Британци се укривали у нас – крали картини на Острова

Съпрузите Пенелопе и Филип Смит бяха оставени в ареста
7 юни 2016 18:24,
4
Британци се укривали у нас – крали картини на Острова
Снимка: Flickr

Бургаският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в града и остави в ареста британските граждани Филип Томас Смит и съпругата му Пенелопе Джейн Томас-Смит.

Най-тежката мярка за неотклонение е взета с оглед осигуряване на двамата за процедурата по изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти на Единбург, Шотландия. Двамата съпрузи са извършили кражба на две картини на значителна стойност от частен дом. Това престъпление има аналог и в Наказателния кодекс на България, посочиха от пресслужбата на Апелативния съд в Бургас.

Двойката не е знаела, че е издирвана и е пътувала легално с международните си паспорти. Пенелопе го подновила във Великобритания през 2011 г., а Филип през 2011 г. , разкри адвокатът им Димчо Тодоров. Двамата британци са задържани за пръв път на 25 май в бургаска болница, където Пенелопе търси помощ заради високо кръвно.

Като изтекъл 24-часовият им арест те се свързали с адвокат. След това обачее били задържани за още 72 часа с прокурорско постановление. След това ги пуснали. Причината - европейската заповед за арест не била  преведена. 

Според адвокатът им, който ги съпроводил до границата, британците нямали намерение да се укриват, а да организират пътуването си до родината, за да си изяснят защо и за какво точно ги издирват, пише "24 часа".

Според информация от европейската заповед за арест не ставало ясно дали срещу Смит вече е повдигнато обвинение за кражба на две скъпи картини от частен имот или те са само заподозрени. Тя била издадена през 2006 г.

420 000 паунда - толкова е била стойността на двете картини, откраднати от частен имот в Единбург, за което съпрузите са издирвани.

Според прокурора двамата са вероятни извършители на тежкото умишлено престъпление и е налице опасност те да се укрият или да извършат ново престъпление.

Представителят на държавното обвинение мотивира днес тезата си с факта, че британските граждани са се укривали за период от близо 15 години.

Съдът се съобрази с мотивите на прокуратурата и остави в ареста двамата. Определението му е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крали са картини! Не са изнудвали стари 'прости' хора нито са убивали малки котенца както някои наши кокошкари.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ни стига кофтия мит'рял ами сега и измета от ЕС идва тук - краставите кучета се подушват отдалеч.