Прокуратурата се съмнява в съдия по делото vs. Огнян Донев

Обвинението поиска отвод на докладчика Даниела Борисова
3
Прокуратурата се съмнява в съдия по делото vs. Огнян Донев
Снимка: Булфото, архив

Софийската градска прокуратура (СГП) поиска отвод на съдия-докладчик по делото срещу бизнесмена Огнян Донев. От държавното обвинение се съмняват в безпристрастността на съдия Даниела Борисова, съобщи БНР.

Още по темата

Донев е обвинен за укриване на данъци за близо 63 милиона лева през 2007 година, когато е изпълнителен директор на "Елфарма".

Заедно с него на съд беше изпратен и изпълнителният директор на "Телсо" Борис Борисов, укрил според държавното обвинение близо 7,5 млн. лева данъци от две сделки със "Софарма".

Разследването срещу Донев е от 2012 година. Обвинителният акт срещу него беше внесен в съда едва през юли тази година.

На финала на законовия тримесечен срок съдията от Софийския градски съд Даниела Борисова върна делото на прокуратурата заради противоречив обвинителен акт, с което обаче не се съгласи Софийският апелативен съд.

Според апелативните съдии Мария Митева, Алексей Трифонов и Христина Михайлова обвинението е ясно и точно, някои от изискванията на съдия Борисова са незаконосъобразни, а други - неправилни.

Позовавайки се на темповете, с които съдия Даниела Борисова е работила по делото "Донев - Борисов" и на становището на Апелативния съд, прокуратурата иска отвод на Борисова, подозирайки я в предубеденост или заинтересованост от изхода на делото, което пък създава опасност от постановяване на порочен съдебен акт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който и да е съдия като види куфарчето с парите ще онемее и хоп както с Бисеров и всички богаташи ще бъде оправдан . В момента 80 % от прокурорите и съдиите са назначавани от БКП-БСП-ДС . Така , че никаква съдебна реформа не може да стане. Нов бардак със стари к...и не става .