Ще се учим от румънците как да борим корупцията във властта

Христо Иванов: Т. нар. гнили ябълки трябва да бъдат изчистени
15 яну 2015 13:01,
31
Ще се учим от румънците как да борим корупцията във властта
Христо Иванов. Снимки, архив Булфото

Правосъдният министър Христо Иванов ще посети Румъния, за да почерпи опит за създаването на орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това съобщи самият той след заседание на Комисията по европейските фондове в парламента, пред която представи стратегията за съдебна реформа.

Иванов беше категоричен, че Румъния прави впечатляващи стъпки в борбата с престъпността по високите етажи във властта.

Още по темата
„Това, което колегите в Румъния направиха, е, че техният политически елит успя в един момент да събере воля да създаде вълк в гората. Знаете, че се казва, че вълкът е санитар в гората“, каза министърът. Той отчете, че румънците са създали адекватен орган, който да преследва корупцията по високите етажи на властта.

„Ние имаме много антикорупционни органи, но в крайна сметка нито един от тях не се превърна в онова камъче, което да обърне каруцата на корупцията по високите етажи на властта“, каза Иванов.

Той обясни, че е очевидно, че в България трябва да се учим от румънците. „Аз скоро ще отида на експертна визита, ще говоря с колегите там, за да видим кое от техния опит можем да почерпим“, каза още министърът.

Той обясни, че бъдещият орган за корупцията трябва да е като скалпел, прицелен във високите органи на властта.

Христо Иванов обясни още, че стартът на съдебната реформа трябва да бъде даден в рамките на тази година. „От една страна, трябва да се дискутират идеите и аз съм благодарен за всяка дискусия, но не можем под вид на дискусия да отлагаме за неопределено бъдеще реформата“, каза министърът.

Той припомни, че реформата трябва да гарантира независимостта на съда и да приеме пакет от антикорупционни мерки. „Защото така наречените гнили ябълки, които са малцинство, трябва да бъдат изчистени“, каза още министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борим се , борим се ....и така 25 години....и накрая пак победи сметката в швейцарска банка и офшорките.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Намериxа от кого да се учим
26
0
 
3
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
Ице, с тази брада и коса, имам съмнения, че си ИСЛЯМИСТ! *** на бръснар, преди да са те натъкали в пандиза!
25
0
 
6
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 9 години
Г-Н ИВАНОВ И БЕЗ ДА ХОДИТЕ В РУМЪНИЯ МОГА ДА ВИ КАЖА КАК МОЖЕ ДА РЕФОРМИРАТЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. АРЕСТУВАТЕ И ОСЪЖДАТЕ БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ И ДРУГИТЕ ГЕРБАДЖИЙСКИ МИЖИТУРКИ. ПРЕДИ ТОВА УВОЛНЯВАТЕ 90 % ОТ СЪДИИТЕ И ПРОКУРОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ И НАЗНАЧАВАТЕ МЛАДИ ЧЕСТНИ МАГИСТРАТИ. ИЗГОНВАТЕ 99 % ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА В МВР И 98 % ОТ ХРАНТУТНИЦИТЕ ПОЛИЦАИ И СТЕ ГОТОВ. ИСКРЕНО ЩЕ СИ ЗАСЛУЖИТЕ ПАМЕТНИК ПРЕЖИВЕ.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да пак ще го повторя,Русия е наша бивша колония,ние сме я цивилизовали давайки и-език,азбука,религия,начална култура,умения за държавност,а те сега се държат като хулиган от агитка на противников отбор,с какво сме го заслужили ,с това че ви направихме хора преди 1000години,трябва да ни уважават като по възрастния си брат,като по умния и знаещия, а това че са големи на обем а са нищо в световната политика показва че без нас са си просто слон в стъкларски магазин,това е истината за Русия
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не вервам.Всички несменяеми управници и съдебната система назначена от тях са в кюпът.Един дребен счетоводител може да направи експертиза даден другар милионер какви данъци е платил,какви разходи е имал по обучението на децата си в престижни университети,които ги подготвиха да управляват и ограбват нашите деца,какви имоти има и т.н.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дрън,дрън.Чакаме някой друг да ни подреди кочинката,защото не смеем.Комунистите обезкостиха държавата,а сега видите ли започваме на чисто.Било каквото било.Така беше и с досиетата на зверовете от лагерите на смъртта,както и с тяхната отговорност.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да АденауерСлед тази чистка няма да имаме президент, премиер, кметове и почти никакви депутати!
20
0
 
11
 
! Отговори
хатака преди 9 години
Вие не можете да бъдете научени. Направо си докарайте румънската прокурорка да ни разкаже играта.Или може би първо да направите онези промени, които направи румънската министърка на правосъдието. Ама къде е тя, къде е наш Ристьо, който само си мрънка под носа и не излъчва никаква решителност да се справи с "гнилите ябълки"
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак трябва да гледаме снизходително на руските изцепки ,да не сме до там крайни към Русия защото все пак да не забравяме че това е нашата най голяма колония,ние сме колонизирали тази земя с меч,с език,с религия те и до сега изпитват комплекс от този факт и търсят всякакъв начин да се изкарат велики ида ни унижават,това е грешката на Русия, така ли постъпват САЩ към АНглия..не,защитават ги,помагат им а Русия все с ботуша все с нагайката към България,но те са все пак само едни прости руснаци.
18
1
 
7
 
! Отговори
Пенев. преди 9 години
Христо,няма смисъл и ти да харчиш пари да ходиш по чужбина за да се учиш как се управлява съд.система. В Румъния при свалянето на комунизма един месец нямаше ДЪРЖАВА.''Калашников',конфискация,затвор. Това СА НЕЩАТА КОЙТО промениха Румъния.Ако имаш смелостта намери филма от БНТ за този пероид и го пусни в народното събрание! Ще има *** ит страх.
17
0
 
6
 
! Отговори
Аденауер преди 9 години
Не се ли извърши тотална декомунизация на обществото,Лустрация на повече от 600 хил.червени и агентурни бандита за срок от мин.40 год./евростат/,Национализация на всичко ,което са заграбили тези разбойници т.н.елит 7-8 % от населението и Народен съд над тях никакви Горбачовски номера и плашещи санитарни вълци ще свършат работа.румъния ни изпревари далеч напред защото прие и приложи законите за декомунизация и Лустрация и национализация и Народен съд по Германски модел.Само в това е истината.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 11.Пишеш вън Русия от българия.Защо България с малка буква
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една развалена ябълка като Христо Иванов, който беше дори със спрени адвокатски права, седнал да чисти гнилите ябълки. Това само в Бг може да стане.
14
0
 
4
 
! Отговори
хм... преди 9 години
Тук патриотите се разстрелват и преследват. Навремето е имало един патриот политик и той е обявен за русофоб и е садистично убит. Да не забравяме и Народния съд, за който Съюзниците си затварят очите....така че това че сме мекотели си има история.
13
0
 
9
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Да се спасим от мутренската среда и начин на мислене, когато мутрите са начело на държавата, ще бъде много, много трудно.....
12
1
 
12
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
А от кого ще се учите да сте патриоти и да не сте мекотели?!
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румънците никога не са били под съветско влияние както ние,тяхната комунистическа партия се противопоставяше на москва нямаше икономически мафиотски връзки между техните полиици и москва,те убиха техния чаушеско и се мъчат да се дистанцират от москва всячески.Ние сме обвързани с русия емоционално,икономически,мафиотски и как ли не,Москва спира европеизацията ни затова сме на този хал,всички политици са руски мекерета и най много ДПС БСП АТАКА И ОТДЕЛНИ ДРУГИ ОТ ПАРТИИТЕ-вън РУСИЯ ОТ българия
10
1
 
10
 
! Отговори
Алеко преди 9 години
Румънците скоро ще са на светлинни години, а бай *** ще се чуди защо продължава да копае дъното. Още ще си спомня с умиление за бай Тошо, ще сънува бай Иван с газа, ще чака някой да го оправи. Сега е модерно да плюеме Запада и да сънуваме Путин. Така че никой не ни е виновен, поне да имаше полза от това "учене". Все си повтаряме грешките. Не е далеч времето когато някой ще ходи да се учи в Сърбия и Украйна ( които направиха лустрация ).
9
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 9 години
Като нямат смелост и акъл нашите политици ще се учат от др.държави.Не че е лошо обаче защо проспаха 25г. за да се затлачи всичко и сега се разбързаха.Кога и ние ще бъдем водещи в идеи и достатъчно смелост и отговорност че да се разбере как българските политици имат качества на ръководители в държавата.Защо румънци като ги критикува Европа веднага се вземат в ръце и работят по наболели проблеми ,а нашите нищо не правят и все критики ,изоставане и т.н.Защото не работят или немогат да се справят.