Цацаров поиска отстраняване от постовете на Пенгезов и Петков

Двамата са обвинени за длъжностни престъпления
Обновена: 28 апр 2014 16:32 | 28 апр 2014 16:24, Камелия Цветанова
7
Цацаров поиска отстраняване от постовете на Пенгезов и Петков
Съдия Веселин Пенгезов. Снимка: Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет искания за временно отстраняване от длъжност на обвиняемите Веселин Пенгезов, председател на САС, и на председателя на Военноапелативния съд Петър Петков, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, по-рано днес военната прокуратура повдигна четири обвинения на Веселин Пенгезов за длъжностно присвояване. По три от обвиненията Пенгезов е привлечен като помагач, а по едно е като извършител на военно длъжностно престъпление при усвояване  на евросредства.

За същите престъпления беше обвинен и Петър Петков, на когото според прокуратурата Пенгезов е бил помагач.

Срещу двамата бяха повдигнати обвинения за злоупотреби по проект по ОПАК.

Досъдебното производство първоначално е образувано от Софийската градска прокуратура срещу неизвестен извършител на 3 септември 2010 година. По-късно то е изпратено на Военноокръжната прокуратура в София, по компетентност, тъй като е установено, че извършителите са военни магистрати.

Петков и Пенгезов са обвинени, че в съучастие са присвоили 42 217 лв., поверени на Петков да ги управлява. Според прокуратурата Петков в качеството си на председател на Военноапелативния съд е представил неверни сведения пред дирекция ОПАК към Министерството на финансите, за да може съдът да получи средства, предоставени по ОПАК за изпълнението на проекта.

Освен за тези престъпления Веселин Пенгезов е обвинен, че не е изпълнил задълженията си по служба, като не е взел решение за откриване и не е осъществил процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки по проекта. По това време той е бил председател на Военноапелативния съд. От деянието са настъпили тежки последици - невъзможност да бъдат верифицирани и възстановени от ОПАК направените разходи в размер 402 560,00 лв., смятат от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г Цацаров,тя съдебната система е мафията.Ако изобщо знаете какво е мафия.Проблема не в ниските заплати,със високите странични доходи.Проблема е в главите ,в акъла.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOVA NAGLO *** SHTE VURNE PARITE ILI SHTE SE NAPRAVI NA UMRQLA LISICA I NISHTO NQMA DA MU NAPRAVQT. KAKTO NAUCHI DUSHTERQ MU DA SI VURNE IMOTA , I NQMA VINOVNI ZA IZMAMATA ! PENGEZOV E NAI GOLEMIQ MAFIOT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6
2
 
7
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Мили ми Кутевски тролчета, опорните точки на мутреса Моника не могат да скрият факта , че това правителство никой не го бръсне за слива у нас и в Европа. Какво значи Премиер да ходи във Виетнам и да открива кръчма. Това е такъв резил, че просто никой от БСП-ДС не може да си го представи. Затова само ГЕРБ и Б.Борисов имат авторитет в Европа и САЩ и трябва да управляват Държавата. Искате или не това ще стане .
5
0
 
2
 
! Отговори
lazovn преди 9 години
Така ли нареди кръга Пеевски - КТБ?
4
0
 
2
 
! Отговори
lazovn преди 9 години
Така ли нареди кръга Пеевски - КТБ?
3
0
 
5
 
! Отговори
?!? преди 9 години
От този сайт услужливо "послушно" пропускат информацията, че по същото дело е получила призовка, за да бъде обвинена Мария Девизиева, която е шеф в кабинета на Ореха и живее на семейни начела с мин. на културата Стоянович. Прокуратурата е обвинява в изготвяне на документи с невярно съдържание.
2
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 9 години
Пловдивският овладява съдебната система.Няма да ти стигне времето бе, мандатът ти ще свърши.А и като станеш председател на ВКС по умен, работлив и т.н. няма да станеш ЦАЦА.
1
1
 
5
 
! Отговори
вижда се преди 9 години
Иска ми се да вярвам ,че ще влезе в затвора ,ама на дали !! Тоз е мушингер от класа !!