Окончателно: Цонев, Попов и Сантиров невинни за подкуп

ВКС оправда тримата, критикува работата на прокуратурата
29
Окончателно: Цонев, Попов и Сантиров невинни за подкуп
Николай Цонев. Снимка: архив, БулФото

Върховният касационен съд окончателно оневини по обвинението в даване на подкуп бившия министър на отбраната Николай Цонев, бившия финансист Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров.

Още по темата
Съдът коментира остро и критично работата на прокуратурата по делото, включително и качеството на протеста срещу двете оправдателни присъди на Софийския градски и Софийския апелативен съд, предаде БНР.

Магистратите определят като хаотични аргументите в протеста и признават, че са изпитали затруднение при установяване на прокурорските възражения.

Според мотивите на върховните съдии делото е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя Петьо Петров, сега шеф на Столичното следствие.

Това обаче не е изследвано от прокуратурата, която на три съдебни инстанции твърдеше, че подсъдимите са предлагали пари на Петров, за да смачка разследване срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. Затова следователят е получил 20 хиляди евро подкуп.

Съдът смята още, че настоящият шеф на Столичното следствие е действал под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение.

Съдиите Татяна Кънчева, Биляна Чочева и Юри Кръстев подробно излагат аргументите си, за да приемат, че е налице провокация към подкуп, като не визират проведените и записани разговори между подсъдимите и Петьо Петров. Тримата върховни съдии са категорични, че още при първоначалните контакти между тях идеята за даване на подкуп е била на Петьо Петров.

Делото "Цонев, Попов, Сантиров" ще се запомни със скандалния арест на бившия военен министър Николай Цонев на първи април 2010-а година и видеокадрите, разпространени от МВР, на които тогавашният заместник-градски прокурор Роман Василев го обявява за "абсолютен престъпник" и го слага на колене.

През септември миналата година стана ясно, че България е признала, че при ареста e била нарушена Европейската конвенция за правата на човека. Признанието е дошло в отговор на жалбата на Цонев пред Съда в Страсбург.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, така !Значи двамата дето дават подкуп от 20 хил. евро на следовател за да излезе с благоприятно заключение по дело срещу бивш министър (доказано като фактология ДОРИ СПОРЕД съда !!!) - НЕВИННИ, щото БИЛИ ПРОВОКИРАНИ !!!От друга страна - следователят, който вместо да вземе парите е уведомил съотвените органи и е сппомогнал за документирането на престъплението - ВИНОВЕН за ПРОВОКАЦИЯ КЪМ ПОДКУП !ЕВВВВААААЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛАААААААА ! МАШШШАААЛЛЛААА ! ШЪ СЪ УПРАЙМ !
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега Цецо Ушето да им изплати обещетенията но от личните си сметки. Ако няма защото е беден конфискация на апартаментите.
13
2
 
4
 
! Отговори
. преди 9 години
Колеги, да си пуснем песента на Симпатяги - "За милиони няма закони", да теглим по една на съда, а пък аз и една на реформаторите дето излъгаха нагло за съдебна реформа, а искат козметични промени.
12
0
 
6
 
! Отговори
Bit преди 9 години
И какво стана сега, тея ги оправдаха, Цвъки го оправдаха....няма никой виновен, всички светци и по-чисти от сълза, а затворите пълни с кокошкари??!!!??А, само прокурорите виновни....с оценки мн.добър 4.5, както били ги оценили "отвън" според Джаба Д'Хът.БГ реалите шоу и то нон стоп!!!
11
0
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
САЩ си имат град на ангели,ние пък сме държава от ангели,чисти и неопетнени.
10
0
 
1
 
! Отговори
вкс преди 9 години
Пaнов действa, не спи лукaвият
9
0
 
6
 
! Отговори
ЗAЩО Е преди 9 години
СЪД НЯМА ЗА ВСИЧКИ ПРИСТЪПНИЦИ-КРАДЦИ,УБИЙЦИ,МАФИИ,МУТРИ,БГ Е Е РАЙ ЗА ЖИВЕНЕ,СТРАНА НА ПЛОДОРОДИЕТО НА ТЕЗИ ВЛЕЧУГИ.
8
0
 
11
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Невинни. Какво ще остане в съзнанието на хората, показния арест и затова ли няма виновни и ако има сигурно държавата т.е. ние данъкоплатците ще платим. Крайно време е да вземем сопите и да ги разкараме тези крадливи политици и подкупни служители.
7
1
 
14
 
! Отговори
Доктор Ох преди 9 години
Хайде сега сър Цацаров и компания да платят разноските по делото иначе Страсбург ще ни вкара още 50 000 Евра.през ***.Докога бе хора?Докога тези *** ще ни правят на ***.Цацаров -ОСТАВКАААААААААА
6
2
 
12
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Естествено, нали ако ги признаят за виновни, доминото ще тръгне и ще им се срине далаверата.
5
1
 
15
 
! Отговори
адвокат преди 9 години
В България няма виновни за нищо. Всичките са честни и почтени бизнесмени . Затова не се сърдете когато чичко Макаров се включи в правосъдието. Той знае кой и защо, и съди бързо и безпогрешно .
4
1
 
9
 
! Отговори
Жорко преди 9 години
Няма да се изненадам, ако след "даскала" почнат да трепат и "съдията". Има една прослойка у нас, която само с изтребление се премахва...
3
0
 
9
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Спете спокойно деца, баща ви е невинен. Всички са невинни до доказване на невинността.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в Румъния един съдия получи 22 годишна присъда ...
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом българския съд казва, че са невинни трябва да им вярваме.