ВКС върнa делото за убийството на 11-годишния Станислав

Дейвид Бел Брайсън беше осъден на 18 години затвор
27 яну 2014 17:01,
8
ВКС върнa делото за убийството на 11-годишния Станислав
Снимка: архив Булфото

Върховният касационен съд /ВКС/ върна делото за убийството на 11-годишния Станислав Мирчов от село Лагошевци за ново разглеждане. Това съобщи за БТА Владислав Влашев, прокурор в Окръжна прокуратура-Видин.

С това си решение ВКС отменя 18-годишната присъда на шотландеца Дейвид Бел Брайсън, на 73 години, който е обвинен за убийството. В мотивите си съдиите посочват редица съществени нарушения на процесуалните правила, извършени в досъдебното производство и на 2 съдебни инстанции.

Още по темата
11-годишното дете беше обявено за издирване на 4 януари 2012 година. След 17-дневно издирване тялото на детето, захвърлено и нахапано от чакали, беше намерено в местност до село Лагошевци.

За разкриването на престъплението бе използван и детектор на лъжата, на който премина и британецът Дейвид Бел Брайсън, заселил се в селото преди 5 години.

На полиграфа чужденецът направи пълни самопризнания и възстановка на зверското убийство. Пред Видинския апелативен съд по-късно убиецът заяви, че е невинен и не е убил детето. Назначената съдебно-медицинска експертиза установи, че преди да бъде убит, Станислав многократно е бил насилван.

Съдът констатирал, че има негодни доказателства, пропуски при следствения експеримент, при експертизите, при разпити на подсъдимия, при показанията на свидетели, при огледи и други нарушения.

Предстои делото да започне отначало, като ще бъде гледано от друг състав на Окръжен съд Видин, каза прокурор Влашев. Предстои събирането отново на доказателства, предстоят нови разпити на свидетелите. Указанията, дадени на Видинския окръжен съд от ВКС, са задължителни и те са уточнени на 38 листа, обясни прокурорът.

Той посочи, че има указание за настаняване на обвиняемия - 73-годишния шотландец Дейвид Бел Брайсън, в психиатрично заведение за освидетелстване. В момента Дейвид Бел Брайсън е задържан под стража, но негов адвокат може да поиска и освобождаването му, обясни прокурорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
0
 
! Отговори
свободен зидар преди 10 години
Свобода за Дейвид Бел Брайсън!
3
0
 
2
 
! Отговори
_ преди 10 години
Некадърност и некомпетентност бол.Но докато наказанията за некадърност във феодалната съдебна система са "забележка" и "порицание", какво друго можем да очакваме...
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съдът констатирал, че има негодни доказателства, пропуски при следствения експеримент...Ми да повторят следствения експеримент тогава, нека шотландския *** насили няколко пъти съдИята, установил горното, ако не е достатъчно, да му смачка умната главица и остави на чакалите...
1
3
 
35
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Хубу де... Това е ежедневие.Всички тези, съдии, адвокати, прокурори, следователи, полицаи и т.н. нали за това са учили? За х*я ли ме държаха, че не направиха всичко както го пише по закон, за да може да този да му влезе присъдата в действие?!Аз като направя издънка на работа ме санкционират. А от тези плачат милиони и никой нищо не им прави, а дори им дават бонуси.Еб* му майката...