Делото "Октопод" тръгва от нула след отстраняването на Ченалова

Компютърната система определи нов докладчик
20 фев 2015 18:56, Анисия Иванова
5
Делото "Октопод" тръгва от нула след отстраняването на Ченалова
Архив: Булфото

Делото "Октопод" започва отначало, след като бе преразпределено днес на нов съдия-докладчик - Атанас Атанасов, съобщиха от СГС.

Причината за рестарта е, че Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу досегашния съдия Румяна Ченалова и тя бе временно отстранена от длъжност. Името на Ченалова нашумя след като френският посланик в София я нареди сред „гнилите ябълки” в съдебната система заради казуса "Белведере". Правосъдният министър Христо Иванов поиска образуването на дисциплинарно производство срещу нея и заради сигнал от ОББ по четири дела.

За да се стигне до решението за определяне на нов съдия, ръководството на СГС е изпратило искане за становище от Върховния касационен съд.

В него е бил изложен и фактът, че по делото е постъпила молба от подсъдимия Цеко Йорданов, която не може да бъде разгледана в отсъствието на законен съдебен състав.

Поради това и със заповед на заместник-председателя на съда и ръководител на наказателното отделение Петя Крънчева е издадена заповед за преразпределяне на делото на друг съдебен състав, уточняват от СГС.

В ранния следобед днес компютърната система е избрала новия съдия-докладчик.

От състава на съдиите, участващи в разпределението, са били изключени тези, които са разглеждали други обвързани производства. От системата предварително е била изключена и председателят на съда Владимира Янева, която вчера беше временно отстранена от длъжност с решение на ВСС.

Пет години след шумната акция срещу Алексей Петров и около четири години, след като процесът по делото „Октопод” стартира на съдебна фаза, то ще започне отново на първа инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Ралинизми преди 9 години
Дела, дела, само дела! Това дядо Тошо завеща! И съдии, прокурори, адвокатистроят си къщи кат палати,не само от ... заплати.
2
0
 
1
 
! Отговори
ц преди 9 години
Онази система детобразпределя "случайно" делата ли?Октопода си избра съдия!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая трябва да лежи толкова, колкото и подсъдимите по делата които е "работила".