Подкупът по делото срещу Николай Цонев - "мнима ситуация"

Следователят и свидетел Петьо Петров сам провокирал ситуацията
31 май 2013 16:14,
8
Подкупът по делото срещу Николай Цонев - "мнима ситуация"
Николай Цонев. Снимка: архив Булфото

Следователят Петьо Петров е създал ”мнима ситуация” за даване на подкуп. Това се казва в мотивите на Софийския градски по делото срещу бившия военен министър от правителството на тройната коалиция Николай Цонев, бившия съдия Петър Сантиров и бившия служител на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Припомняме, че Петьо Петров беше основен свидетел по делото, което завърши с оправдателна присъда. „В настоящия случай има категорични доказателства, че инициативата за създалата се мнима ситуация за даване на подкуп е на свидетеля П.П.”, се казва в излезлите днес мотиви на СГС.

Още по темата
Според магистратите при първоначалната си среща с Петров  Петър Сантиров дори не е бил наясно с воденото срещу Цонев производство и не е имал желание да се занимава с този въпрос. Няма как при това положение да е възнамерявал да предложи или да даде подкуп на следователя Петров.

Свидетелят и разследващите органи от досъдебното производство не са се задоволили само да съберат данни за едно предстоящо престъпление и/или да го предотвратят, каквото е изискването на закона. Петров в случая е поискал подкупа, определил е размера на сумата, която иска да получи, очертал е параметрите, включително и обстоятелствата около „възнаграждението“ на вещите лица, акцентирайки, че то ще се дължи отделно от парите, предназначени за самия него. Заплашвал е с неблагоприятни последици за Цонев. Абсурдно е при това положение да се приеме, че поведението на Петров е било пасивно, а не провокативно и че не е довело дотам, че да се стигне до мнима ситуация на даване на подкуп.

Всичко изложено дава основание на съда да приеме, че без наличие на активните, тенденциозни и последователни действия на свидетеля и следовател Петьо Петров до извършване на престъпление не би се стигнало.

Бившият военен министър Николай Цонев, бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров бяха оправдани по делото за подкуп от 20 000 евро.

По данни на прокуратурата целта на тримата подсъдими била с парите да убедят следователя Петьо Петров, който работел по разследване срещу Цонев за ощетяване на държавата, да го потули.

През април главният прокуро Сотир Цацаров призна, че зам.-градския прокурор на София Роман Василев го е подведе при искането за СРС-та по делото срещу Цонев.

Тогава зам.-градският прокурор Василев убедил Цацаров, в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив, да му даде разрешение за използване на СРС срещу друг подсъдим по делото – Тенчо Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
висок преди 10 години
Добре де, от Марс ли паднаха тези пари. Колко се мота в съд и прокуратура делото и как беше смачкано, нали рушвета беше за смачкване на делото. Е явно мизата се е вдигнала.
6
1
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Това е тъпо. Без значение дали са били подканяни или провокирани, те са предложили подкупа, значи са виновни. Ако са толкова честни, трябвало е да съобщят в полицията, че им искат подкуп.
5
0
 
11
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Роман Василев за награда ,че е заблудил Цацаров не получи ли повишение.
4
10
 
3
 
! Отговори
BB преди 10 години
Анонимния, колко заробтваш за да клепаш гл. прукорор?Или и ти си от "достойните прукорои"!!! Щото сте анонимни!!!
3
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това дело е олицитворение на неграмотността впила се отдавна и дълбоко в българската правораздавателна система и особено отчетливо покаваща уродливите творения, които създаде лакомията на академичната общност в СУ. Жалкото от всичко това е че тези които създадоха този позор за прокуратурата сега се наричат "грамотни" прокурори от Цацаров и на дълго и широко показват "грамотността си" в днешния правен абсурд наречен "Костинброд".
2
3
 
11
 
! Отговори
БившКоренякцСофиянец преди 10 години
А ся "Свидетеля" и порачите на съдебната скамейка!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже пази България!