Богомил Манчев контраатакува – ще съди прокуратурата

"Гаранция от 1 милиона лева показва преднамереност"
Обновена: 7 окт 2013 09:49 | 7 окт 2013 09:44, Камелия Цветанова
24
Богомил Манчев контраатакува – ще съди прокуратурата
Богомил Манчев. Снимка: БТА

Според Богомил Манчев, шеф на консултантската компания "Риск Инженеринг", отговорна за строителния надзор по проекта АЕЦ "Белене", гьолът на площадката показва само, че мястото е годно за строителство.

"Тази площадка е изградена върху баластрова възглавница, правена е от 1981 г., ако гьолът го нямаше, нямаше да е годно за строителство", посочи Манчев пред bTV и уточни, че фирмата му продължава да упражнява строителен надзор, защото "проектът не е спрян".

Твърденията на Манчев продължават да се разминават с тези на представители на властта от различни периоди.

Бившият енергиен министър Делян Добрев твърди, че проектът е спрян с решение на Народното събрание от март 2012 г., а решенията на парламента в България са закон и съответно трябва да се прилагат.

Още по темата

Шефът на "Риск Инженеринг" обаче заяви, че проектът е спрян с решение на Министерски съвет, а решението на Народното събрание е само одобрение на това на кабинета.

"След като водихме преговори с НЕК, те поискаха редуциране, а не прекратяване на договора", допълни Богомил Манчев. С аргумента за търговската тайна, той отказа да посочи сумата, която компанията му трябва да получи.

"Аз имам чисто частни търговски отношения с компания (консултантът "Уорли Парсънс"), която има отношения с държавата (чрез НЕК – бел. ред.)", продължи Манчев. Именно поради тази причина той оценява обвинението срещу него като неправомерно, за което възнамерява да заведе дело срещу прокуратурата.

Относно поисканата му от прокуратурата парична гаранция от 1 милион лева той заяви, че "самата гаранция показва преднамереност на обвинението". Той призна, че такава сума се плаща трудно и оцени високата сума като форма на натиск.

След като отрече приписваните му цитати, че "кара влака в енергетиката" и "всеки енергиен министър трябва да се консултира с "Риск Инженеринг”, той не пожела да конкретизира твърденията си за това кой управлява държавата, като заяви: "Задавате ми абсурдни въпроси!"

"Още когато се случи акцията, обявих, че има частен интерес. Аз по правния ред не трябва да съществувам в обвинението. Държавата направи най-голямата си грешка – показа, че човек може да бъде обвиняем само защото има договор", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Драганов преди 10 години
само разстрел ...нищо друго не лекува
24
0
 
0
 
! Отговори
krazu bull преди 10 години
Престъпник до престъпника, начело с ,,тройната''клика.
23
1
 
0
 
! Отговори
Незнам преди 10 години
Незнам Манчев дали е престъпник, НОТОВА, ЧЕ В ПРОКАРУТАРАТА ВСИЧКИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ НАЧЕЛО С ПОРЪЧКОВИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР -- ЗА ТОВА СЪМ СИГУРЕН
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пак останах в невидение кой е лудия и кой яде баницата
21
2
 
2
 
! Отговори
ГХ преди 10 години
С това обвинение прокуратурата удари дъното по некомпетентност. Неотдавна една ТВ показа какво се случва в един изоставен завод край Ихтиман. Там тумби *** "добиваха" желязо. Сега обвиняват НЕК и фирмите- контрагенти, че са продължили поддръжката и охраната на строителните площадки и са лишили братята- роми от законната им плячка. Ако има виновен това е недоучения гербаджийски министър, който е приел, че с решение на НС се отменят търговски договори, вместо да организира предоговарянето им!
20
0
 
0
 
! Отговори
Грешка преди 10 години
До Отвратен - грешка: да се спре
19
0
 
3
 
! Отговори
Отвратен преди 10 години
Къде е расъл този, кой го е учил? Как е имал наглостта да иска от държавата /народа/ по 1 млн. месечно, за нещо, което е решено от парламента да не се спре. Формално може да се оневини - не разбрах, не ми написаха, не чух ..., но в мисленето и постъпката си е ***. Няма ли родители пенсионери, няма ли приятели, които бачкат за 500-600 лв на месец и плащат данъци. Да не мисли, че тези пари ги е прибирал от въздуха?
18
0
 
1
 
! Отговори
ATAKA преди 10 години
TOVA E KYRLEJ NA DYRJAVATA I KUKLOVOD NA GERB...DANO ZARABOTI PROKURATURATA I DA ARESTUVAT O6TE TAKIVA PARAZITI
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарю Кънчув (Манчув), да оспорвате размера на гаранцията е слабоумие.Човек който си няма идея какво е гаранция и как се определя тя нито пък има качествени адвокати които да му кажат да не говори такива ПРОСТОТИИ НЕ ЗАСЛУЖАВА да е толкова богат.Как е възможно такова недоразумени като вас да е заграбило толкова много пари??
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наглец. Какви консултации и на кого ги е давал , какъв надзор упражнява? Всичко е измислено, само парите ги няма. Да връща парите, взети от нашите сметки за ток.
15
3
 
9
 
! Отговори
Тиготурим преди 10 години
Целия проблем е че докато БСП/ДПС бяха извън властта далаверата продължаваше без тях и сега провеждат наказателна акция.Това показва още веднъж за каква смрад става въпрос около т.нар. проект 'Белене'.Идеята е да се правят милиони с пред-проектни измами години наред.Консултанти, замразяване, размразяване и т.н.От друга страна самата експлоатация и строеж са обезпечили живота на някои лица столетия напред.А евтин ток тъпия електорат ще види през крив макарон. Най-много некой рентген в повече
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е луд този дето яде баницата , а този дето му я дава , не разбирам как може да обвинят човека че е зимал незаконно пари , при положение че е виновен този който незаконно му ги дава !!!! Няма как да го съдят без да съдят и тези който му превеждат парите ! Прокаратурата отново става за смях !!
13
0
 
15
 
! Отговори
999666 преди 10 години
Интересно защо никой не komentira Уорли Парсънс? Koi Sa Уорли Парсънс,
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нашата прокуратура-цацаротура направо да сезакрива.Тази институция стана нелепа в стремежа сида изпълнява политически и икономически поръчки.Незащитавам Манчев,той е ***,но според васнормално ли е другите обвиняеми по същото дело даимат гаранции 10 хиляди,50 хиляди, а този 1 милион,накакво се дължи тази огромна разлика като в случаядруг е извършвал престъплението, а Манчев го есъветвал и подкокоросват според обвинението?Т.е.помагача е по-виновен от извършителя,такаизлиза
11
4
 
13
 
! Отговори
реалист преди 10 години
Обвиняемия Манчев просто е взел едни пари са свършена работа.До колко е свършена е друг въпрос.Но тези милиони са платени от нас , и който ги е платил следва да носи отговорност.Ако е вярно , че Тиквата и Дянков са превели над 300 милиона за Белене , а след това са спрели проекта , то мястото им е в ареста.Вместо да се вози в бронираното Ауди /от държавната субсидия за ГЕРБ!/ и да реве като вдовица , банкянския тарикат следва да се настани в кауша.
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В затвора и да го изнасилят там ***.
9
9
 
12
 
! Отговори
Геле преди 10 години
Няма ли кой да ликвидира тази престъпна,долнопробна ***!?
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се ,че не е виновен, Герб са му дали някакви пари,да ги връщали човека???!Човекът е чист като момина сълзаПолучавал в сметката си по 1 мл. на месец- те тва не е ли късметче??
7
2
 
8
 
! Отговори
m преди 10 години
Какви медии ви се привиждат? Мърльовци някакви, които даже не са си дали труда да разберат за какво става дума, а блъбнат за сестрата ***, тези ли? Като им дойде някой на крака с документите си, с истински твърдения, какво правят въпросните медии? Ами същото, което прави и прасенцето Цацаров - говори недоказуеми глупости и настройва червените бабички. Баси държавата - "медии", "парламент", "правителство" - се в кавички.
6
0
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Chesto mediite pishat,kakvoto biha iskali horata,a deistvitelnostta e druga,SPORED UPRAVLYAVASHTITE ZA MOMENTA!PO TAZI LOGIKA NA GN MANCHEV,ZASHTO UBIHA ILIA PAVLOV,KOITO BESHE CHASTNIK POSREDNIK NA PROEKTA BURGAS ALEXANDROPPOLIS?????Vuprosi bez otgovori...Ostanete si v BG gospoda golemi firmi,a obiknovennite grajdani da mislyat za DE UK FR ITA ISPANIA.....UVI