"Абсолютният престъпник" Цонев невинен и по делото за подкуп

Тенчо Попов и Петър Сантиров също получиха оправдателни присъди
Обновена: 29 окт 2012 18:04 | 29 окт 2012 15:58,
196
"Абсолютният престъпник" Цонев невинен и по делото за подкуп
И тримата обвиняеми бяха оправдани. Снимка: архив Булфото

Бившият военен министър Николай Цонев, бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров бяха оправдани по делото за подкуп от 20 000 евро.

По данни на прокуратурата целта на тримата подсъдими била с парите да убедят следователя Петьо Петров, който работел по разследване срещу Цонев за ощетяване на държавата, да го потули.

Обвинението настояваше Цонев и Попов да получат по 7 години лишаване от свобода, а Сантиров – 6 години.

Още по темата

Софийският градски съд обаче оправда подсъдимите.

След като чу оправдателната присъда, Цонев заяви, че делото срещу него е било поръчка на изпълнителната власт, която е била осъществена от прокуратурата.

По думите му властта е имала желание да осъди някого от предишното правителство, а като организатор на акцията ексминистърът посочи вътрешния министър Цветан Цветанов.

Цонев не изключи да започне дела. Той обясни, че може да съди Петьо Петров, а след като това дело приключи на трета инстанция, да заведе дело и срещу прокуратурата. Той определи действията срещу него като репресия.

Присъдата на Софийски градски съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Мерките за неотклонение на Цонев, Сантиров и Попов бяха променени от „парична гаранция” в „подписка”, отпада и забраната им да напускат страната.

На 13 юни ВКС оправда Цонев по обвинението, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен собственик на държавно дружество "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

Дни преди това ексминистърът получи оправдателна присъда и по обвинение за длъжностни престъпления от преди 10 години, когато е оглавявал доставките за военните.

Тенчо Попов и Николай Цонев бяха арестувани при шумни спецакции, които оставиха съмнения за полицейско насилие и превишаване на правомощията. Кадри от ареста на ексвоенния министър предизвикаха вълна от недоволство, след като на записа на МВР се чува как прокурор Роман Василев нарича Цонев “абсолютен престъпник“.

При ареста на Тенчо Попов пък се заговори за полицейско насилие. Тогава премиерът Бойко Борисов призова за строги наказания на провинилите се полицаи, но до такива така и не се стигна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
4
 
! Отговори
ХЕЛОУИН преди 11 години
Е как да осъдят някой бе те сички са родени от червеното знаме и ОТделно ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА ТИКВОСТАН да не забравите да украсите на премиера тиквата довечерА
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В тази скапана държава няма да видим осъден престъпник от висшия ешелон на властта. Ако пък е от червените или турско-сините - никога. Присъдите са за българските избирателите. Те разбира се могат да бъдат съдени защото са беззащитни и магистратите са много смели спрямо тях. Някой може ли да повярва, че един ерудиран прокурор може да изрече станалите известни думи като "абсолютен престъпник" ако няма основание за това. Жалко, много жалко за нас обикновените хора.
135
1
 
10
 
! Отговори
СЛАБОУМЕН преди 11 години
АМА АЗ ПАК НЕЩО НЕ РАЗБРАХ...ТО В НАШАТА ДЪРЖАВА ИМА ЛИ НЯКОЙ ВИНОВЕН (ОСЪДЕН) ЗА НЕЩО, ОСВЕН БРАТЯ ГАЛЕВИ, КОИТО ПАК СИ СА НА СВОБОДА???
134
0
 
11
 
! Отговори
До 171 преди 11 години
Е аз се срамувам от "МВР пикчърс " ама кой ме пита.Цветанов и Роман Василев /който стана милионер след като стана прокурор/ ще платят ли от собственият си джоб направените разходи и обезщетението което ще присъди Европейският съд.Сега псувате по Българският съд а след това кой ще е виновен като ни осъдят от Европа. Явно ще са тези които са се оплакали а не тези некадърници които са виновни --- Цецо и Романчо.
133
1
 
26
 
! Отговори
Към долния преди 11 години
Какво му е доказзано към по долния. Доказано е че Цветан Цветанов злоупотребява с власт и прави незаконни полицейски акции за да си прави имидж. Цветан Цветанов трябва да бъде съден за това. Всички гледахме как от ГДБОП нахлуха в кантората и окзазваха абсолютно никому ненужно насилие над Тенчо Попов. Каква е небходимостта да пращаш тежковъоръжени антимафиоти да арестуват обвинен за подкуп. По скоро това е позорно а ти се прегледай на психиатър
132
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уважавам ГЕРБ защото всеки сгазил лука няма значение в коя партийна структура членства се предава на съд и е осъден,без да се изкарват разследващите некадърници,това създава чувство за справедливост в обществото.
131
10
 
5
 
! Отговори
БСП преди 11 години
Това вече е престъпление от страна на съдебната система.това е наглост.!!излиза,че съдебната система е пълна с престъпници.това е най-гнусната правосъдна система.парите окрадоха с тяхно участие и затова не осъждат никой.трябва да назначът от ЕС съдий за да има резултати.станишев;мургина;масларова;овчаров ;р.петков и цялата клика около тях в народното събрание са директно за затвора без съд......................
130
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубаво беше да се излезе с подобно решение месеци преди изборите,ако има забравили кой ни управляваше и как за тях няма правосъдие да направи адекватния избор-глупаво е когато сме вече Европейци да се издават оправдателни присъди на доказани бандити-вярата в българският съд съвсем се срина след подобно решение,На мястото на прокуратурата-ще протестирам решението-то е позорно,а съдията да се прегледа на психиатър.
129
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа наблюдава решенията на българските съдии,явно е ,че Темида на наша територия се е превърнала в магистрална ***,след като се взеха подобни решения-вие вярвате на българският съд след като изкараха маса престъпници невинни,а разследващите полицаи некадърни.Искаме Европейски съд за Българските бандити!
128
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подобни решения взети от напълнен джоб,който замъглява съзнанието,са ПОЗОР за БГ съдопроизводство-сигурна съм,че това съдебно решение ще влезе в историята на подкупната ни съдебна система от прехода.
127
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срамувам се от идиотщините на Българският съд!!!
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При тая корумпирана правосъдна система не очаквах друго-има ли виновни банкери за раздадените пари на хората на кредитните ни милионери-не-фалираха банки и спестяванията на стотици хлътнаха в джобовете на кредитните ни милионери-които определят финансовата съдба ба БГ.А тя не беше ли под наблюдение от Европа,а тя не оправда ли и крупният спонсор на Първанов-Марио Николов,което шокира наблюдаващите,заради когото Европа ни спря над 750 000 000.....
125
2
 
19
 
! Отговори
НЕ КОМУНИСТ преди 11 години
До ГОЛАТА ИСТИНА:ПАК КОМУНИСТИТЕ ВИ ВИНОВНИ ДА Е.А МАЙКА ВИ И ДЕСНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ,РАЗОРИЛИ ХУБАВАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ ,СЛЕД КАТО ВЗЕХТЕ ВЛАСТТА / " С МАЛКО , НО ЗАВИНАГИ " СЛЕД 1989 Г. ! ОЩЕ СТО ГОДИНИ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ ,СЛЕД ТОВА КОЩУНСТВО СЪС СТРАНАТА ,КОЕТО СТОРИХТЕ,ЛИКВИДАТОРИ МРЪСНИ !
124
1
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
А няма ли тези "режисьори и сценаристи" на показните арести в началото на управлението на тези, да си плащат от джобовете компенсациите, присъдени от Европейския съд? Докато не започнат да си плащат за некадърността, това няма да престане! И го казвам за всяка една сфера на политиката!
123
4
 
4
 
! Отговори
Невинни ?! преди 11 години
И бившият военен министър е невинен, и бившият шеф на политическия кабинет на финансовия министър - също , и колегата на съдиите от СГС - Сантиров - също... Що им трябваше на съдиите от НО на софийския градски съд да "съдят" колегата си и да харчат грешни пари на вятъра, за да разиграват театро, от което и ние - "улицата" се погнусихме... Казваш още в края на първото заседание " В името на народа (на кой народ - народът не ви е упълномощавал да съдите) , аз съдия Коев, отсъждам - тримата са нев
122
1
 
28
 
! Отговори
ЧАВЕС преди 11 години
"Абсолютният шушумига" Роман Василев публично да върне пистолета-награда на Цвъ Цвъ и да се извини в национален ефир на бившия военен министър!
121
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МВР-то да връща парите,щом не може да събере доказателства ! Един милиард за Цецо Физкултурния - задочник,а резултатите,осъдени *** за 5 кокошки,нещастни наркомани,*** *** и други световно неизвестни *** ! Три години-три милиарда,някой да каже нещо ?
120
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега к,во праим с прокурор Роман Василев?Цветанов ще му вземе ли пистолета, който му подари за добре свършеният арест на Николай Цонев или ще си го навре в някоя задна част на тялото.
119
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че кой се е съмнявал,че АПАРТАМЕНТА не е замесен?Толкова може ***,не му се сърдете!
118
6
 
22
 
! Отговори
Марсианец - чукча преди 11 години
Единствените абсолютни престъпници в България са Цвъки Шесте апартамента, Боко Фаса и Дянков сухата пица. Окрадоха милиарди и за още питат.