Затворник иска 10 бона заради настинка!?

Друг се жалва от държавата – малък му бил порциона
9 фев 2014 07:30,
35
Затворник иска 10 бона заради настинка!?
Снимка: flickr

Затворник от Бобовдолския затвор поиска 10 хил. лв. от държавата заради настинка в изолатора. Пандизчията се жалва пред магистратите, че неправомерно е бил наказан от ръководството на затвора с "изолиране в наказателна килия" за 10 дни.

Наказанието е регламентирано със заповед на началника, която по-късно е отменена с определение на Дупнишкия районен съд. Така докато стоял в изолатора, се разболял и от това "претърпял неимуществени вреди, засягащи психическото и физическото му здраве".

Искът бил депозиран в Административния съд в Кюстендил, който обаче отхвърлил претенциите на пандизчията, пише в. "Монитор".

Това далеч не е първият подобен случай. Преди десетина дни стана ясно, че затворник от Бобовдолския затвор е завел дело срещу държавата заради малкото количество храна, която получава в зандана.

Заради това той поискал 5 хиляди лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди. В жалбата си той е написал, че вредите се изразяват в "лишаване от храна, която ми се полага като грамаж и порция", поради "немарливост на началника на ОЗ Бобов дол".

По делото е разпитан и друг затворник, който е бил категоричен, че порционът, който се дава, не е пълен и има разлика между порциите, давани на българите и ромите, като представителите на малцинствата се хранели по-добре зад решетките.

За периода 2011-2013 година страната ни е осъдена да плати 47 380 евро обезщетения по дела, заведени заради лошите условия на живот в местата за лишаване от свобода у нас, сочат данните на Министерството на правосъдието.

Тези обезщетения са присъдени по 7 решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Сумата е равна приблизително на 93 000 лева.

Най-голямо обезщетение е присъдено по делото "Шахънов срещу България" - 7000 евро плюс 2000 евро за съдебни разноски.

Недостатъчният сграден фонд, влошените битови условия в жилищните помещения и пренаселеността в българските затвори са най-честите оплаквания на затворниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
9
 
! Отговори
ой преди 10 години
Не се учудвам,че преди два дни имаше стрелба срещу адвокати.Не ми пука за престъпниците в затворите,не ми пука и за адвокатите.Пука ми за децата,които учат,за младите хора,които работят,за пенсионерите ,които закусват с чай от липа и гол хляб.Пука ми и за това,че народа само мрънка ,но не се бори за подобряване на живота си.
9
0
 
8
 
! Отговори
допълнение към 11 преди 10 години
от безпаричие от ниски пенсии
8
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
На затворник само хляб и вода.Ако иска и чорба -на кариерата. Има стари хора ,като направят манджа домати с ориз ядат я от понеделник до събота,в неделя почиват.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kraino vreme e da se vavede prinuditelnia trud v zatvorite. Taka niama da im bade skuchno a i nie kakvo sme vinovni che da hranim ubiicite na roditelite. decata bratiata ni i sestrite. da hranim obirdjiite na domovete ni i kradcite na darjavnoto imushtestvo koeto e ot nashite pari? VSICHKI ZATVORNICI DA RABOTIAT ZA DA SI PLATIAT HRANATA, OTOPLENIETO, POKRIVA NAD GLAVITE IM ! ZAPLATITE NA SLUJITELITE PO ZATVORITE NE SME DLAJNI NIE DA GI PLASHTAME! ZATVORNICITE NA RABOTA ! TRUDAT OBLAGORODIAVA
6
1
 
15
 
! Отговори
Нищо не знаете ...!! преди 10 години
Просто нищо не знаете какво означава бизнес с право,правораздаване и затвор.Нещата отдавна са изпуснати та изтървани.За това държавата ни ще бъде осъждана още за напред.Лошото е че не плащат виновните ! ! ! Плащаме ние на чийто гръб се и пробват разни юристи и магистрати.Лошото е че нашите пари от данъците отиват за осъдителните присъди.... за които ние нямаме вина.
5
1
 
10
 
! Отговори
Мхмм преди 10 години
Искат и wi-fi във всяка килия.
4
0
 
15
 
! Отговори
Антисоросоид преди 10 години
На Ви сега демокрация, толерантност и хуманизъм!
3
2
 
28
 
! Отговори
пенсия преди 10 години
Това пандиза да не ти е санаториум. Егати наглеците, а печена кокошка не щеш ли?
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви условия искат тия бе това е затвор не е хотел плюс това затворниците трябва да бачкат здраво там , а не да лежат и *** по цял ден в леглото и да искат условия. Това е тия хора трябва с ТРУД да си изкарват храната, като всички.
1
14
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ... !!! преди 10 години
Всяко дело заведено срещу България от затворник завършва с осъдителна присъда в Страсбург заради отвратителните условия в българските затвори.Всъщност затворите ни са от времето на Тодор Живков и в тях не е променено почти нищо от тогава.Някои пишман демократи лаят срещу комунизма, но са слепи за това, че символите на комунистическата репресия - затворите в Ловеч и Белене си стоят и са си същите.