Съдебната власт ще поиска 12% увеличение на заплатите

Така най-ниското възнаграждение ще скочи от 1546 лв. на 1849 лв.
24 фев 2015 07:19,
65
Съдебната власт ще поиска 12% увеличение на заплатите
Снимка: Архив Булфото

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще се опита да се пребори за увеличение на заплатите в системата с 12%, пише "Сега". За заседанието му този четвъртък е поканен финансовият министър Владислав Горанов. Тогава ще се обсъжда разчетът на средствата, необходими за повишаването на заплатите.

Подробностите ще се обсъждат ден по-рано на заседанието на бюджетната комисия на ВСС. Съдействието на Горанов е нужно, тъй като в съдебния бюджет пари за увеличение няма. Основният спор е кой закон надделява - дали този за съдебната власт, или този за публичните финанси и дали съветът има право да вземе решение за повишаване на възнагражденията, ако за това няма пари.

Възнагражденията в съдебната власт не са актуализирани от юли 2012 г., припомня изданието. В момента най-ниската основна заплата е 1546 лв. - толкова вземат младши съдиите и прокурорите. По закон най-ниската магистратска заплата е удвоеното средномесечно възнаграждение в бюджетната сфера. Останалите заплати по веригата се определят от съвета.

Средната заплата на заетите в обществения сектор за последните 4 месеца на м.г. е 924.5 лв., сочат данните на НСИ. Това означава, че най-ниската заплата трябва да стане 1849 лв. Сега основната заплата на районно ниво в системата е 1683 лв., на окръжно - 2154 лв., на апелативно - 2622 лв., а на върховно - 3119 лв.

Около 20 млн. лв. трябват месечно за заплатите на магистрати и служители в третата власт. Грубите сметки показват, че за увеличение от 12% месечно ще са необходими около 2.4 млн. лв. Ако заплатите скочат още от март, до края на годината съдебната власт ще има нужда от 24 млн. лв. за увеличението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Веско преди 9 години
И колко законопроекта е внесъл съдебният съвет в народното събрание за реформиране на тези разпоредби.Защо да се реформират като не им отърва.Има ли протести на съвестни съдии ,прокурори и следователи.Не може да се избере един свестен за коституционния съд станаха смешни.Виждате ли Румъния защо и вие съвестните не правите като тях.
45
0
 
1
 
! Отговори
До Веско преди 9 години
Цитат: "Европейският съд за правата на човека в Страсбург поиска България да реформира нормативните си разпоредби", а я да видим знаете ли кой кове законитев България?
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До работещ в съдебната.Защо не отговори на Веско?
43
1
 
0
 
! Отговори
до Анонимен преди 9 години
Само за сведение, не ми е трудно, с огромно желание си върша работата и ще продължавам. А за отношението ти към работещите..оставям без коментар, възпитали са ме много добре, имам първите 7 години, няма как да сляза на това ниво..... А пък и има доста работа за вършене. Пожелавам приятен ден на всички, моят е такъв!
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе работещ, като е толкова трудно - откажи се бе! Както на всяка хрантутеща се твар в съдебанта система не й пука за другите работещи, така и на мен не ми пука колко ви е трудно. И на мен не ми е лесно. Само аз си знам какво ми коства да си запазя работното място и дори не се доближавам до четвърт от вашето заплащане. И аз съм с висшо образование и пет пари не давам за хрантутниците от съдебната система! На никого няма да липсвате и винаги ще се намери кой да ви замести и на половин заплата!
41
0
 
8
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До РАБОТЕЩ в съдебната Като толкова съвестно работите защо губим почти всички дела в Страсбург?
40
11
 
2
 
! Отговори
РАБОТЕЩ в съдебната преди 9 години
Как никой от пишещите не помисли за тези, които са се явявали на конкурси за заемане на длъжност в съдебната власт, имат едно, две, че дори и по три висше образования, всяка година се квалифицират с курсове, носят си работа у дома и си вършат наистина съвестно работата.Като подценявате работещите в съдилищата що не се пробвате да се изучите, да се квалифицирате, да се явявате на N-броя конкурси, подготвяйки се месеци... Злобен, завистлив народ, който не работи и гледа в паницата на другия..
39
0
 
0
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
Kakwi sa TIA LUZI za nad 900 leva.. mi6kata mi raboti za kirliwite 450leva.. mamka mu luzliwa pasmina.. e zatowa zapada se 4udiat, za6to tolkowa se oplakwame.. za6toto sme kato w diktatura, a se smeem i 4udim na severno koreicite.. e pri nas samo deto nikoi ne te ubiwa, ma i nikoi ne te slu6a.. 6toto akulite i hienite po wisokite etazi, koito trjabwa da slu6at, se prawiat na gluhi.. i slepi..
38
0
 
5
 
! Отговори
42 преди 9 години
ТЕЗИ КОРУМПИРАНИ ТЪРТЕИ, ЗАКОНЪТ И КОНСТИТУЦИЯТА ГИ УСТРОИХА, НЕ КАТО ТРЕТА ВЛАСТ, А КАТО ВЛАСТ НАД ВЛАСТТА, КАТО ЗАКОНОВО УСТАНОВЕНА КАМОРА, ОТ КОЯТО ЗАВИСИ ПОЧТИ ВСИЧКО. ТЕ СА ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ПРЕСТЪПНИЯ ГРАБЛИВ ПРЕХОД У НАС. ПО- ВИНОВНИ СА И ОТ ПОЛИТИЦИТЕ. НО НИКОГА НА БЪЛГАРИНА И ПРЕЗ УМ НЕ МУ МИНА, ЧЕ ТАМ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОВЕЧЕТО ОТ БЕДИТЕ МУ, ЗА ДА НАСОЧИ ЕНЕРГИЯ НАТАМ.
37
1
 
4
 
! Отговори
aaaa преди 9 години
И за кво ще им вдигате заплатите!!!! Не им стигат за да си купят необходимите неща ли нямат за да си платят тока и водата, наема или пак нямат за да идат на почивк. 1546лв не ви стигат, а за народа никои не мисли питате ли ги тях как карат с 340лв на месец. Борисов прави предложения за оувърдрафт, защото нямало пари, тия пък искат пиовищение. Ами след като няма пари няма и повишение. Но както винаги става изведнъш ще се появят пари за Съдебната власт , а за народеца никога няма да има.......
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и кой ви каза, че съдебната е "трета" власт. Имаме разделение на властите на три - законодателна, съдебна и изпълнителна. За медиите някои казват, че са четвъртата власт. Но не съм чул друг досега да казва на законодателната или на изпълнителната първа или втора власт.
35
1
 
9
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
До citizenЕла в Североизточна българия и ще разбереш колко получава един работник в каквато и да е фирма. Един барман взима толкова, една сервитьорка взима толкова. Един общ работник в промишленоста взима толкова. Една шивачка взима толкова. Инженерите получават по 500-600 лева. Ела и ще се убедиш. 20 лева е надника тука, ко ми говориш
34
1
 
4
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
А дали ще си плащат здравната и социалните осигуровки...?
33
6
 
3
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Льольо, що не се гръмнеш. Къде са 400 лева заплатите, в Чистота?
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние искаме истинска съдебна система, но уви такава няма.
31
1
 
13
 
! Отговори
5yy преди 9 години
До ...Абе ***, Кой ти каза, че не са им увеличавани заплатите, не са спирали да вземат 13 заплата всяка година, а пенсионерите и безработните *** от недоимък?! И на какво отгоре искат увеличение? Заради арогантността им, привилегиите, малката натовареност и подкупността ли?Нямат морал, правят ИГРИ с адвокатите и мафиотите, един и същ казус го ТЪЛКУВАТ РАЗЛИЧНО по съдилищата, отсъждат по настроение, не по съвест и използват неяснотите в законите срещу този, който не е*кихнал* достатъчно!
30
1
 
10
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
До ...Абе човек, заплати там не са пипани от 2012 година казваш....Аз работех за 400 лева заплата през 2004 година. Сега е 2015 година и заплатите на хората пак са около 400 лева. За какво говориш ти. Повече от 10 години заплатите на хората са едни и същи а цените на ток, вода, телефони, хляб, горива? Всичко се качи а заплатите от години не мърдат. Що говориш глупости не мога да те разбера. *** ли си какъв си не те знам, ама със сигурност си неосведомен. Или си наистина ненормален.
29
18
 
5
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Колко сте *** коментиращите. В дургите страни магистратите са изкючително добре платени и с привилегии. Само българския *** не може да преглътне, че някой ще взема повече от него, двойкаджията с основно образование и големите претенции.
28
1
 
5
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Трябва да се направи това което се случи срещу Пеевски.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдебната власт ще поиска 12% увеличение на заплатитеИ основанието за това е ?