Гери на свобода срещу 1000 лв., прибира се при децата си

У дома ще чака решението за екстрадиция в САЩ
Обновена: 2 юли 2013 16:18 | 2 юли 2013 16:17,
99
Гери на свобода срещу 1000 лв., прибира се при децата си
Разплаканата Гергана на едно от заседанията в съда. Снимка: Булфото

След близо двумесечен арест Софийският апелативен съд освободи под гаранция Гергана Червенкова.

Българката е заплашена от екстрадиране в САЩ по обвинения за нелегална онлайн търговия с лекарства, които съдържат контролирани вещества, както и за пране на пари, за които се предвиждат близо 70 години затвор.

Апелативните съдии у нас обаче решиха да сменят мярката й за неотклонение с по-лека - парична гаранция в размер на 1000 лв., за да може да се прибере при двете си малки деца. През цялото това време мъжът й Димо не смеел да им каже какво се случва, единственото, което споделял пред тях, е че майка им е в командировка.

В съдебната зала решението на магистратите беше посрещнато с бурни ръкопляскания от страна на близки и приятели на Гери, които организираха мащабна кампания в нейна защита във Facebook.

Червенкова бе задържана през декември м.г., когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара.

Единственото доказателство, на което се позовават американците в обвинителния акт, са две покупки на агент под прикритие на ДЕА на 120 таблетки Butalbital, които били извършени "от сайта на българката" през април и май м.г.

Защитата на българката обаче е категорична, че тя е работила на трудов договор в България като служител във фирмата "BG Global Services", която извършва у нас част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com.

Още по темата

Адвокатите твърдят, че Гергана е отговаряла единствено за оформянето на финансовата документация на българското дружество, правила го е открито с името си и освен това няма никакви ръководни функции в него.

В началото на май т.г. Софийският градски съд одобри екстрадирането й и оттогава тя бе с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", докато преди това беше на свобода срещу "парична гаранция".

На 23 май състав на САС поиска от САЩ документи, от които да се разбере дали има и втора част на обвинителния акт. Ако има, то съдът поиска да бъде изпратен превод и от нея. Тези документи обаче все още се чакат от съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До всички *** (всезнайковци) що вместо да разбирате от сичко, а то явно не е много.. Не земете да си заровите устите в задниците, така или иначе не излиза нищо хубаво от тях. Седнете и прочетете, преди да филосовствате, така прави човек, когато има мнение!
62
0
 
8
 
! Отговори
Не се залъгвайте, преди 10 години
Не се залъгвайте, че за американски граждани е по-лесно, системата им е безмилостна. Прокурорите винаги преследват най-тежкото наказание, дори при минимален повод. Гледах един конгрес в който участваше прокурора, който е произвел обвинението - Прийт Бхарара (натурализиран индиец) - "Н" обвинения, "Н" присъди.Фашистка работа. Падне ли им някоя "кокошка" в ръцете - "няма прошка". Сега в Тексас съдят един хлапак на 8 години за *** коментар по Фейсбук (Justin Carter).Та, дано, дано не я дадат.
61
0
 
2
 
! Отговори
56 преди 10 години
Точно това казвам, може да не се е усетила на време. Приятеля ми е добронамерен, ноне особено умен. А и рък не се перат пари, изларват се пари от нелегална продажба в САЩ. Естествено не съм запизнат с нейния случай и нека си я съдят, ако имат основание. Но БГ да одобрява ексттрадация на базата на почти нищо, това вече не е никак ок. А колкото до моя приятел, с "cold calls" до чужденци (от предоставена ум от шефа база данни) беше убедил един лекар да си купи акции за 10К бе да знае, че го лъже!
60
0
 
7
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 10 години
до Spiro"От *** я привикват за разпит."*** от година насам имат централа в София, да си я привикват там, защо ще я пращат в щатите? Това, че техен агент си е купил лекарства от сайта, означава ли че тя е начело на контрабандата и че въобще има нещо общо с нелегалната дейност на фирмата? Какъв шанс мислиш че ще има една чужденка пред американски съд, предвид статута на агентите на *** в САЩ, нарочили я за вероятен престъпник? Хайде първо да докажат вината й и тогава да искат екстрадация.
59
0
 
2
 
! Отговори
Somebody преди 10 години
В контекста на това немога да кажа друго, освен: хора избягвайте работодатели във фармацевтичната сфера! Нито ги знаете какво и къде продават като фрма, нито можете да разчитате да застанат зад гърба ви и да поемат отговорност! Защото в някои други държави например има смъртни присъди за разпространение ... на наркотични вещества... Неззнам защо се и сетих за последни яшпионски скандал около САЩ и тяхната свръх "демократичност"...
58
2
 
8
 
! Отговори
Somebody преди 10 години
Пуснаха я да си види семейството, защото ако я екстрадират не се знае дали скоро ще им подобна възможност!Обаче, ако България я екстрадира, още повече, че случаят е ясен, това ще докаже, че сме абсолютни гъзодавци! България трябва да изпрати и свой наблюдател на това дело в САЩ, както и да се вдигне малко повече шум по европейските институции! Защото по този начин, почти всяка фирма, която търгува с медикаменти може да изгори и всеки неин служител, назначен на ТД може да стане обвиняем!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 56Забелязваш ли "дребната" разлика? Приятеля ти като е разбрал какво правят е напуснал... А не след като е препрал достатъчно.
56
4
 
7
 
! Отговори
aso преди 10 години
Невинна или виновна - няма значение, но като прочетох малко факти, май е невинна. Каквото и да е, не може такова нехайство от страна на институциите, както и противозаконни арести. Та тя е арестувана дори без заповед. Аз лично заставам зад каузата, защото смятам, че първо държавата трябва да защити интересите на гражданите си, а после ако се докаже вината, то Гергана да носи последствията си, но ако се окаже невинна, то трябва да получи огромни компенсации!
55
0
 
11
 
! Отговори
MARINE LAWYER преди 10 години
ДА ПОДЕМЕМ СЛУЧАЯТ "КАПИТАН ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ СВЕТЛОЗАР СОБАДЖИЕВ" - ГНИЕЩ В ЛА-ХОЙА, ПАНАМА. ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ ВОДИ НА ОТЧЕТ ТАКА СКЪПО ПОДГОТВЕНИТЕ СИ КАДРИ! - КАК БИ СЛЕДВАЛО ДА СЕ НАРИЧА?! АКО Е ЗА НЯКОЙ ***-УБИЕЦ - ЩЕ БЪДЕ ОРЕВАН ОРТАЛЪКА - ЗА КАПИТАН СОБАДЖИЕВ ВЪНШНО ДАЛИ Е НОТИФИЦИРАЛО ПАНАМА!?!
54
4
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 10 години
И това ли е ефективния начин за борба с далаверите? Да се занимават с някаква никаквица, дето и детето си не може да излъже сигурно. Пълно е с измамни фирми в БГ, по едно време един приятел работеше във фирма, която зарибяваше клиенти от чужбина да си купуват уж обещаващи акции, предварително "напомпани" с фиктивни покупки на голям брой от същите акции. Схемата се нарича "pump-and-dump", а моя приятел изобщо не знаеше какво става в началото, но после се усети и напусна. Та и тая е една наивница!
53
3
 
8
 
! Отговори
ЦВИНОКИО преди 10 години
Върнете я в затвора безабавно!!Цацаров и властта са с мафията,нали ви го казах!!!Сега кой ще ме потупа по рамото??!!Оставка!!!Герберасти на протести !! Да върнем Гергана в затвора!! Искам си значката от нашите добри партньори,Вие ли ще ми я дадете гербери??!Герберасти,излизайте и ми доведете Гергана в затвора при мен!!!
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Срам ме е!Объркано "патриотче", не е патриотизъм да криеш кирливите ризи на някой, само защото е българин. За това сме на такова дереже. По принцип сме против измамите, ама ако е в какъвто и да е смисъл на човек си траем.
51
2
 
3
 
! Отговори
до 1 (№19) преди 10 години
Нали! И аз това викам! Като обвиниха, че Ирак има оръжия за масово унищожение, даже и клипчета пускаха по CNN, разбирай доказателсва...Че после се оказа невярно, по АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ УРОНВА АВТОРИТЕТА ИМ!
50
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Големи единодушни защитници се извъдихте. Всички сте против далаверите и корупцията, ама ако само опитат да разпитат някой (не дори да го заключат) и скачате единодушно. С две деца била, не знаела, не работела там... на кого ги разправяте тези? Или може би на сила са я карали да работи на това място? Те и "мулетата" обикновено казват, че не знаят, ама нещо никой не ги слуша.
49
3
 
6
 
! Отговори
Срам ме е! преди 10 години
Това само показва какви дупедавци "работят" за България на ръководни позиции, няма пукнат патриот и родолюбец вече в тая скапана страна! Дано сте горди от себе си... срамота драги чиновничета
48
17
 
5
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Да изгние в панделата ! Кой каквото е дробил да си го сърба!
47
1
 
11
 
! Отговори
az преди 10 години
Ама чакайте малко... Защо тук пише "двумесечен арест" ????? не е ли 7 месеца ??? И защо гаранция 1000 лева след като е невинна ????????
46
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ е Великата Сатана и ГЕРБ служат на сатанинските интереси.Браво на Волен Сидеров, че благодарение на него ГЕРБ вече не са на власт!
45
3
 
4
 
! Отговори
от 45 преди 10 години
И като послеслов ще добавя:Доколкото си спомням, май беше по времето на Р.Петков, когато Маджо беше викан като свидетел в съда, някои вестници писаха, че той бил вербуван от същата тази ***, за да си осигури спокоен достъп до Щатите < razkritia/20983/%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5/ >.И какво, за добреоблечените бизнесмени - може, но редовия българин ще духа супата заради продажността на управниците си
44
1
 
3
 
! Отговори
aburigen od srbija преди 10 години
Do koga 6te vaste lainjavi upravnici da lizat gzicata na o6te po lainiavi amerikanci da gi e otrovila 6tom te niamali pari za redovni lekarstva i sega kakvo 6te isprtaim jena tam da se gavrat s nea samo za6toto te sa od pogolem vid hora sramota