Грешки в обвинението за СРС-тата видя адвокат на Цветанов

Менко Менков: Целта е да има повече дела срещу бившия МВР шеф
Обновена: 26 фев 2014 15:10 | 26 фев 2014 14:28, Анисия Иванова
44
Грешки в обвинението за СРС-тата видя адвокат на Цветанов
Цветан Цветанов. Снимка, архив: Булфото

Два основни пропуска е допуснала прокуратурата в обвинителния акт срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и ръководството на бившето СДОТО за незаконни подслушвания. Защитникът на Цветанов - Менко Менков, обясни, че обвинението е сбъркало периода, за който обвинява министъра, съобщава БТА.

Автомобилите за подслушване били доставени у нас през октомври 2010 година, а прокуратурата твърди, че използването им започнало преди това - още от февруари, допълни Менко Менков.

Още по темата
По-големият проблем според него е тезата на обвинението, че при всяко използване на колите за подслушване - т. нар. кечъри, бившият началник на СДОТО Цветан Иванов е трябвало да издава документ, а Цветанов да го контролира. Такава необходимост не е имало, смята още защитата.

Менко Менков припомни тезата си, че тактиката на прокуратурата е сбъркана, защото разделянето на материалите на няколко различни дела било с цел да има повече дела срещу Цветанов. От Англия е дошъл човек, който казал, че техниката не може да подслушва. С тези думи защитникът на Цветанов описа неуспешните ходове и бързите действия на прокуратурата.

На 3 февруари прокуратурата внесе в съда втори обвинителен акт срещу Цветан Цветанов. Заедно с ексминистъра на вътрешните работи обвиняеми са и бившите директори на специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

Обвиненията срещу Кацаров, Костов и Иванов са за това, че в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства.

Цветанов беше обвинен, че като министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинените му да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства. Според обвинението от действията на Цветанов настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

Преди време главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че 875 телефонни номера са присъствали в тефтерите на служителите от СДОТО, управлявали колите за мобилно подслушване. За тяхното следене е нямало издадено съдебно разрешение. 

Dnes.bg припомня, че скандалът избухна малко преди началото на предизборната кампания за предсрочния вот, когато лидерът на БСП Сергей Станишев внесе в прокуратурата сигнал за извършвано незаконно подслушване на политици, бизнесмени и общественици от МВР под ръководството на Цветан Цветанов.

След като се закле като депутат, имунитетът му бе поискан от прокуратурата. Бившият МВР шеф обаче сам се отказа, с което стана възможно срещу него да започне съдебно преследване.

Нееднократно Цветан Цветанов обяви, че по негово време нерегламентирано използване на СРС-та не е имало, още по-малко пък са били подслушвани висши политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да направим референдум, трябва ли Цветанов да отиде в затвора. Каквото каже народа, това да стане.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЦВЕТАНОВ КАТО ДОЙДЕТЕ НА ВЛАСТ ДАНЕГИ ЗАБРАВИТЕ
39
1
 
2
 
! Отговори
бай Будал преди 10 години
На снимката българският МУАМАР КАДАФИ.....
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЦИРКА сТАНИШЕВ ПЪРВА ЧАСТ САМО ГЕРБ
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пинокио се натиска да остане в парламента, както и всички останали наглеци. Чудя се докъде стига търпението на този обезумял робски народ.
36
5
 
7
 
! Отговори
чупакабра преди 10 години
Тези грешки в обвинителният акт на Цветанов , няма да го спасят , а само ще удължат агонията му.
35
6
 
8
 
! Отговори
до Тапир Тапиров преди 10 години
или пинокио пинокиов,или както там му е името на милиционера.Сега цвинокио да ни каже,че сме забравили онзи меко на който той викаше "адвокат на мафията" същият менко ли е или някой друг?И ако е същият цвинокио от мафията ли е? Или менко вече е дал обет да защитава само чисти като сълза милиционери? И с какви пари държавният служител си позволява такива адвокати или мафията плаща хонорара?
34
5
 
8
 
! Отговори
Миро преди 10 години
Като чета коментарите тук,се разбира че цялото активно мероприятие с/у Цветанов си е свършило работата /както преврата от 11.05.13./.Всички го пращат в затвора ,обявяват го за престъпник без нито едно доказателство,даже без да казват за какво.Просто си го плюят, без изобщо да се интересуват виновен ли е наистина или не.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те целите на коалицията отдавна са ясни и независимо от резултата, едно и също не спират да си пеят. Няма и да спрат, нали избори наближават. Станишев ако трябва и земята ще изрови, нали сам го каза. Давате ли си сметка колко повече щеше да е помията, ако не трябваше от време на време да се обясняват и за АБВ, пък и за управлението на държавата трябва да мислят. То не че управляват, но нали скоро си отиват, а и пари трябва да се краднат, че ДПС нещо много ги изпревари, а и Бареков не ще да чака.
32
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Болшой театър за простия народ. Успяха ли кумунистите да отнемат гласовете на ГЕРБ с Костинброд? Успяха. Оказа ли се Костинброд една измислица? Оказа се! Някой от вас червени човеченца замисля ли се за КАКВО ОБЯИНЯВАТ Цветанов. Веднъж беше за подслушване, после за неподслушване. Ала бала за баламите. Намериха ли се доказателства? Не! Е за какво си говорим. Всичко е с цел дискредитация! А самият факт, че народът се връзва на такива очевидни глупости, показва простотията му. Слагайте минуси СЕГА!
31
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Адвокатчето е като онези с късите поли и свободните професии и морала му е като на цвъко.Физкултурника го обиждаше,сега този му е адвокат.Абсолютна идилия по милиционерски.А "спестовника" Цветанов да продава един от апартаментите си и да плаща парите в Страсбург,защото България е осъдена заради този *** и гнусен тъпир!Аз не съм длъжен да плащам данъци,за да може простаци като тоя да дерибействат и след това да плащам и за тъпотиите им!
30
5
 
2
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
За тях исках да ви разкажа нещо. Вижте има едни птици, дето идват напролет, когато разцъфват овошките, когато цветята започнат да цъфтят те идват тогава у нас, па живеят известно време, па се размножават, а като забръска към зимата, си отиват някъде на топло. А тези каза врабчета, те стоят тука, те тука са родени и тука ще умрат. Те са посинели от студ, те са накокошинени от студ, но тука ще останат!
29
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като гледам снимката и се чудя, това какъв ли питек ще да е? навярно мултанопитек или врацопитек, или дрогопитек. устната кухина, заедно с дъвкателния му механизъм + носната кухина образуват обем, многократно превишаващ обема на мозъчната му кухина. да, мозъчна кухина - там е кухо, но все пак има една клетка и тя поклащайки се му казва - посдлушвай, слухти, вдишвай, издишвай, вдишвай, слушай весо потното...
28
16
 
9
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
има някви *** дето слагат + за цецко.. що за извратен *** трябва да си за да подкрепяш този изруд на снимката и адвоката му.. който само преди няколко години цецко оприличи като ,,адвокат на мафията". хахахах що за глупост
27
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 24не гледай правописа ми, а гледай да възстновите парите от личните си герберски сметки, след като това е желанието ви. няма, ама никога няма да плащаме за вашите резили и масраф. ако не знаеш къде да идеш да седнеш, мога да ти кажа дълбоководна махарабадубо.
26
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питам хората , които слагат минуси на репликите срещу ЦЦ. Да приемем, че ББ и ЦЦ са кристално чисти и е възможно да е така. Но дали България заслужава неграмотни хора да ги управляват. Това не може да се отрече. Те имат образование достойно, да се занимават с дребен бизнес или застраховане с рекет.Нищо повече. Напъването да се занимават с политика е от тяхната самовлюбеност и нарцисизъм. За тях е добре, но за Вас едва ли!
25
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
някой въобще съмнява ли се поне малко, че борисовата шайка, во главе с тоя *** са света вода ненапита? съмнява ли се някой, че са турбо мутри с турбо кражби на всякакво ниво? съмнява и се някой, че герб в долна, крадлива пасмина? съмнява ли се някой, че герб ще изтече скоро в канала на забвението? кой, кой, кой пренася дрогата?
24
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кутевските *** пак са налазили форума :)
23
3
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 10 години
Би било добре да обърнеш внимание на правописа си, а след това да казваш кой какво да прави.
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако ЦВ.ЦВ. е невинен значи И.Ф. е Бритни Спиърс