Прокуратурата опроверга Ненчев: 98 осъдени военни

Данните на министъра и на обвинението се разминаха драстично
Обновена: 18 юни 2015 14:59 | 18 юни 2015 14:53, Веселина Йорданова
25
Прокуратурата опроверга Ненчев: 98 осъдени военни
Николай Ненчев. Снимка: БТА, архив

Прокуратурата опроверга изявление на министъра на отбраната Николай Ненчев за това, че са повдигнати 2400
обвинения към офицери и войници през последната година.

Според стенограмата от заседанието на Министерския съвет вчера военният министър твърди, че само 113 от тях са стигнали до съда, а само шестима са били осъдените.

Още по темата

"Тоест, ние ангажираме тези хора в един процес под непрекъснат стрес", бе коментарът на министъра.

По данни на прокуратурата през 2014 г. са повдигнати обвинения на 157 военнослужещи, на съд са предадени 129, а броят на осъдените е 98.

От държавното обвинение изразяват готовност да предоставят публично всички необходими данни за работата на органите на Военната прокуратура "както в интерес на обществената информираност, така и в интерес на степента на лична информираност на Николай Ненчев".

Коментарът на министъра вчера бе във връзка с изявление на премиера Бойко Борисов пред министрите в защита на подалия оставка ген. Шивиков, който е обвинен в злоупотреба със служебно положение.

По-рано днес пък главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува намесата на Борисов. 

"Досъдебни производства и тези от военна прокуратура никога няма да се решават на заседание на правителството, решаващите органи са други. Всеки има право на мнение, но не бива да забравяме, че решаващите органи в една демократична държава не са в изпълнителната власт", напомни обвинител №1.

Цацаров не пропусна да отговори задочно и на правосъдния министър Христо Иванов, който на същото заседание на кабинета вчера изрази мнение, че военната прокуратура е излишна и по темата можело да се напише роман.

Главният прокурор заяви, че съществуването й е уредено в Конституцията и не е работа на Министерския съвет да коментира темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
3
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР Е ЕДНО ГОЛЯМО НЕДОРАЗУМЕНИЕ НА ВЛАСТТА. ЕДНО ВРЕМЕ ВОЕНЕН МИНИСТЪР БЕШЕ ЧОВЕК С ПАГОНИ КОЙТО Е НАЯСНО С АРМИЯТА И ВСИЧКО СВЪРЗАНО СНЕЯ. НАПРАВО ЩЕ НИ СЕ СМЕЯТ И МАЙМУНИТЕ.
17
3
 
2
 
! Отговори
Съкращаване преди 8 години
Военна прокуратура е напало ненужна аз съм за съкращаване там никога е нямало съкращение и реформи
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Можеше направо да го кажете- прокуратурата хвана Ненчев в лъжа.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо чудно да е излъгал и че са му предлагали подкуп.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ненчев рекъл, че на 2400 души са им повдигнати обвинения, а в реалност са 157.Я му направете един тест за наркотици.
13
5
 
6
 
! Отговори
ФОСТАВКА! преди 8 години
Това е гоуем кашмер за Ненчев, да приказва глупости и да шашави Боко Велики. Че Боко шъ щракне с пръсти и край на военната прокуратура и военните шъ станат като мутрите. Шъ си прават кво си щът и никой копче не може им каза. Ужас!
12
2
 
8
 
! Отговори
умерен неумерен преди 8 години
Уважаемо ЦРУ! Моля сменете тази шайка от корумпирани, некомпетентни и самодоволни мутри пожарникаря и групата статисти около него, с други мутри, малко по-компетентни от сегашните. В замяна обещавам да не критикувам повече Сащ и Нато!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а колко пари са платени на хора осъдили военна прокуратура
10
3
 
9
 
! Отговори
boc преди 8 години
Този е толкова неадекватен, че просто нямам думи.Той е един от найголемите послушковци на Бойко и на Плевнелиев, а и много бойно защитава американското присъствие в България.Просто е незаменим предател на българските интереси!Ненчев, външното министърче, вътрешната министърка, те нищо не знаят, нищо не са чули, нищо не са видяли!Те са перфектните министри в кабинета на Борисов!
9
2
 
5
 
! Отговори
тими77 преди 8 години
в цял свят има военни съдълища в всички натовски държаваи еропейски но те се занимават само с военните и нищо друго но са отделени от общата съдебна система не се водят към граждаските съдилища и гражданската прокуратура те си имат отделни следователи който разследват провинилите се воени и тези нямат нищо общо с другите обикновените разследващи на полицията или други служби
8
3
 
11
 
! Отговори
timi77 преди 8 години
стигнахме до тук че никои не знае какво се случва в държавата този министър го чухме сутринта тойе не знаел и нашата служба военна информация нямала дани за американците за полигона в анево а маериканското посолство в софия си каза в прав текст че са изпитвали оръжие за сирия и са хора на пентагона и разузнаването на цру който го продават на умерената сириска опозиция само наште нямали такава информация кой ли ни пита нас за нещо това показва колко ни бакарат тия от нато и америка
7
6
 
6
 
! Отговори
Хахо преди 8 години
Напълно неоправдано е съществуването на военни съдилища в България.
6
5
 
7
 
! Отговори
Х преди 8 години
Всичко е корумпирано!Съд,прокуратура,военни,полиция и данс, трябва да се съкрати всичко над 35 години и да се назначават по-етапно ново-завършващи.В противен случай и 1000 години няма да се оправим.
5
11
 
1
 
! Отговори
уха преди 8 години
"Вижте ги само - в казармите няма какво да ядат"Опаааа,опорната точка,а?
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това,че ги "осъждат" на първа инстанция и след пародийно обжалване ги изкарват чисти като сълзици осъден ли значи? Като са осъдени 98 човека,колко от тия 98 имат в сила влезнали присъди,някой ще даде ли отговор?Да не се окаже,че са 5-6,а? Корумпирани и безполезни ***,работещи срещу народа си!
3
3
 
17
 
! Отговори
кк преди 8 години
Е, това е материала, с който разполага Бойко.Ако борави с по-добър материал, ще му се хлъзга между пръстите. А този е добър, лепка се добре, няма начин да го изпуснеш.А за това можем да се сърдим само на себе си, на нашия наивинитет по време на избори....
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Земеделец управлява БА. Вижте ги само - в казармите няма какво да ядат. Само чакат да ги пуснат в обедна почивка и "нападат" кварталните магазини за бързо хранене. Отделно - униформите им от 2005-та година насам за нищо не стават. Нито изработката е качествена - особено лятно време, потта се стича по крачолите и се спарваш, нито разцветката е адекватна за България. Може да сравните преди 2005 и след 2005. БА е бита карта.
1
2
 
23
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Този не знае къде е, но поне бузите и косицата му растат добре :)