Ситнилски готов да си отиде, ако докажат вина

Етичната комисия към ВСС решава по казуса в сряда
Обновена: 15 юли 2013 16:20 | 15 юли 2013 16:18,
16
Ситнилски готов да си отиде, ако докажат вина
Камен Ситнилски. Снимка: архив Булфото

СРС-тата, които предизвикаха скандал в съдебната система, целят манипулация. Около тази теза се обединиха  Иван Ванчев, окръжен прокурор от Хасково, и Миглена Тянкова, председател на Окръжен съд-Хасково. Днес те бяха изслушани от Етичната комисия на ВСС. Апелативният прокурор на Бургас Емил Христов също беше изслушан. Той не поиска да каже на какви въпроси е отговарял.

Още по темата

Изслушан беше и членът на ВСС Камен Ситнилски. Той заяви, че не може да си обясни защо тези СРС-та излизат. Според него е възможно да се цели дестабилизация, но до такава едва ли ще се стигне.

Не мога да кажа откъде идват СРС. За мен е тревожно, че излизат от нечии дела. Това са извадени извън делата веществени доказателствени средства (ВДС), което е много страшно, заяви той.

Ситнилски предложи да бъде създадена анкетна комисия сред делегатите от прокурорската квота, които са гласували за него и колегата му Румен Боев.

Ако се докаже, че съм манипулирал някого, ще си отида, ако не, продължавам да работя, коментира още Ситнилски. Той говори пред Етичната комисия на ВСС, която днес изслушва всички участници в последните, разпространени в медиите, подслушани разговори. Нямам притеснения и призовавам прокурорите да се държат един за друг. Ние сме една от гилдиите, които имат най-малко защитници, коментира Ситнилски. Аз сигурно съм неудобен, но не знам на кого, коментира Ситнилски.

В сряда се очаква Комисията по етика към Висшия съдебен съвет (ВСС) да вземе решение по случая с изнесените в интернет сайт СРС-та с участието на магистрати. "Решихме в сряда да има извънредно заседание на ВСС. След приключване на заседанието Комисията по етика ще вземе решение, заяви Тодоров и допълни, че решението може да се вземе анблок за всички участници или поотделно.

Припомняме, че в поредните изтекли анонимни разговори на 28 юни бяха замесени имената на висши прокурори, а темата бяха изборите за членове на Висшия съдебен съвет и кариерното израстване в държавното обвинение.
Анонимката беше пратена до няколко медии от електронна поща, кръстена "бойкоцветанов". Тя съдържаше текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев.

В пояснителните бележки се казваше, че кариерното израстване в прокуратурата зависи от бившия заместник-главен прокурор Ситнилски, който е наречен ТАМАДАТА и бос на Висшия съдебен съвет. В писмото имаше биографии и десетки телефонни номера.

В стенограмата се обсъждаше подкрепа за Камен Ситнилски и Румен Боев на изборите за членове на ВСС. В бележките към тях се казваше, че е упражнен натиск върху прокурори, за да гласуват за тях.

По-късно стана ясно, че СРС-тата са били законно приложени по образувано досъдебно производство срещу обвинителя Емил Христов.

Днес Христов заяви, че няма представа за какво се води срещу него досъдебно производство. Емил Христов отрече да е имало предварителна уговорка за подкрепата на Камен Ситнилски, но заяви, че е упълномощен да гласува за него и за Румен Боев. Христов отрича да му е обещавано да израства в кариерата, а и той самият заяви, че няма такива амбиции. Той каза, че със Ситнилски се познават и го определи като професионалист.

Няма манипулиране на избора на Камен Ситнилски, заяви категорично и Иван Ванчев, оркъжен прокурор от Хасково.

Той отрече да има привиквани прокурори или такива под натиск и допълни, че изнудвания, обещания или тайни договорки няма. Чист съм пред съвестта си, каза Ванчев и допълни, че с Камен Ситнилски е имал както професионални, така и лични разговори, които се базирали на старото им познанство.

Иван Ванчев допусна, че хасковският регион може би е интересен дори за службите, защото там се намира външната граница с България. Ванчев коментира, че няма да се учуди, ако излязат нови СРС-та, но едва ли в тях ще има нещо скандално.

От прокуратурата или службите изтичат като контролирана доставка СРС-ата към медиите, заяви Миглена Тянкова, председател на Окръжен съд-Хасково. По нейни думи с тези публикации се правят внушения и манипулации и се цели дискредитиране на определени личности в самата система. По думите на Тянкова никога не е имало посещение от Камен Ситнилски и Румен Боев при нея за подкрепа за гласуване за Висшия съдебен съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
k.k преди 10 години
Време е да се почистят , Авгиевите обори , Ситнилски е корумпирана ***.
13
0
 
4
 
! Отговори
Xaa преди 10 години
А къде е оня продажник Цацаров той няма ли да се сезира по тези СРС-та? Или пак престапление няма? Маи престапление е само когато Бойко и Цецо участват в срс-та
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ситнилски готов да си отиде, ако докажат вина" хахаха А ако не е готов да си отиде и ако докажат вина, какво??? Ще си остане, така ли???
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"За мен е тревожно, че излизат от нечии дела"И за мен е тревожно че корумпирани съдии имат нечии нечисти дела
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тва много прилича на случая с масларова.Тя тогава каза че ако докажат вина щяла да върне откраднатите пари ако не успеят да докажат щяла да си ги задържи.То тъй и стана де задържа си ги.
9
0
 
7
 
! Отговори
хахо преди 10 години
гарван гарвану..
8
2
 
8
 
! Отговори
някой преди 10 години
Съдебната система е в услуга на който плаща,както сагата Костинброд и Цацаров. Основен виновник за хаоса в Б-я в момента е гл.прокурор на Б-я,Цацаров, който заедно с Пеевски, Цветлин Йовчев и Мая Манолова нарушиха закона за изборите с театъра който разиграха в деня за размисъл и опорочиха вота на гражданите чрез влияние.На Цацаров трябва да се търси сметка за сегашното състояние в страната и заради това,че позволи да "бъде"Пеевски, както и новия областен управител на Сф. бивш застраховател в СИК
7
0
 
5
 
! Отговори
6 преди 10 години
*** Ванчев знае и за други СРС. Явно доста добре са ровили в кабинета на Малена Филипова.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха ха, бил готов "да си отиде" ако докажат вина!!!Ако докажат вина, без значение колко е готов - трябва да иде в затвора!!!
5
0
 
15
 
! Отговори
Павел преди 10 години
Вия как искате да се направят реформи и промени в съдебната система като по върховете там са хората който 24 години толерираха и закриляха за пари и облаги престъпниците който ограбиха народа и държавата,това е един абсурд и тези хора до живот ще ни висят на шия та,ужас!!!
4
1
 
17
 
! Отговори
Наско преди 10 години
Изобщо защо ни занимават с този цирк,всички много добре знаем какъв скъп бардак е в съдебната власт!най тъжното е че ни я пращаме на тези ку.ви вече 24 год.и още колко?
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, сговор и натиск нямало било, ама пък СРС-тата са факт - разговорис конкретно съдържание приличащо на сговор има ли - има, реално записани техните гласове от техните телефони има ли - има, или за кой ли път у нас в България "Совите н еса това което са"!!! Еми то ясно, че никой няма да признае, че е натискал някого или е бил натискан:))))))
2
1
 
14
 
! Отговори
Асен преди 10 години
Той много добре знае че нищо няма да му направят,защото и другите са в кюпа,гарвану гарвану око не вади и подкуп не отнема има за всички там.............
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ДОКАЗВА ВИНАТА САМО НА *** !