ВКС казва до месец ще влезе ли Цветанов в затвора за 6-те "Не"-та

Адвокатът му поиска делото да се върне на първа инстанция
Обновена: 17 апр 2015 12:31 | 17 апр 2015 11:05, Веселина Йорданова
113
ВКС казва до месец ще влезе ли Цветанов в затвора за 6-те "Не"-та
Цветан Цветанов. Снимка: архив, БулФото

Върховният касационен съд ще се произнесе до месец по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за шестте "Не"-та.

Още по темата
Той вече беше осъден на две инстанции на 4 години затвор за това, че е осуетил разследване срещу бившия началник на Регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още няколко души, отказвайки използването на СРС-та срещу тях.

Защитникът му Менко Менков поиска бившият министър да бъде оправдан напълно и отбеляза, че той е изпълнил законовото си правомощие да отказва СРС, както са правили много министри преди него.

Той добави, че на Цветанов не е бил осигурен безпристрастен процес и алтернативно поиска делото да бъде върнато на първа инстанция, предаде БТА.

Според прокуратурата задълженията на бившия министър в този случай имат само императивен характер и законът не му дава право да отказва прилагането на СРС. Обвинението определи действията на Цветанов като недопустима намеса на органите на изпълнителната власт.

Пред съда бившият министър заяви, че е убеден, че ще възтържествува справедливостта и добави, че днес застава пред върховните съдии като знак на уважение към тях.

Макар да не е задължен да се яви пред Върховния касационен съд, Цветанов дойде тази сутрин в Съдебната палата с всичките си упълномощени адвокати, сред които е и германският депутат Ханс-Петер Ул.

Първата осъдителна присъда на Софийския градски съд, потвърдена изцяло от Софийския апелативен съд, беше съпътствана от мотиви, които аргументираха тежестта на наказанието с високия пост на Цветан Цветанов и засиленото обществено очакване именно вътрешният министър да действа законосъобразно, което в случая не било така.

По искане на медиите новият председател на ВКС Лозан Панов допусна журналистите при избора на ключовия съдебен състав, от който ще зависи ще влезе ли Цветанов в затвора, или присъдата му ще стане условна или оправдателна, или пък казусът ще бъде върнат за ново разглеждане.

На случаен принцип бяха определени съдиите Татяна Кънчева, Жанина Начева и Бисер Троянов, който, като бивш член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, си направи отвод. На негово място влезе върховният съдия Биляна Чочева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Цветан Цветановвкс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
17
 
! Отговори
До Боце и ГЕРБ преди 9 години
Дайте хляб на хората, стига с тия евтини циркове.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оня ден сънувам едно джудже. И насън то ми обяснява: "Няма да има осъдителна присъда Цеци. И знайш ли що?! Щото сте овце! Стригат ви, доят ви, е..ат ви, подслушват ви, колят ви, а вийй кво?! Блейте ли блейте"...КАжи после , че сънищата не били пророчески ;)
19
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев и Сидеров също са подсъдими. Те защо са в парламента и не е ли това скандално?
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дано влезе в затвора и повлече крак , за такива ,като него
17
1
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Сега ще видите колко ЗАВИСИМ е българския съд от Западните господари.Цв.Цв. няма да влезе в затвора и това го знае всяко хлапе !Верните слуги на Новия световен ред са защитени от Системата.Тя праща в затвора само инакомислещите и неудобните. Факт !
16
1
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 9 години
Делото ще се гледа от румънски съдебен състав, в рамките на европейската взаимопомощ.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По принцип за да се натегнат пред брюкселските си господари и да докажат, че съдът се реформира, трябва да тикнат тоя *** в панделата.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може да си помислите, че този чистен, умен, образован и високоинтелигентен човек ще бъде осъден? *** искаха да го осъдят но той се бори геройски с неправдата с един от най-честните адвокати Менко Менков. И те ще победят т.е. ще победи правдата!!! Не се и съмнявайте.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко са всичките си упълномощени адвокати?Питам ако има нужда да отворим DMS адвокати Цецо и да посъберем пари за защитата му.Адвокатските хонорари не са малки, а все пак човека получава само една скромна депутатска заплата.
12
0
 
19
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
То има и много други за съд, но с тези постъпки само доказват на избирателите си поговорката, че гарван на гарван око не вади! Толкова сте смешни, че не знаете дори как да замажете очите на хората поне малко... Крадете си колкото искате, навсякъде по света крадат! Но междувременно правете нещо за хората, което да се усети, нещо което да се види! Не само от трибуната да обещаваш, а минималната заплата да е 300лв... Играете на дребно! Гледате да изкарате 2-3-4г на власт, пък после квото стане..
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вий какво очаквате.НИЩО.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че е невинен скъпи герберо...та как да не е, само му погледни физиономията...излъчва откровенност, невинност и чистота..
9
0
 
30
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
До азСъдят го точно за обратното - защото съдът е разрешил използването на СРС, но Цецерон въпреки това е отказал да изпълни съдебното разпореждане, понеже заподозреният му е приятелче. В случая Ц. е нямал право да преценява дали е целесъобразно използването на СРС или не, необходимо е било да подпише формално разрешение, защото службите, които фактически извършват слухтенето са под негов контрол. Ясно е обаче, че ВКС ще отмени присъдата, в БГ правосъдие няма.
8
2
 
25
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
За пореден път се убеждавам, че управляващите в България са толкова дребни тарикати... Вижте какво стана в Румъния! Осъдиха няколко бивши министри и показаха, че вее пак нещо работи! Бойко толкова ли не можеш да замажеш очите на хората с един осъден бивш вътрешен министър? Ако си умен и искаш хората да ти повярват поне малко, вкарай го тоя в затвора и готово! Жертваш един човек и получаваш доверието на доста повече! Но, като си *** и моташ делото 100 години, хората ще ти казват, че си мутра!!!
7
1
 
32
 
! Отговори
с преди 9 години
Циркаджийски номера. Всички знаем, че независимата съдебна система е параван. Ако Бойко *** е свалил доверие и интерес от Цвъчко, значи ще има осъдителна присъда, ако ли не - няма. Ясно е.
6
0
 
37
 
! Отговори
Ж преди 9 години
Отдавна се знае изхода на това дело-Невинен.Сега ще го мотят по инстанциите .Добре сме запознати с работата на съда
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНаивнико, ако го осъдят няма да е, защото правосъдието или държавата функционира, а защото Борисов го е пуснал по пързалката. Не бъди толкова глупав...ако го вкарат е единствено, защото Борисов се е отрекъл от него.
4
2
 
27
 
! Отговори
Войвода преди 9 години
Да допуснем,че е имал правомощия да откаже използването на СРС.Хайде сега да ни обясни защо е решил те да не се ползват и то толкова настойчиво с 6 НЕ-та???
3
0
 
26
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 9 години
това е наи късият виц че цветанов ще влезе взатвора умрях си от смях пускаите по често такива вицове малко да разсмеете хората че те завалийките като ги гледам какви са унили заслужават малко смях
2
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога съдът ще се произнесе по делата срещу Станишев и Сидеров? Защо е тази изберателност срещу една партия?Да не говорим, че Ореларски даже не е и обвинен!