Янева не била центърът на скандала в "Червеи"-те

Цацаров призова обществото да спре да се храни с подобни сценарии
20 фев 2015 13:23, Анисия Иванова
5
Янева не била центърът на скандала в "Червеи"-те
Сотир Цацаров. Архив: Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че съдия Владимира Янева не е центърът на скандала с разработката "Червеи". Вчера по негово искане ВСС отстрани временно от поста председателя на СГС. Именно Янева е разписвала разрешенията за прилагане на СРС-та в неправомерно дългия срок от 300 дни.

Пред журналисти във Велико Търново Цацаров посочи, че някой преди това е създал разработката, използвайки неверни документи.

"Той също ще бъде обвинен, но той е бил лице от състава на МВР тогава, лице от състава на ДАНС сега и който заема една отговорна, но средна управленска позиция", каза главният прокурор.

Още по темата
Той подчерта, че става дума за предварително замислен сценарий, базиран на един анонимен сигнал, един полуанонимен сигнал и още една докладна записка.

Главният прокурор каза, че по онова време Янева е съдията, която е била затрупана с искания за СРС и в конкретния случай не е отчела, че всичко това, което се случва, не е в съответствие със закона, но не е единственият виновник.

"Има предисловие преди съдия Янева, а след това има много дълъг послеслов. Той е свързан и с технически действия спрямо системите на МВР в София и страната", отбеляза Цацаров, цитиран от БТА. Според него със средствата на НПК ще стане ясно кой кого е подслушвал в най-скоро време.

Той коментира, че е време да бъде пресечена практиката обществото да се храни със сценарии в стил "Гном", "Галерия", "Лиани", "Таласъми" и други подобни, но подчерта, че за да се случи това, трябва да има желание от страна на политическия елит, тъй като в тези сценарии участват едни и същи лица, "някои от които и в момента имат изключително активна изява на политическата сцена".

Главният прокурор Сотир Цацаров участва в дискусия, посветена на ролята на прокуратурата в съдебната система със студенти във Великотърновския университет, по покана на бившия главен прокурор проф. Борис Велчев.

Цацаров коментира и промените в НПК, предложени от прокуратурата, като обясни, че те имат експертен характер. Според него акцентът е в мерките за процесуална принуда и превръщането на подписката в действителна мярка.

Като важна промяна той посочи превръщането на домашния арест в нещо, което се контролира и с електронни средства за наблюдение, както и възможността съдебният състав да измени мярката за неотклонение в по-тежка.

Целта е бягствата на осъдени лица да престанат. Ако решението за промени в НПК се забави или не се вземе, ще се чудим кои ще са следващите напуснали страната с влязла в сила присъда след братя Галеви, отбеляза Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Цацаров, задържаи ги, чети им обвинения, не ми давай интервюта. Като ги окушариш пак ще пишат за теб. Пък може и да ти повярвам, че правиш нещо!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
hГ-н Цацаров а не виждаш ли някъдетвоята ГОЛЯМА ВИНА ?????Сега пък ще ги оправдавате и пак другите били виновни. ЕХ РАНО ИЛИ КЪСНО НАРОДА ЩЕ ВИ ОСЪДИ И ТО ТЕЖКО...
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Главният готвач на скандалите , с които се "храним" е Цацаров! Цацаров много удобно се разсейва и забравя какви ги е вършил - но ние не
1
1
 
9
 
! Отговори
Х преди 9 години
Почнаха оправдаванията-тя имала много работа и не видяла ,че пише за 300 дни,той затрупан от работа без да иска написал 300.Цацаров го казва,да видим кой прокурор ще му противоречи.