Лекари в съда за смъртта на родилка и бебе. Какво ще реши Темида?

30-годишната Деси и момченцето й починаха преди повече от 3 години
1 яну 2017 13:15,
53
Лекари в съда за смъртта на родилка и бебе. Какво ще реши Темида?
Починалата Десислава със съпруга си и голямото им дете. Снимка: Дарик

В началото на новата 2017 г. Апелативният съд в Търново ще се произнесе ще влязат ли в затвора двама акушер-гинеколози от Габрово за причинена смърт на родилка и бебето й.

Бившият шеф на АГ отделението в МОБАЛ "Д-р Тота Венкова" д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са подсъдими за причинена смърт по немарливост на повече от едно лице след грубо нарушаване на медицинските стандарти.

Окръжният съд в Габрово вече ги призна за виновни за трагедията с 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце, която се случи преди повече от 3 години.

Д-р Ангелов получи 5 години затвор и бе лишен от лекарски права за същия период. Д-р Колева отнесе условна присъда от 3 години и отнемане на право да практикува за 3 г.

Лекарите обжалваха на втора инстанция, а в края на ноември апелативните магистрати обявиха делото за решаване.

"Бях свидетел как Десислава Манолова поиска да й бъде направено секцио по време на визитация на 23 септември 2013 г., но завеждащият й отговори, че това ще се реши допълнително. Не ми е нареждано да извърша оперативно родоразрешение. Ако беше направено секцио още предишния ден, а не д-р Ангелов като завеждащ и дежурен лекар да я оставя без никакви указания, голяма е била вероятността тя да бъде жива и бебето да е с минимални увреждания" - заяви в съдебната зала в Търново д-р Севдалина Колева, цитирана от "24 часа".

"Оставиха я да умре насила. На 9 септември й бе термина. По нейни изчисления трябваше да роди между 14-15 септември.Какво чакаха до 26 септември", обърна се към съда бащата на Десислава Николай Манолов, като едва сдържаше сълзите си.

Той, съпругата му и мъжът на Десислава - Станислав Иванов са частни обвинители в процеса.

30-годишната Десислава Манолова и новороденото и момченце издъхнали след серия лекарски грешка, нарушения на медицинските стандарти и бездействие от страна на двамата обвиняеми, сочат общо 3 експертизи, правени по случая.

Бременната в 9-ия месец жена е приета в областната болница "Д-р Тота Венкова" на 12 септември 2013 г. след преносване. Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход.

Две седмици няма назначен лекуващ лекар, прогноза за раждане и план за акушерско поведение, стана ясно по делото. Така до 25 септември вечерта, когато бременната вдига 39,5 градуса температура, втриса я. Дежурен е именно шефът на отделението д-р Ангелов.

Според показанията на друга родилка от стаята на Десислава, той обаче не е преглеждал жената. Тя от дни има възпаление на ръката от абокат. Всъщност Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който е заразена в отделението, категорични са вещите лица. На сутринта Десислава вече трудно диша. Лекарят вписва в историята на бременността, "за евентуално оперативно родоразрешение" и си тръгва, но поелата дежурството д-р Колева не предприема цезарово сечение.

Според нея раждането вече е започнало по естествен път, а високата температура правела евентуална операция "самоубийствена".

Момченцето се ражда в 13 ч. на 26 септември, но издъхва часове по-късно, аутопсията показва дълбока аспирация на околоплодни води.

Още на 25 септември изследване показва настъпило страдание на плода. Родилката развива сепсис и умира в университетската болница в Плевен на 4 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Докато прокурори и сдии взимат по 3000лв заплати а лекарите по 600 така ще е.За каквото плаща те това получавате ,***
33
2
 
3
 
! Отговори
niki преди 7 години
В ВG няма лекари - има само ЕТ ЕООД !!!!!!!!!!!
32
0
 
3
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Време е някой да е зад решетките!!! Брадчедите ,затова налитат на бой!
31
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 7 години
Крайно време е виновни и неграмотни лекари да се осъждат ефективно , а не както до сега "кой , какво отнесъл" !
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 24 ефективната присъда не може да св издаде в България. Смъртното наказание го няма
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма съд..има гора кола и две дупки
28
1
 
13
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
28ми, а знаеш ли защо ако беше от малцинствата щяха да я лекуват по-добре? Щото мъжете от малцинствата като се гъбаркаш със семействата им, се събират 20 човека с мотики, брадви и сопи и превъзпитават де що им падне. А българина си слага черни панделки у феусбука и плаче по БТВ.....Къде беше мъжа й като я държат дни наред да умира? А познай.
27
0
 
12
 
! Отговори
vivian преди 7 години
Съпругът и бащата на починалата да вземат нещата в свои ръце....няма съд за такива "лекари", има само присъда!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако горката женица беше от от т.нар. малцинства, щяха яко да й треперят и нямаше да се стигне до тук. Но тя явно на никой не е платила, българка е, значи няма кой да я защитава, да се оправя.
25
0
 
14
 
! Отговори
io преди 7 години
Непростимо, каквато и присъда да се издаде е малко за тези "лекари". Немарливост, грубост, некомпетентност, каквото и да се каже за тези, как ли да ги нарека все ще бъде малко. Убийци.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Д-р Савчева-управител на болницата в Габрово е главния виновник за всичко!Нейната управленска некомпетентност е в основата на тоталния болничен разпад.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne e dala PUSHVET na Akusherite
22
0
 
25
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Ефективни присъди,условната присъда е чиста подигравка.
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смърт за тези псевдо доктори. Докага ще ги търпиме бе овци? Докога ще умират майки и деца бе? Овцииии събудете се извадете си главите от тинята бе! Защо търпите разни тикви и селянжъри да ви унищожават?
20
2
 
38
 
! Отговори
probi преди 7 години
..." 30-годишната Десислава Манолова и новороденото и момченце издъхнали след серия лекарски грешка, нарушения на медицинските стандарти и бездействие от страна на двамата обвиняеми, сочат общо 3 експертизи, правени по случая...".И след безспорно доказана вина за убийството на двама души, само 5 години затвор? И за още толкова отнети лекарски права?Чиста подигравка, за какви правораздавателни органи става въпрос? За каква справедливост?20 години затвор и БЕЗ ПРАВО ДА ПРАКТИКУВА ПОВЕЧЕ!
19
0
 
23
 
! Отговори
До az преди 7 години
Кое е безплатно това,че работиш не работиш ти искат здравните осигуровки ли!!!
18
1
 
26
 
! Отговори
Нас преди 7 години
И тези хора се наричат ЛЕКАРИ!!! По скоро са палачи!!! Алчна и безскрупулна *** ,заради такива го отнасят и кадърни лекари!
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо обвинители са семейството , а не прокуратурата ? Всички в града знаят на какво се дължат високите доходи на д-р Ангелов , скъпата кола , която кара и за рекета в АГ отделението . Това са хора , без никакви скрупули , които виждат във пациентите си само източник на пари . Между другото дори и след заплащане въпросния лекар си вършеше работата немарливо и с крайно неудоволствие .
16
50
 
1
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 7 години
Вместо да води дела дето няма да я върнат можеше да си намери друга и пак да му роди. Затова в сещеният Коран пише ,че мъжа има право на много жени.
15
1
 
30
 
! Отговори
Суека преди 7 години
И да ми давате минуси и да не ми давате ТОВА Е ЗДРАВЕнеопазването в БЪЛГАРИЯ ! Убийци в бели престилки !