ДАНС не открили кой ровичка по "Червеи"-те

СГС разпита служители на отдела за прилагане на СРС
Обновена: 5 ное 2015 09:56 | 4 ное 2015 17:52, Анисия Иванова
8
ДАНС не открили кой ровичка по "Червеи"-те
Архив: Булфото

Въпреки че направили пет-шест опита агенти на ДАНС не са успели да открият кой извършва манипулации в информационните системи на МВР при т.н. операция "Червеи". Това стана ясно на заседание в Софийски градски съд, където се гледа делото срещу бившия шеф на съда Владимира Янева и Тодор Костадинов.

Костадинов е бивш началник на отдел "Вътрешна сигурност " в МВР и е обвинен за това, че е поискал използването на СРС спрямо информационната система, а Янева за това, че го е разрешила за повече от позволения срок.

Показания днес дадоха бившият шеф на отдела за прилагане на СРС в ДАНС Иван Бонев и тримата му подчинени, които са работили по операцията, съобщи "24 часа".

Още по темата

Двамата агенти на ДАНС ходили няколко пъти в полицейските управления във Варна, Бургас и Шумен, за да търсят кой влиза в системата и заличава данни за извършители на катастрофи.

Според тях хората, които са направили това, са го вършели извън работно време. Затова агентите искали да сравняват дали се влиза в системата на МВР извън работно време. Опитите им обаче претърпели неуспех. Те изобщо не могли да установят манипулации.

От показанията стана ясно, че първото искане по "Червеи" е донесено от тогавашния директор на Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов.

"Обясниха ми, че става дума за служители на МВР, които заличават наказания на нарушители по пътя срещу заплащане", каза в съдебна зала Бонев.

Уточнихме какви специалисти са необходими и какъв ще е достъпът до системите на МВР. Уговорихме се да няма случайни хора. Видял, че СРС-то е подписано от Владимира Янева. Докладвах на председателя на ДАНС и той ми каза, че няма причина да не се приложи СРС.

За разлика от всеки друг път, когато всяко СРС е съгласувано, преди да е подписано от съд, в този казус не се случило така. Когато документите били донесени на Бонев, Янева вече била подписала искането.

За 300 дни в Автоматизираната информационна система на МВР е прониквано само 4-5 пъти. А сроковете по прилагане са спазвани. За това и сме изпратили съобщение, че прекратяваме работа. В много случаи обаче дори да е имало резултат от СРС, то не е спирано по-рано. Всеки заявил такъв способ почти винаги е изчаквал да свърши законовият срок, в който може да бъде експлоатирано, добави Бонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: МВРДАНСсгсразработка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
смехурко:) преди 8 години
А протести за 20 заплати:))))))))))))))))) Наглост до ...............
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По "червеите" ровичкат "къртиците".
1
0
 
7
 
! Отговори
лол преди 8 години
кой, а не кои...редактора?