Цацаров не ще да се разследват престъпленията на БКП

Атакува промяната в Наказателния кодекс пред КС
Обновена: 22 дек 2015 13:15 | 22 дек 2015 13:14, Камелия Цветанова
38
Цацаров не ще да се разследват престъпленията на БКП
Снимка: Булфото, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров атакува пред Конституционния съд поправките в Наказателния кодекс, с които отпада давността на разследване на престъпленията, извършени по време на комунистическия режим.

Още по темата

Според него с промените, приети през септември, с които се отменя давността за преследване на престъпления, "извършени в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции", противоречат на разпоредбите на основния закон.

Тази промяна в НК бе внесена от ГЕРБ и Реформаторския блок и приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС, РБ и част от ПФ, а социалистите определиха текста като уродлив и противоконституционен.  

Тя предвижда разследванията, прекратени заради изтекла давност, да се възобновят.

Според прокуратурата обаче промените противоречат на принципа на равенство на гражданите, забраната за дискриминация, както и на други норми на конституцията.

Цацаров поиска от КС да се произнесе и по поправка в Закона за МВР, с която се дава право с решение на прокурор полицията да настанява в домове скитници и просяци в срок от 30 дни.

"По своите характеристики принудителното настаняване на посочените категории пълнолетни лица в съответни институции, без правото да ги напускат по собствена воля, се приравнява на лишаване от свобода по смисъла на Конвенцията за правата на човека и основните свободи", пише в искането на прокуратурата.

Според държавното обвинение проблемът в случая е, че не е предвиден съдебен контрол върху решенията на прокурора и настанените не могат да го обжалват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Едно зомби преди 8 години
Човекът е прав.Ако се разследва БКП,ще се стигне до разграбената икономика,назначенитеот Луканов милионери,втората вълна на БКП-костовистите с криминалната приватизация,тоталното ограбване на населението с последващото му лумпенизиране...Появилата сев този врящ котел *** пяна-олигарсите управляват не само икономически живота ни,но и чрез медиите(техни собствени или продаващи техни мнения и възгледи)се стремятда манипулират по техен модел общественото съзнание.Пълно зомбиране...Жалко...
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 29--31;На Ген. Никола Т. Жеков от Сливен трябва да се издигне паметник. Той водеше борба срещу терористите.БКП е забранена след Атентата в Църквата Св. Неделя. От 1923 г. до Атентата комунистите избиха 800 кмета. Затова гласуваха ЗЗД. *** водеха необявена гражданска война. Плащаха им от Русия.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 29--31;Винаги комунистите сте били АНТИБЪЛГАРИ. Вдигнахте Септемврийския метеж по заповед от Москва. Излъгахте хората. От Москва заповядаха; МОЖЕ Б--я ДА БЪДЕ УДАВЕНА В КРЪВ НО БЪСТАНИЕТО ДА СЕ ВДИГНЕ. ЖЕНИ ДЕЦА НИКАКВА ХУМАНОСТ. ХУМАНОСТА Е БУРЖОАЗНА ОТЖИВЕЛИЦА. Ленин или Троцки каза; Може 90% да бъдат убити , но останалите 10% ще живеят в условията на комунизъм. Винаги сте били разбойници.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Чавдар--28;Всички мутри се родиха от редовете на БКП. Луканов ги пусна за да отврати хората от демокрация. След ДЕСЕТИ трябваше да ви съдят по вашите закони.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен--23;Как вкарвахте хората в ТКЗС, Ами лагерите? Б--я първа скочи срещу комунизЪма --ГОРЯНИТЕИзбивахте ги като кучета,Всички киминални престъпници след ДЕВЕТИ станах комунисти. Някой станаха генерали. Цялото ви властване беше престъпно. БКП беше най простата партия в соцлагера.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Георги Жеков май е изтрещял хептен!
19
9
 
6
 
! Отговори
Чавдар преди 8 години
Има справедливост! Кръвта вода не става!Престъпленията на СДС трябва да се разследват! Т.нар. мирен преход взе най- много жертви от всички беди и войни взети заедно! Т.нар демокрация остави хиляди без дом и препитание, изпрати милиони зад граница в робство на запада! Съсипа една изградена държава!Разбира се, че това за жертвите на комунизма е една демагогия! НС е съдил криминални типове, нима днешните бизнесмени експлоатиращи хърбавия народ и не плащащи осигуровки не са за дърветата!
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIKOGA BKP NE IZVARSHVALA LOSHI NESHTA--NARODA GIVEESHE SHTSTLIVO.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как едно ко_му_не ще съди другарите си по съдба!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имаше истинско правосъдие в Бг , комунистите отдавна трябваше да си платят за всички престъпления срещу собствената си нация преди и сега!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОРУМПИРАН МАФИОТ ХАВЕР НА БОРИСОВ. Какво очаквате от ***.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поради това че зад това да се търсят виновни от онова време стои основно ДПС с възродителния процес аз съм против. Борците против тези от онова време станаха по големи и по нагли крадци от тях. Ще преглътнем някой и друг повече още повече че докато го осъдят той ще се пресели на оня свят. Интересно е съвпадението с посещението на турския премиер
13
4
 
8
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Без лустрация няма демокрация. Колко още ще търпим *** да правят демокрация?
12
3
 
12
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Истината е, че сега са актуални престъпленията след 1989-та, а не тези преди 1989-та година, но няма как престъпниците да гласуват да бъдат осъдени?
11
2
 
6
 
! Отговори
Боков преди 8 години
До АнонименИ чиято сестра е кандидат да оглави ООН.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АндрешкоАндрешко, благодаря ти че ми опресни паметта.Драги.Не знам с какво толкова те подразних с коментара си?"Интелектуалец" е в кавички.
9
0
 
4
 
! Отговори
Gaz maska преди 8 години
Koi ste slusha nai-mnogo 2016g?!:-)Poznahte.:-) Toi e.:-):-):-)
8
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
а кога ще се разследват престъпленията след 89 год до сега за изчезналите хораубитите и изнасилени старици по селата за изкорубените дядови къщи за които ни карада плащаме данък за откраднатите домове и фирми за парите в затворените банки забоновите книжки за компенс записи и още много други престъпления
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цаца, по-добре не влизай през лятото в морето, че да не те подгони китоловен кораб!
6
5
 
7
 
! Отговори
позитано 20 преди 8 години
Престъпленията на БКП нямат нужда от разледване.Те по нищо не се различават от престъпленията на всички БКП , по всички земни кълбета.Иска се дупе и дебела тояга , каквито Цацаров няма. А толкова вярвах че ще имаме главен прокурор на място , но явно пак сме изтеглили късата клечка.