Тото хакерите влезли с парола на шеф, поддържащ защитата

Софийският апелативен съд ги остави в ареста
Обновена: 14 авг 2014 14:06 | 14 авг 2014 14:02, Анисия Иванова
43
Тото хакерите влезли с парола на шеф, поддържащ защитата
Снимка: архив Булфото

Софийският апелативен съд остави в ареста двамата варненци - Продан Маринов и Николай Маринов, които се опитаха да откраднат 5 милиона лева от тотото с хакерска атака, съобщи БНР.

Опитът за пробив в системата на тотото стана на 26 юни при теглене на 51-вия тираж на играта "6 от 49", когато двамата подменили в компютърната система числата в пусната от тях комбинация, за да присвоят джакпота от 5 026 320.60 лева.

Още по темата
В събота СГС остави двамата братовчеди в ареста под предлог, че имат много добри компютърни умения и дори под домашен арест могат да влияят на разследването.

Според днешното определение на САС двамата вероятно са имали и друг съучастник, защото все още не е ясно как са се сдобили с паролата, за да влязат в сървърите на тотото.

Още по време на разглеждането на мерките им за неотклонение в СГС стана ясно, че Николай Маринов е ползвал парола на служител на тотализатора и така пробил системата от домашния си компютър. На днешното заседание стана ясно, че той е влязъл с паролата на директор в дружество "Декарт", фирмата, изработила защитната система на тотото, Виктор Стефанов. Според защитата на обвиняемите има вероятност Стефанов сам да е дал паролата на братовчедите и така да ги е подтикнал към манипулация.

На заседанието стана ясно, че информацията за подадените фишове се съхранявала освен на информационната система и на два диска – единият в трезора, а другият в кабинета на директора. Манипулацията в системата е била извършена на 26 юни между 19.33 и 19.42 часа. Системата посочила, че има печеливш фиш, но при сравнението на данните е установено, че информацията в нея и тази на двата диска е различна. Установено е, че има неоторизиран достъп в компютърната система от IP адрес от Варна, който се оказал компютър на бащата на Николай Маринов, като е ползвана въпросната парола.

Впоследствие братовчед му Продан Маринов два пъти посетил сградата на тотото и представил част от хартиен фиш, за който твърдял, че е печеливш. Тъй като фишът бил скъсан, младежът обяснил, че това се случило заради разправия. На фиша личал номерът, но не и числата. Той подал и молба, с която претендирал за печалбата.

При разследването са използвани и СРС-та - телефонът на шефа на тотото Нораир Нурикян е бил подслушван повече от месец, за което той сам е дал съгласието си след опита за измама на 26 юни. Не е ясно обаче дали в този период Нурикян е разговарял с някой от младежите.

Днешното решение е окончателно.

Във вторник Комисията по хазарта одобри връщането на хакнатия джакпот от 5 026 320.60 лева. Така прогнозният джакпот за тиража днес се очаква да достигне 7 004 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: САСтотохакерска атака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
хъш преди 8 години
Ако живеехме в нормална държава, тези момчета щяха да бъдат назначени да бачкат за службите моментално. Едно въпросче... от къде да знаем че някой от тото-то не ги е купил да му свършат черната работа !?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
винаги съм се чудел как става тоя номер, хакери, ала бала, големи спецове и незнам си какво, и накрая ползвали домашното си IP :)) КО? НЕ!
35
0
 
3
 
! Отговори
Стефанов преди 9 години
До SomebodyДекарт поддържа и сървърите на Евробет. Даже същата система като в тотото е и в Евробет. Терминалите са същите. Декарт е от фирмите на В.Божков. Абе общо взето българска работа, тоест всички са навързани като свински черва и все на гърба на данъкоплатците.
34
3
 
2
 
! Отговори
тотовъздържател преди 9 години
печеля всеки път малки суми но редовно
33
0
 
6
 
! Отговори
Somebody преди 9 години
Кои други Бг компании са ползвали услугите на дружество "Декарт" ? :) Поредната лапешка IT фирма с голямо име и квартален манталитет на управителите... Дори паролата да е открадната, а не дадена добровлно, сериозен пропуск в сигурността (на фирма, поддържаща именно защитни системи - според материала по-горе) е да позволиш тя да бъде открадната от двама килеши! Не бих се учудил ако тази парола е еднаква и за всички клиенти и продукти на фирма "Декарт"... Коментар по темата от собствениците и?...
32
0
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби до 36 преди 9 години
Не слагайте всичко НС сметката на САЩ. Възможно е да са скръцнали зъби, но също така е възможно и да няма достатъчно голям интерес към дискретните структури и анализи от страна на студентите. За мен това е номер 1 и най интересната част от компютърната наука, дори няма нужда от компютър там, но за повечето това е неясно.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ са ни забранили добро обучение по защита и криптография , шумозащитно кодиране и други..
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШибиРиби до 30Влез в специалността Комп..Защита на СУ и ще видиш колко е глупава програмата учат магистри как да работят с продукти на Cisco и други американски продукти.. нищо повече.. обслужващ персонал..
29
1
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби до 30 преди 9 години
До 30Дискретните структури са обща дисциплина но си прав че имат много общо с енкриптинг. Тези "хакери" едва ли са чували за подобно животно
28
0
 
4
 
! Отговори
32 преди 9 години
И как тези от СГС въбоще си представят, че шефа на Декарт ще им даде паролата си на тези *** които не за взели никакви мерки да се предпазят? Шефът на Декарт има вътрешна информация за това как се съхраняват данните.Само не е ясно как са се сдобили с паролата.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"СГС остави двамата братовчеди в ареста под предлог, че имат много добри компютърни умения и дори под домашен арест могат да влияят на разследването."Боже, Боже... :)Пределно ясно, че на тези някой им е подшушнал нещо обаче, нито те, нито техните поръчители имат каквито и да е било технически познания, особено пък как работи системата на Тото.Можеше да ползват WiFi в някоя кафе, или поне някой VPN, макар и да се свъзват към него от интернет линия на тяхно име...
26
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Гай баньовци в гай баньовска държава! Нищо против литературния герой Бай ***.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България няма добри специалисти по компютърна сигурност , САЩ са ни забранили.. Имаше добра специалност в СУ - Дискретни структури но я закриха , сега направиха нова специалност в която магистри как да работят с американски продукти..
24
1
 
15
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
***, ... Какъв "компютърен спец " трябва да си за да хакнеш данни с парола?!? Тези са си чисти *** за да допуснат че ще им мине евтиния номер. Все едно да хакнеш на гаджето емайла да напишеш няколко емайла от нейно име и да се надяваш да не разбере... Хахахаха. Това е българския компютърен гений:-D
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kolko ste prosti tia koito igraete toto naivnici....
22
2
 
11
 
! Отговори
СХЕМА преди 9 години
ЕМИ ЯВНО ТОВА Е СХЕМАТА ЗА "ПОЛУЧАВАНЕ" / УЦЕЛВАНЕ НА ДЖАКПОТА. ама е станала грешка тоя път! винаги, когато "хванат" някой, става въпрос за пари, които обикновенно хванатия не е дал на някого..... ха ха- с паролата на шефа! еми за какво е шефа, ако не да направи така, че никой да неможе да краде! никой, освен него........
21
1
 
6
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Ej, ***, sprete da nari4ate vseki levak "haker"!
20
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тотото беше честна игра, когато числата се джагъркаха в сферата пред публика преди футболен мач в някое населено място. И тогава мине,не мине седмица, две падаха шестици. А сега ......
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До INFO.Абсолютно сте прав. Два пъти имах ПЕТТИЦИ. Първият път беше когато имаше 3 тегления и ми беше в трето теглене. Когато започнаха да излизат числата, първите 5 се изтеглиха, но 6тото не. Шанса беше 1 на 44. Това да е, но преди две години от второ теглене стана така, отново при последното число. Ще добавя още нещо- ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО СТАВА В ТАКЪВ СЛУЧАЙ С ТАКИВА ХОРА - ОБЪРКВА ИМ СЕ ЖИВОТА ТОТАЛНО. Съдба ли е или нещо друго, но молбата ми е, не играйте ХАЗАРТ, ДОРИ И ТОТО.
18
1
 
15
 
! Отговори
INFO. преди 9 години
За какъв джакпот че нещо не разбрах!?!?Единствените печалби които се дават са 3ка 4ка или евентуално 5ца.Това е и причината тези печалби да не се дават във 2ро теглене.Така нареченият джакпот или каквото е!? - отива в партийната каса на власта.Затова не играйте НИКОГА ТОТО.Всички показани тотомилионери са един фалш за опровергаване на по-горното.И още нещо!Какви са тези двама льольовци на по 19год. хакери??Години и бая знание трябва за това нещо!