НА ХОРАТА СВОБОДА!
337
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БУДА ПРЕБОРИ ДЕМОНИТЕ НА ЗЛОТО!
336
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гербавия прокурор, нали затова го назначиха? Не случайно чак от Пловдив го доведоха...Да си брани патрона, за да си оправдае назначението.И той си изпълнява задачата старателно.Вместо да извади фактите наяве той ни будалка с два пасажа на хартийка...