Делото срещу Златанов за тефтера - по бързата процедура

Защитата поиска президента за свидетел, съдът отказа
Обновена: 31 мар 2014 14:15 | 31 мар 2014 12:20, Анисия Иванова
11
Делото срещу Златанов за тефтера - по бързата процедура
Филип Златанов в съда. Снимка Булфото

Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Той е обвинен, че от 21 септември 2012 г. до 9 юли 2013 г. не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения с цел да набави за други лица облага или да причини вреда. Прокуратурата твърди, че от това е последвало разколебаване на доверието на обществото в дейността на комисията и резултатите от нейната работа като независим орган, установяващ конфликти на интереси на лица, заемащи публични длъжности, както и накърняване на авторитета на КПУКИ.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, скандалът със Златанов избухна, след като в медиите излязоха страници от тефтерчето му, в което той "оправя" и "удря" по нареждане на И.Ф. Заради скандала Искра Фидосова напусна парламента и ръководството на ГЕРБ.

В тефтерчето имаше множество инициали, сред тях бяха разчетени имената на кметове на различни населени места, депутати, лидери на партии, президента. Над четири месеца прословутото тефтерче бе на "литературно четене" сред депутатите, които образуваха нарочна анкетна комисия, която трябваше да открие нередностите и да ги предаде на прокуратурата, която от своя страна изготви обвинителния акт и го внесе за разглеждане от Темида.

Процесът днес ще се гледа по съкратена процедура, защото Златанов се отказва от разпита на всички свидетели и експерти, дали показания и експертизи в досъдебната фаза на делото. От своя страна прокуратурата не възрази.

В съдебната зала Златанов присъства лично с адвоката си. На делото присъстват двама от общо четирима призовани свидетели - Димана Ранкова, бивш финансов съветник на президента Росен Плевнелиев, и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Адвокатът на Златанов - Антон Терзийски, посочи, че е искал президента Росен Плевнелиев за свидетел, но съдът не го е допуснал. 

Прокуратурата изчете обвиненията, а Златанов обяви, че не желае да дава обяснения по повдигнатите обвинения.

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров заяви пред журналисти, че той е основен герой в тефтерчето. Това беше един от начините за вътрешна саморазправа с неудобните в управлението, коментира той.
,
По думите му той никога досега не е говорил със Златанов. Решението на комисията, че съм в конфликт на интереси, излезе миналата година, седмица след като напуснах ГЕРБ, сега го обжалвам, добави Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
КОСТИНБРОДСКИ преди 10 години
НАГЛИ ГЕРБЕРАСИИИИ...... НАчЕЛО С БОКО И ЦВЪКИ
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Личи им от една дума, колко не могат да напишат нищо смислено. Горката Моника Станишева. Направо е за съжаление. Няма как да помогнат нито Кутев, нито Йотова, нито Мая Манолова, нито Буруджиева, нито никой. Не може да се налее изкуствено нещо, дето липсва. Има и полза обаче. Когато нормалните хора четат, те прекрасно разбират безсилието на неграмотността, злобата, безхаберието. Господа, така не помагате на платците си, а ги лишавате от възможност да спечелят вота.:)
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виж кой говори. Откак дойде на власт, коалицията се занимава само с интриги, целящи скалъпване на обвинения срещу представители на предишното управление. Излезе, че големите подслушвачи са само сред ГЕРБ.Те "страхували" тези , дето се опитвали да им противостоят. 20 години свобода и справедливост, мед и масло, строителство на нов живот се провалили през последните 3-4 години. Само за тях СРС.:) Нищо за БСП - манипулаторите на прехода. Емил Димитров е мишка - лъжец. Скалъпен процес и не само този
7
6
 
11
 
! Отговори
Духовников преди 10 години
До УмеренияАко тебе това те учудва, то мене ме изумява, че въпреки наглостта им, има една голяма група неуважаващи човешкото достойнство българи, които ще гласуват за тях!
6
6
 
12
 
! Отговори
Умерения преди 10 години
Това, което мене ме учудва, че въпреки че Златанов не отрече тефтерчето си, от страна на ГЕРБ не последва публично извинение, разкаяние или поне обяснение.....
5
6
 
9
 
! Отговори
Вики преди 10 години
Случаят Златанов, както и слечаят Цветанов, е характерен за методите на управление на ГЕРБ
4
5
 
10
 
! Отговори
ДИДИ преди 10 години
Този трябва сериозно да бъде осъден, за да спрат веднъж завинаги злоупотребите с власт!!!
3
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 10 години
И защо не се казва, чий син е хубавеца и по чие нареждане е назначен?
2
2
 
15
 
! Отговори
Да г'е преди 10 години
Обществена тайна е, че показаните страници са само върха на айсберга. Нека се публикува този неземен труд в неговата цялост, за да видим цялата низост и мерзост на задкулисието. Защо само избрани странички, а?
1
13
 
8
 
! Отговори
iiiiii преди 10 години
Измислените ви дела и скалъпените ви компромати вече ,НЕ вършат работа! Кой го видя това тефтерче, кой го провери колко е достоверно и колко дописани букви и думи има там и кога? За колко се продаде Ф.З.? Как изведнъж му направихте обиск на този и за какво, никой не разбра, и как пък точно тефтерчето намерихте? И, сега , делото ще завърши с една глобичка!