ВСС уволни шефа на спецпрокурорите

Освобождаването е по предложение на Сотир Цацаров
Обновена: 24 сеп 2015 16:16 | 24 сеп 2015 16:06,
3
ВСС уволни шефа на спецпрокурорите
Снимка: архив Булфото

Висшият съдебен съвет освободи ръководителя на Специализираната прокуратура Светлозар Костов.

Дисциплинарното наказание е наложено за нарушаване на етичните правила от Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Дисциплинарното дело бе образувано по искане на главния прокурор. То е само едно от водените срещу Костов четири дисциплинарни производства.

Още по темата

Скандалът около Светлозар Костов избухна през 2013 г., след като не бе избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, припомня "Правен свят". Тогава всички присъстващи членове на съвета подкрепиха неговия конкурент – Даниела Попова.

След този провал, в свои медийни изяви, той се изкара жертва на смяната на политическата конюнктура, каза, че срещу кандидатурата му са били впрегнати много лобита и интереси, а спецпрокуратурата не се справяла с финансовите и данъчни дела заради неопитността на колегите му.

В резултат на скандала ВСС възложи на Инспектората да извърши проверка в спецпрокуратурата. Съдебните ревизори констатираха нарушения и така бе образувана първата дисциплинарка срещу Костов.

Другите дисциплинарни производства срещу него са по предложение отново на главния прокурор (за нарушение на случайното разпределение, неизпълнение на разпореждане на зам.-главен прокурор и липса на контрол по спазване на сроковете) и на шефката на АСпП Даниела Попова, която поиска уволнението на Костов заради случая с Росен Петров-Животното.

Светлозар Костов бе прокурор по мегаделото "Октопод", но вчера си направи самоотвод. Преди да бъде освободен днес, той бе изслушан от членовете на ВСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
DANYELE преди 8 години
И в СРП има много като този прокурор долни прокурори които искат само пари !!! Не ги интересува нищо друго само пари искат за да образуват дела. .. И виновните са на свобода !!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО СЕ ЗАБАВИ ТОВА УВОЛНЕНИЕ!!!!!!ТОЗИ КОЛКО ПРЕСТЪПНИЦИ Е ОСТАВИЛ НА СВОБОДА СТАНАХМЕ ЗА СРАМ!!!!ЖАЛКО Е АКО НЕ ГО ВКАРАТ В ЗАТВОРА!!!!!!!!!