Падна обвинението срещу Цветанов за подслушването

Прокуратурата поиска да го оправдаят заради промени в закона за МВР
Обновена: 29 яну 2015 14:52 | 29 яну 2015 14:48, Красимир Ангелов
148
Падна обвинението срещу Цветанов за подслушването
Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата се отказа от повдигнатите обвинения срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по третото дело срещу него за незаконното подслушване.

Председателят на ПГ на ГЕРБ е подсъдим заедно с трима бивши директори на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

Още по темата
Според прокуратурата в период от около три години тримата не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Самият Цветанов бе обвинен, че съзнателно е допуснал те да извършват престъпленията в периода, в който е бил министър.

Наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов заяви днес пред журналисти, че не поддържа обвинението, защото с последните изменения на закона за МВР от миналата година е изменен и текст от Наказателния кодекс, според който вменените на тримата бивши директори на СДОТО престъпления са криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисия в чужбина.

Чавдар Ангелов обясни, че не е имал друга възможност, освен да пледира за оправдателни присъди, защото законът казва, че при нормативни промени по отношение на обвиняеми и подсъдими се прилага най-благоприятната законова мярка.

Както Dnes.bg съобщи, преди ден стана ясно, че Софийският апелативният съд ще се произнесе до средата на март по друго дело срещу бившия вътрешен министър - за длъжностно присвояване. Според обвинението той неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров, бивш ръководител на БОП - Велико Търново, да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Цветанов обаче бе осъден на първа инстанция по друго дело, отново свързано с Орлин Тодоров, станало известно като шестте „Не“-та. За него Софийският градски съд му даде затвор от четири години за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП - Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да коментирам. Раздайте оръжие на народа.
7
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От самото начало си бе ясно, че това с подслушването беше подстановка на БКП ръководена от Тракторо.Сега да кажат от къде и кой направи записите, които не се оказаха автетични.
6
1
 
24
 
! Отговори
Крадльо преди 9 години
Променете НК НЕКА ПРОДЪЛЖАТ, И АЗ СЪМ ЧОВЕК. иСКАМ и кражбите да не са престъпления. Нека се наричат правомерни вземания на чужди имоти и вещи. А поправката я кръстете на мен - Крадлю 1.
5
2
 
27
 
! Отговори
?!? преди 9 години
С това падна и илюзията, че прокуратурата е независима!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдебната реформа даде първия си резултат. Ще фигурира като неготив в следващия доклад с препоръка за отстраняване за по-следващия. А междувременно понеже не сме във война може да ни подслушват както си искат. Освен ако не вземем спасението Шаламанов да се върне в стратегията че сме в информационна война. :-)
3
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво ако подслушват?Аз нямам какво да крия!Да ме подслушват колкото искат.От подслушване се страхуват най-много червените мутри от БСП и ДПС
2
3
 
20
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Това поправката Цецко 1 ЛИ Е? кОЙ Евносителя, да не е Дончева, но тя не е депутат. Трябва за по-шик да е някой коалиционен партньор. И прецедента не е върнал, не е наложил вето. Как да се не смее човекът последните дни цъфти, цъфти.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това решение ще се включва ли в мониторния доклад за България?