Разследвания, влачени с години, без съд и присъда. Стоп!

Промени в НПК спират порочните съдебни практики
Обновена: 17 юли 2013 11:12 | 17 юли 2013 11:12,
16
Разследвания, влачени с години, без съд и присъда. Стоп!
Ще прогледне ли родната Темида? Снимка: архив, Булфото

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в НПК, които предвиждат да се спре порочната практика на "вечния обвиняем".

Промените бяха внесени от Михаил Миков от Коалиция за България, Христо Бисеров от ДПС, Явор Нотев от "Атака" и други народни представители.

Измененията предвиждат да се възстанови възможността за разглеждане на делото в съда по искане на обвиняемия, ако в определен от кодекса срок не е внесен обвинителен акт.

Депутатите решиха да се въведе и срок от година и половина, след който обвиняемите за тежки престъпления да имат правото сами да поискат делата им влязат в съда. За леките престъпления този срок е 8 месеца, предвиждат промените.

Целта е да се спре практиката разследвания да се влачат с години до изтичане на абсолютната давност, коментираха вносителите.

На 10 май 2011 г. Европейският съд по правата на човека постанови свое пилотно решение по делото Димитров и Хамънов срещу България. Със същото решение на българските власти бе даден срок за предприемане на комплекс от мерки, които да осигурят приложението и защитата на правото на разглеждане и приключване на делата в разумен срок.

Последваха промени в Закона за съдебната власт, с които се създаде механизъм за обезщетяване на гражданите в случаите на нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делата в разумен срок.

"Обезщетението обаче е само една последваща компенсация, която по никакъв начин не може и не гарантира разглеждането на делата в разумен срок и правото на защита в наказателното производство. Необходимо е създаването на нормативна рамка, която не просто да компенсира нарушаването на правата на страните в наказателното производство, а ефективно да ги гарантира", настояха обаче от Страсбург.

Сегашните промени в НПК предвиждат още да се намали продължителността на срока на задържането под стража и другите мерки за процесуална принуда.

Чрез това намаляване пък се цели да се създаде още една гаранция за правата на обвиняемия в наказателното производство, чрез която да се дисциплинират органите на досъдебното производство и да се препятстват последващи осъждания на България от Европейския съд по правата на човек, обясниха още вносителите на промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
SADIA DIMITRINA Angelova ste osadi SVETAN SVETANOV KOLKOTO OSADI MASLAROVA. MILIONI OTKRADNA ;DA E VARNALA PARITE ;DA E VLIAZLA V ZATVORA .TOVA LI E PRISADATA. SADIIKATA KATO NE E KADARNA DA PLATI TIA.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз явно нещо не разбирам... влаченето на село без влизане в съд до изтичане на давност е в интерес на Обвиняемия. Сега дават възможност ако до 18 месеца няма внесен обвинителен акт, самият този Обвиняем да поиска да се внесе акта. Т.е. в повечето случаи в разрез с неговите интереси. Сам да се набута в съда.... обратното би имало логика - обвинителят да може да иска внасянето на акта, защото обвинителят има интерес обвиняемия да е на съд...
14
2
 
8
 
! Отговори
DeadZeppelin преди 10 години
мъчат се само да печелят време и хорската воля с тия глупусти . за милиони няма закони
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 12А този бюджет все едно не идва от държавния. Персонална отговорност трябва.
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много разумни предложения, само още едно нещо трябва да се добави. стигне ли се до обезщетение, същото да се заплаща не от държавния бюджет, а от бюджета на прокуратура, полиция, следствие и съд - според това кой е причинил забавянето. Така автоматично ще се регулират и заплатите в сектора :)
11
1
 
20
 
! Отговори
очите ми горят преди 10 години
Някак нереално ми звучи това на фона на реабилитирането на онази съдийка, която беше уволнена заради влаченето на дела с години. Противоречат си сами на себе си.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...се създаде механизъм за обезщетяване на гражданите в случаите на нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делата в разумен срок.Е какво излиза от горецитираното? Първо съдията, бавил дело си получава заплата, от парите на данъкоплатеца. После, като не го е завършил в срок, някоя от страните, почувствала се засегната от това, получава обезщетение, пак от парите на данъкоплатеца. И кога най-после ще бъде санкциониран несвършилия работата си съдебен служител?
9
5
 
30
 
! Отговори
teo преди 10 години
БРАВО КОМУНИСТИ, ЕТО, ЧЕ ВИ СЕ УСМИХНА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СПАСИТЕ ВАШИТЕ СПОНСОРИ И СЪМИШЛЕНИЦИ БРАТЯ ГАЛЕВИ, ВАЛЮ-ТОПЛОТО, ЕМЕЛ ХЕПТЕН, МАЗНИЧКАТА МАСЛАРОВА, СерГЕЙчо за затрити документи с квалифицирана информация И ОЩЕ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ОТ НАРОДА ВАШИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЕЯТЕЛИ!! ТОВА Е ЗЛАТЕН ШАНС ЗА ВАС, КАКТО ПРЕДИ УНИЩОЖИХТЕ ДОСИЕТАТА НА МНОГО ДОНОСНИЦИ НА ДС!! НО НАРОДА-РАЯТА НЯМА ДА ВИ ОСТАВИ И ПОЖАЛИ, НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!
8
0
 
23
 
! Отговори
до НФБ преди 10 години
Да, както и край на обвързването с партийни квоти, предложения от НС и други безумия. Не може прокурор алкохолик, да влиза пиян на разглеждане на дело в 10 ч, да не се държи на краката си и да го държат, само защото бил протеже на някоя политик.
7
3
 
36
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
САМО СОЛЕНИ ГЛОБИ ЗА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ БАВЕЩИ ДЕЛА И ТО НЕ СИМВОЛИЧНИ СУМИ А ОТ 100 000ЛЕВА А ПРИ ТРЕТИ СЛУЧАЙ НА ЗАБАВЯНЕ НА ДЕЛО ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОМОЩИЯТА..СТИГА С ТАЗИ ПРАКТИКА НА НЕЯВЯВАНЕ НА СЪДИИ И АДВОКАТИ ПО БОЛЕСТ..И РАЗНИ ДРУГИ ХИТРИНКИ В ЗАКОНА..НАРОДНИ ЗАСЕДАТЕЛИ ОТ НАРОДА ПО РОТАЦИОНЕН ПРИНЦИП И ТЕГЛЕНЕ ЧРЕЗ ЖРЕБИЙ ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ КОРУПЦИЯТА И ЗАВИСИМОСТТА...
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи отново идват натиска отвън, а не от добрата воля и съзнание на любимите ни дУпетати...
5
3
 
23
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
ПРОЧЕТЕТЕ ТЕКСТА... срок от година и половина, след който обвиняемите за тежки престъпления да имат правото сами да поискат делата им влязат в съда. За леките престъпления този срок е 8 месеца, предвиждат промените.Целта е да се спре практиката разследвания да се влачат с години до изтичане на абсолютната давност, коментираха вносителите.КОЙ СЪДЕН ЗА ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЩЕ ИМА СМЕТКА ДЕЛОТО МУ ДА ЗАВЪРШИ БЪРЗО ...ЗАЩО ДА НЕ СИ ЛЕЖИ В КЪЩИ СРЕЩУ 2000ЛВ ГАРАНЦИЯ..ПАК ПРАХ В ОЧИТЕ..ГЛОБА ОТ 100
4
5
 
28
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
АБСОЛЮТНИ БЕЗУМИЯ СА ТЕЗИ ПРОМЕНИ..КОЙ ОБВИНЯЕМ ЩЕ ИСКА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН И НЯМА ДА ИСКА ДА СЕ ВЛАЧИ ДЕЛОТО МУ ДО ИЗТИЧАНЕ НА ВСИЧКИ СРОКОВЕ...ИСТИНАТА Е ЗАКОНОВИ МЕРКИ СРЕЩУ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ..ГЛОБИ ПО 100 000АКО НЕ ПРЕКЛЮЧАТ НЯКОЕ ДЕЛО ЗА ГОДИНА И ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ ДАЛИ ДЕЛАТА ЩЕ СЕ ТОЧАТ..
3
14
 
27
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Абе да бе разбрахме че каквото и да направи това правителство все има някаква задна мисъл, само Боко тиквуня е чист като момина сълза.
2
4
 
17
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
"Предложението трябва бъде-всички спрени дела от 1989г. да бъдат възстановени и тогава..."И тогава щяха да ти трябват 20 години за да се преразгледат... ти май си от тия, дето нищо не разбират, ама все другите са им виновни?
1
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Номер на комунистите. Предложението трябва бъде-всички спрени дела от 1989г. да бъдат възстановени и тогава да се прибави тяхното предложение. Хамелеона Бисеров тем подобни да му се види как направи богатството от 1989г насам-тарикат.