Ново обвинение срещу Кирчо Киров: За 5 млн. лв.

Ексшефът на разузнаването теглил пари за неизвършвани дейности
16 яну 2017 11:44,
21
Ново обвинение срещу Кирчо Киров: За 5 млн. лв.
Снимка: архив Булфото

Прокуратурата внася ново обвинение срещу бившия шеф на Разузнаването ген. Кирчо Киров. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНР.

Този път Киров е обвинен за присвояване на малко над 5 милиона лева.

По първото обвинение Киров има 10-годишна осъдителна присъда на две инстанции заради присвояване на 4,7 млн. лв. Върховният касационен съд обаче я отмени и тя отново е пред Военно-апелативния съд.

Още по темата

Днес Арнаудова уточни, че второто обвинение е за престъпление, свързано със специална разузнавателна дейност. Киров е утвърждавал разходи и теглил парични средства за дейност, която не е била извършвана.

Според Арнаудова, престъплението е извършено през 2007-2011 г., което прокуратурата е установила чрез разпит на 15 разузнавачи. Те обяснили, че става дума за дейности, които фигурирали в разузнавателните архиви, но за периода преди 1999-та година.

При присвояването на милионите, Кирчо Киров е бил подпомаган от свой подчинен - тогава началник на отдел. Той оформял документите, с които се искали парите за мнимите операции, а Киров ги подписвал.

До този случай Прокуратурата стигнала по време на съдебните заседания по първото дело срещу бившия разузнавач номер едно, отново за злоупотреба и присвояване на пари.

Тогава той споменал пред Военния съд за тези разходи. Прокурор направил проверка и установил, че такива дейности през периода 2007-ма-2011-та година не са извършвани и образувал делото.

Още един обвинителен акт се чака днес. Той е срещу военния министър в оставка Николай Ненчев за ремонта на изтребителите МИГ-29. Той ще бъде внесен в Софийския градски съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
15
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Щеше да е цирк ,ако не сме потърпевши! Сега е пародия на управление !
1
1
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Цирк ,,Боко Цецо !!!