Ексминистрите Добрев и Василев: Не сме плащали по "Белене"

Твърдят, че фактури са осребрявани от кабинета "Орешарски"
Обновена: 7 окт 2013 09:29 | 7 окт 2013 09:29,
33
Ексминистрите Добрев и Василев: Не сме плащали по "Белене"
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Последните двама енергийни министри – Делян Добрев от правителството на ГЕРБ и Асен Василев от служебния кабинет на Марин Райков, са категорични, че не са разпореждали плащания по спрения проект АЕЦ "Белене".

"Докато аз бях министър при управлението на ГЕРБ, спряхме проекта. Подписът под докладната за спирането е моят. Ако искахме плащанията да продължат, нямаше да внесем докладна за спирането му. Не вярвам, че нито аз, нито моите колеги, сме подписвали плащания", настоя Добрев пред bTV.

Още по темата

"По време на служебния кабинет също не е имало никакво плащане", декларира и Асен Василев.

Той уточни, че по времето на правителството на Марин Райков няма пусната нито една фактура.

"Такъв документ има от 29 май, когато кабинетът "Орешарски" встъпи длъжност и властта му беше предадена от служебния кабинет", категоричен бе той.

Думите на Добрев и Василев идват дни, след като от прокуратурата обявиха, че е възможно бивши и настоящият енергиен министър да бъдат привлечени към делото срещу бизнесмена Богомил Манчев, обвинен, че е помогнал на бившия шеф на НЕК Крум Атанасов да присвои държавни пари по проекта АЕЦ "Белене".

"Възможно е в хода на разследването, след съответния анализ, кръгът на обвиняемите да бъде разширен", заяви в петък зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Самият Богомил Манчев пък бе категоричен, че след като МС и НС са взели решение за спиране на проекта, ресорният министър не е издал заповеди към НЕК и БЕХ за прекратяване на договорите.

По думите му решението на МС от 29 март 2012 година по никакъв начин няма отношение към търговските договори.

"Съответният министър не е издал никакъв писмен документ, за да може търговският договор между „Уорли Парсънс“ и НЕК да бъде прекратен", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Ако прокуратурата си довърши работата в хода на образуваното досъдебно производство, то на подсъдимата скамейка определено ще цъфне поне Делян Добрев, ако не и двамата ... Тогава ще има достатъчно време да се обяснява, ще има право и на защитник и т.н.
24
0
 
8
 
! Отговори
K преди 10 години
Никой не бил плащал, ами не сте , всичко ние плащаме, простите хорица, на наш гръб хвърчат едни милиони и тва е, Вие не сте плащали, нормално вие само крадвате , а кой е плащал много трудно да се разбере, много трудно защото платците сме 7 милиона, а крадците сте 7000
23
2
 
6
 
! Отговори
Ников преди 10 години
В този сайт пишат ударниците на кутев и мадам станишева.Голямо драскане пада, за всичко герб виновни, дори за гръмотевиците и земетресенията.А е толкова простичко:Великият финансист Орешаски да каже от коя дата е платежното нареждане с което са приведени паричките на фирмата на манчев. Защото зад тази тъмна афера съвсем ясно си личи сянката на дългия инкасатор р.овч. който всъщност е истинския бос.И след като сергейчо влезе в конфликт с р.овч и му реже парите,това пак е комунистическа далавера
22
0
 
8
 
! Отговори
ХХ преди 10 години
..."Такъв документ има от 29 май, когато кабинетът "Орешарски" встъпи длъжност и властта му беше предадена от служебния кабинет", категоричен бе той...."АКО това е истина,и едно плащане по такъв документ означава юридически признаване на вземането.Мамка ви ***,в България има над 12 000 адвоката, имате на разположение над 30тина юрисконсулта- държавни служители,ЗАЩО НЕ ЗАЩИТАВАТЕ БГ. НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС?НАЛИ СТЕ СЛОЖЕНИ ТАМ ИМЕННО С ТАЗИ ЦЕЛ? ВСИЧКИ В ЗАТВОРА ЗА УМИШЛЕНА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ!!
21
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 10 години
Такъв документ има от 29 май, когато кабинетът Орешарски встъпи длъжност и властта му беше предадена от сл. кабинетЦЯЛАТА ДАЛАВЕРА МОЖЕ ДА ЛЪСНЕ САМО ЗА 1 ЧАС. ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ КОЙ Е ПОДПИСАЛ ФАКТУРАТА И КОЙ ПЛАТЕЖНОТО НАРЕЖДАНЕ КЪМ БАНКАТА.СТАВА ВЪПРОС ЗА МИЛИОНИ И ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ.ОЧЕВИДНО Е НЯКОЙ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ И ЗАТОВА ГО КРИЯТ ТОЛКОВА СТАРАТЕЛНО.АКО БЕШЕ ОТ ГЕРБ ДОСЕГА ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ ЩЯХА ДА БЪДАТ ДАДЕНИ НА БЮРЕКА И ТОЙ ДА ГИ РАЗВЯВА КАТО ЗНАМЕ ПО МЕДИИТЕ
20
5
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
"Подписът под докладната за спирането е моят" всички знаем, че договори се разтрогват само по предварително съгласувани клаузи, но за герберастките калинки една докладна е достатъчна.
19
2
 
5
 
! Отговори
7777 преди 10 години
Решението на НС за спиране на "Белене", след това публикувано в държ.вестник,не е достатъчно според Манчев.Как стоят нещата според юристите,обаче е по- важно! Манчев много неща може да си твърди ....... то и за хората беше очевадно,какъв преврат спретнаха на ГЕРБ на 11 май,но ВКС каза друго,така че не е той, този с последната дума.Според мен е доста нагъл.
18
5
 
13
 
! Отговори
Герб-наглите преди 10 години
Гербаджиите са плащали 35 млн лв за строителен надзор,а е можело да прекратят договора.Пълни измамници,а по новините ми говорят сега за някакво си сирене,че било изчезнало от резерва,къде е сиренето,къде са 35млн лв !!!
17
9
 
14
 
! Отговори
ха ха ха преди 10 години
От прокуратурата казват/виж предишната статия в Днес.бг/ ,че Делянчо /от Хасковските села/ е плащал , а той отрича.Ако лъже или се прави че не знае , да го арестуват.Ако е прав , да се извинят на милионера Манчев.Една справка на банковите преводи се прави за секунди.И съм сигурен , че Делянчо е в кюпа.Крадливо и лъжливо герберче е този мишок , гарантирам!
16
4
 
6
 
! Отговори
мими преди 10 години
КОЛКО МНОГО ЛЪЖА ИМА В ТАЗИ СТАТИЯ И НАРОДА ИМ ВЯРВА.КАЗАНО Е,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА *** НАРОД И КОГАТО НАРОДЪТ Е ***,ДЪРЖАВАТА Е СЛАБА И ПРОПАДАМЕ ВСИЧКИ,ЗАЩОТО НЕ МИСЛИМЕ ДОБРЕ СЪС УМА СИ.
15
9
 
13
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 10 години
Според мен Борисов трябва да отговори на няколко въпроса.
14
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ и ДПС са против АЕЦ БЕЛЕНЕ защо ??? ЗАЩОТО СА ТУРСКИ ПАРТИИ !!!!
13
5
 
7
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 10 години
"Ексминистрите Добрев и Василев: Не сме плащали по "Белене" Всеки слушам по няколко вица от бивши и настоящи министри.Каква ирония те не са виновни,сега заради подчинените си те отговарят на неудобни въпроси.
12
5
 
12
 
! Отговори
23 г. преди 10 години
Дори да не са издали изрича наредба, защо Орешарски не го направи? Не каза ли той, 2 дни след като встъпи в длъжност, че "има чувството", че трябва да се строи Белене? И защо от времето на Тройната коалиция няма договор за Белене, а има някакви "секретни" договорки? Ама червените хич не лъжат, не, не! Ем го искаме, ем защо не е спрян???
11
13
 
14
 
! Отговори
Extremisti преди 10 години
Има точно осем виновни Бойко Борисов,Министъра на ЕНЕРГЕТИКАТА при Б.Б,Петимата от ръководството НА БЕХ и изпълнителния директор на НЕК(Крум Анастасов).На ПЪРВО МЯСТО Е Бойко Борисов.(Богомол Манчев не е луд дето яде баницата, че и не могат да го осъдят ако не е получил писмо да спира надзора и за прекратяване на договара за Белене)
10
3
 
9
 
! Отговори
33699 преди 10 години
До Анонимен 7Никое правителство няма да закрие КАЦАТА С МЕД - АЕЦ БЕЛЕНЕ, от там се гребе/краде повече от 20 години. Това се иска да продължи вечно без приключване на строежа.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До софиянецНе е въпроса в плащането, ти може и да не плащаш и ако не си предприел никакви мерки пак си дължиш парите! И ти си един юрист!
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** смеха, не стига, че има фактури, ами се правят и на ощипани госпожички! Има ли фактури, има, оспорвали ли сте ги, не сте, при това положение, на какви се правите, не стига, че не сте си изпълнявали задълженията, ами и контрола ви е бил никакъв!
7
22
 
22
 
! Отговори
Да, бе :) преди 10 години
Герберастите лъжат като за световно. Не били плащали те, а ***.... И после комунделите сами се арестували :) Това и герберастките избиратели не го вярват !
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предприятие "АЕЦ Белене" си съществува и досега като част от НЕК, никой никога не е разпореждал закриването на обекта. Вярно, има решение на МС и решение на Народното събрание, но НИКОЙ официално административно не е разпореждал закриване на предприятието и обектите. Решение на МС и Нар. събрание не са достатъчни, трябва министърът да разпореди на шефа на НЕК и той от своя страна да заповяда да се разформирова предприятието. ГЕРБ умишлено не го направиха това, а оставиха на следващите.