Обвиниха бившия главсек на МС заради костинбродските бюлетини

Росен Желязков е обвинен в престъпления по служба
Обновена: 14 окт 2013 15:03 | 14 окт 2013 15:02,
73
Обвиниха бившия главсек на МС заради костинбродските бюлетини
Намерените бюлетини в Костинброд. Снимка: Булфото

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков за престъпление по служба,  извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, съобщават от пресцентъра на обвинението. Обвинението на Желязков е повдигнато заради скандала с бюлетините за парламентарните избори в костинбродската печатница. На Росен Желязков е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Още по темата

На 10 май късно вечерта, по-малко от два дни преди деня на вота, полицията откри в печатницата над 350 000 бюлетини, които са напечатани в повече, извън договора с МС. Първоначално от печатницата ги обявиха за брак, но после стана ясно, че те са абсолютно годни за употреба. Те бяха увити и надписани с различни градове.

Желязков е обвинен за това, че в периода 27 април 2013 г.-12 май 2013 г. в гр. София, като главен секретар на МС, с цел да набави облага за другиго – за "Мултипринт" ООД, не е изпълнил служебните си задължения. Според данни на обвинението не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по  изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор за изработка на бюлетини за гласуване.

В техническите спецификации към проведената поръчка са били заложени допълнителни изисквания за „Мултипринт“ ООД . По данни от договора към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък. По данни на обвинението в договора е било записано още, че чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо - предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица.

От документа става ясно, че технологичният брак е трябвало да се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключване на изборите.

Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка, смятат от прокуратурата.

От обвинението посочват още, че заради действията на Желязков са настъпили вредни последици - възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен (21)Ау, ама то смешните обвинения понякога водят до тъжни осъдителни присъди, да знаеш!
19
26
 
15
 
! Отговори
ентъртейнър преди 10 години
Отдавна не бях писал, ама просто не мога да се сдържа.Да намерят повече от 350 000 годни бюлетини, готови за превоз и с напечатани данни за градове, и някой да обяснява, че това било "активно мероприятие" на Пенко и Гинко, а не опит за тотална фалшификация от страна на тези, които са поръчали бюлетините и не са осигурили контрол...това трябва да си безмерно *** или плазмодийно безморален. Или и двете.
18
25
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
"Първоначално от печатницата ги обявиха за брак, но после стана ясно, че те са абсолютно годни за употреба. Те бяха увити и надписани с различни градове."И герб не искали да фалшифицират изборите? Въпроса е колко не са хванати!
17
5
 
21
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Росен Желязков не е знаел че от първия ден когато е започнал печат е трябвало докато приключат изборите да седи в склада и да пази.Сега Бареков пак да излезе и да каже какво геройство е извършил - хората щели да си поделят едни пари за допълнителен печат.Е и Бареков не е останал на сухо.А каква пресконференция гледахме - какво участие на журналисти - сгъваха,разгъваха - страхотно шоу.
16
11
 
43
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 10 години
Цялата работа с уж фалшивите бюлетини излезе активно мероприятие на Ахмед Доган, за да спечелят изборите и след това да крадат на воля! Вас също ви крадат. Вие, които гласувахте за БСП и ДПС. Червената мафия забогатява - вие обеднявате. Но продължавате като овце да гласувате за тях!
15
19
 
14
 
! Отговори
алеко преди 10 години
Това хубаво, но кой се крие зад Желязков? Цецо, излез бе!
14
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Конграчулейшъна БИБИ да си признае за поръчката за да не страдат други заради болната му амбиция за власт!
13
16
 
13
 
! Отговори
джо преди 10 години
Нали герберастите питаха кога е обвинят някого за бюлетините? Е, доживяхте!
12
5
 
32
 
! Отговори
аз преди 10 години
Боже, боже!!!!!!!!!!!!!!!!! То бива ***!!!!! Бях писал ,че тоя още не е прокурор, а само главен.И след този *** какъв е?Май нещо много загрубяха нещата около Сарафов и Романчо.Съдраха се да ни правят на маймуни.До не са в един отбор с Барека?Боже, боже?Взимат ни за големи бонаци. Обиден съм!!!
11
3
 
13
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
след 10 години дело, евентуално ще го осъдят на една седмица общополезен труд...Докато не дойдат комунистите и го пратят в Белене - е тогава ще падне труд!!!
10
5
 
12
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
след 10 години дело, евентуално ще го осъдят на една седмица общополезен труд...Докато не дойдат комунистите и го пратят в Белене - е тогава ще падне труд!!!
9
15
 
41
 
! Отговори
pamet преди 10 години
Какво стана с гръмките обвинения?Напънала се планината родила мишка /или съсел/.Какво стана с грубото нарушаване на конституцията в деня на изборите от лицата М Манолова Л Местан ССтанишев извършили престъплението довело до държавен преврат??????
8
13
 
49
 
! Отговори
gg преди 10 години
И какво се оказва, че нямало да има манипулиране от страна на ГЕРБ на изборния процес. Защо тогава излязоха всички партии с обвинения срещу ГЕРБ в деня за размисъл с което доведоха до отлив на много гласоподаватели за горните. И сега ни управлява турчин ( Доган ) и един луд (знаете кой).
7
15
 
43
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
Другарите заорават бавно, но сигурно в дъното, и в безсилието си започнаха да вадят скелетите от гардероба. Безсилие другари, безсилие, това се вижда погледнато отстрани. Не може да управлявате България с платената подкрепа на ***, турци, пенсионери и силоваци от залите за вдигане на тежести. Не ви се получава. нормалните и мислещи хора в тази държава не ви покрепят, а без тях не можете, колкото и да ви се иска. Оставка, и се молете да се приберете здрави по домовете си!
6
36
 
28
 
! Отговори
BGN преди 10 години
Из словата на ББ- Станишев, бих го, тия нарочно вкарват емигранти в софия, а ги бих 10 пъти вече, 40 000 ще съкращават, тия малките партии дето 15 пъти ги бих !!!Абсолютен комплексар!!!П.С. а то се вижда как е бил де !!!!
5
2
 
40
 
! Отговори
999 преди 10 години
Защо ли не съм учуден. Народът чака виновници,имена на Политици поръчали бюлетините. А какво стана за пореден път,обвиняват човек които без да има заповед не може да поръча и една бюлетина. Съдът и Прокурорите са в съглашателство с престъпната Политическа Класа и грубо и безцеремонно се присмиват на хората.Ето затова все повече сте стават хората като билкаря застрелял Банкерката,ще има убити Политици,Прокурори,Висши чиновници и всякаква *** превърнала Държавата в клоака. И после е революцията
4
17
 
53
 
! Отговори
1_българин преди 10 години
Значи е обвинен в създаване на нагласи.То нагласите ги създаде Бареков. Нищо не разбирам. Прокуратурата в какво по-точно го обвинява.
3
16
 
23
 
! Отговори
Пенков преди 10 години
Е, нали главния секрета на МС не е действал на своя глава - трябва да отговаря и служебния премиер, който се самоназначи на пост в Рим...
2
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
невинен, ако искате да се обзаложим
1
36
 
20
 
! Отговори
dd преди 10 години
Няма какво да се мотае из съда този, направо към затвора...и тези около него също!