Сириец, обвинен в тероризъм: Светски човек съм!

Тримата с различни версии защо са искали да минат границата ни с Турция
Обновена: 21 сеп 2016 07:12 | 21 сеп 2016 07:08,
21
Сириец, обвинен в тероризъм: Светски човек съм!
Снимка: Булфото

Над 10 снимки на терористи в мобилни телефони издават трима сирийци, че искат да се включат към силите на организациите “Мюсюлмански братя” и “Ислямска държава”. Те са обвинени в тероризъм и ще отговарят по второто дело за тероризъм у нас след кървавия акт на летище Сарафово на 18 юли 2012 г., пише "24 часа".

20-годишният Алмохаммад Абдулхамид и съмишлениците му Ал Абдалах Фади (25 г.) и Ал Фанди Ясим (22 г.), които имат статут на бежанци в Германия, се изправиха пред спецсъда на 19 септември.

През януари т.г. тримата сирийци напуснали Германия и на 5 февруари пристигнали в Гърция, но на гръцко-турската граница били върнати обратно, става ясно от обвинителния акт, чийто автор е спецпрокурор Детелина Ганчева. Тогава решават да прекосят България и да влязат нелегално в Турция, но на границата били задържани.

По време на разследването по това дело полицаи са се натъкнали на кадри на рейнджъри от “Мюсюлмански братя” и “Ислямска държава” в мобилните им телефони. По-късно пред спецсъда тримата ще се оправдаят, че брадясалите мъже, които носят оръжия, е възможно да им са близки, които се бият в името на родината си.

А за доказателство пред съда, че тримата сирийци са светски граждани, те си обръснали брадите. Това не трогна магистратите и те не ги пуснаха на свобода.

Не само фотографиите на терористи насочват разследващите към обвинението, че тримата преминават през България, за да се включат към силите на “Мюсюлмански братя” и “Ислямска държава”. Те се натъкват и на съобщения, в които пише: “Само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб” и “идвам при теб и умирам преди теб”.

Чужденците излагат различни версии защо са тръгнали на път. Пред агенти от ДАНС те казват, че пътуват за погребение на близък в Сирия. После отричат и съобщават, че последната им дестинация е Турция. Там имали приятели, с които войната ги разделила. Най-учудваща е версията им, че поели към сирийския град Дейрзор, тъй като там лежали болни майките им.

По делото е известно, че Абдулхамид преди време бил част от военен отряд в Дамаск.

"Не знам в какво ме обвинявате. Аз съм светски човек”, кълнеше се пред спецсъда по време на мерките за неотклонение Фади. Тогава той заяви, че мечтае да е гражданин на Европейския съюз.

Фади не работи нищо в Германия. Той и Ясим живеели в общежитие за бежанци. Ясим бил секретар към Червения кръст в Дрезден. Абдулхамид каза пред спецсъда в понеделник, че в Германия учи архитектура и въпреки че е на 20 г., има съпруга и дете и иска да се грижи за тях.

За всяко заседание в спецсъда охранители водят сирийците в пранги на краката.

Обвинението, за което спецпрокуратурата ги изправи пред съда, присъства в Наказателния ни кодекс от 2015 г. То гласи, че чужденец, който имал намерение да участва в терористични актове против друга държава, влезе през границата на страната или незаконно пребивава в нея, се наказва със затвор до 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
абдулъ преди 7 години
тея от афроарабия са измислили и подобрили саамо секса с камили, толкова си могат...
13
0
 
6
 
! Отговори
12 преди 7 години
Да беше си обръснал ***, да му повярват а той брадата си обръснал. Хахахаха представяте ли си за колко *** ни имат. Ако не са разните продажни политици и хрантутени организации тия отдавна да са измрели от глад в пустинята. Белият човек да ги е изтрил от земята и да им е взел петрола.
12
0
 
8
 
! Отговори
СЛУЧАЕН ПОЛЕТ!!!!! преди 7 години
И да строи ДЖАМИЙ В остаъка НА ГЕРМАНИЯ след ВРЕМЕ!!!
11
0
 
7
 
! Отговори
СЛУЧАЕН ПОЛЕТ!!!!! преди 7 години
Айде онази ИЗДУХАЛАТА ГАРНИТУРА-Меркел да вземе да си ги "ИНТЕГРИРА" тя ТУК такива не ни трябват!!!!! Ходи го интегрирай!!!!!! Обърнете внимание 20,22,и 25 годишни нали са бежанци ще си оставят семествата.....!!!!Нещо не ми се връзва!!!!Ами този студентчето по АРХИТЕКТУРА сигурно учи безплатно!!!!!Защо не на лекций.А на нашите деца им съдират по няколко кожи ЗА СЕМЕСТЪРА!!!!Но ИМА И ДРУГО уЧИ се на АРХИТЕКТУРА за ДА може ДА ВЗРИВЯВА различните СТИЛОВЕ СГРАДИ след ВРЕМЕ!!!!
10
0
 
22
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Значи в случая браво на службите ни, които са си свършили работата. Хайде сега предлагам да ги изпратят на Асад, той да се погрижи за тях подобаващо. Всички печелят в случая:- Асад и поддръжниците му: 3ма противници по- малко;- 3мата задържани - ами изпълнява им се желанието да умрат в името на .. квото и да е там и да отидат при девиците;- ние пък печелим това, че няма да ги издържаме 10 г. в затвора.
9
1
 
15
 
! Отговори
аха преди 7 години
ТОва с обръсването на брадите е част от т.нар. термин "Taqiya". С идеята да заблудят своите врагове в исляма могат да лъжат за това каква им е религията, да прикриват истианта и .т.н. ако са изложени на риск да бъдат осъдени. Гугълнете го това :)
8
0
 
20
 
! Отговори
Дан преди 7 години
Направо да ги изправят на стената и "довиждане", както е в Китай, няма 6-5! Един живот има човек и да ходиш на 20 години да се взривяваш и убиваш хора - това е пълна липса на мозъчна дейност! До преди 100 години е било добре, правиш нещо такова и айде на гилотината, а сега ще ги съдят, после ще ги пуснат и така, до като не умрат невинни хора!
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сириец, обвинен в тероризъм: Светски човек съм!"Е, щом си светски човек ще ти "светиме" маслото.
6
1
 
11
 
! Отговори
хубаво написано, ама преди 7 години
То гласи, че чужденец, който имал намерение да участва в терористични актове против друга държава, влезе през границата на страната или незаконно пребивава в нея, се наказва със затвор до 10 години. - То гласи, че чужденец, който Е имал намерение да участва в терористични актове против друга държава, влезЪЛ НЕЗАКОННО през границата на страната или незаконно пребиваваШ в нея, се наказва със затвор до 10 години.Днес.бг, ако съм ви работодател, всичките ще ви уволня поради явна неграмотност!!
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мюсулмански братя, ислямска държава. Много велик исляма ама идват в европя да се гърмят в моловете и концертни зали и т.н. Като е толкова велика ислямска държава държава и ислямските братя да си стоят и да си се развиват в техните райони. Много велики ама един художник нямат известен, една песен нямат известна. Неандерталци - дай му един автомат да гърми и друго не му трябва
4
2
 
16
 
! Отговори
Мухаmmad преди 7 години
Невъзможно. Упсурд!!!! Туй е религията на мира и свободата
3
1
 
24
 
! Отговори
A преди 7 години
Едно време такива хора просто изчезваха
2
1
 
15
 
! Отговори
Turkish преди 7 години
Хайде постройте си я онази ограда в България , че почнаха обратно да идват към Турция.
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"20-годишният Алмохаммад Абдулхамид и съмишлениците му Ал Абдалах Фади (25 г.) и Ал Фанди Ясим (22 г.), които имат статут на бежанци в Германия"Браво Меркел, още терористи да поканиш.