Скъпият билет в София е незаконен! Съдът го отмени!

Решението е на Административния съд, може да се обжалва пред ВАС
22 фев 2017 14:02,
179
Скъпият билет в София е незаконен! Съдът го отмени!
Снимка: архив Dnes.bg

Административният съд в София реши - поскъпването на билета за градския транспорт в столицата е незаконно.

Затова той отмени наредбата, с която миналата година Столичният общински съвет промени цената на билета от 1 лв. на 1, 60 лв. Новината съобщи Административният съд в София.

Още по темата

Делото за скъпия билет беше образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" срещу наредбата в цялост или отделни разпоредби от нея.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Билетът за пътуване в градския транспорт в София поскъпна от 1 юни 2016 година, а решението за това бе взето на 14 април.

Предложението за по-високата цена бе внесено от ГЕРБ и бе защитено от кметът Йорданка Фандъкова. Решението бе взето въпреки недоволството и ежедневни протести.

С поскъпването на билета, Столичният общински съвет намали цената на годишните абонаментни  карти.

В началото на февруари от Центъра за градска мобилност обявиха, че са постигнали търсения ефект – да се продават повече абонаментни карти, а не еднократни билети.

Допълнителните средства от поскъпването остават в градския транспорт, а няма да се ползват за инвестиции и подобряване на услугата.

Според общински съветници пък скъпото билетче не само че не подобрява условията в градския транспорт, но и увеличава броя на гратисчиите.

От Центъра за градска мобилност са на различно мнение. Според тях през последните осем месеца броят на гратисчиите е намалял. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
18
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 7 години
на целия Столичен СЕЛСЪВЕТ, начело с Фандъкова и ДЕЛА,ДЕЛА и пак ДЕЛА ЦАЦАРОВ. Недей се прави на невидял и не чул
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и са, като не си пазите билетчетата, как ша ви връщат парите?
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А винетките??? Защо се крие???!!!!
48
0
 
13
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До смЕхВсички трамваи закупени втора употреба в последните години са класи над БГ дараците - имат тиристорно управление осигуряващо плавно тръгване и спиране без присецвания, икономия на енергия, по-лесна и евтина поддръжка с минимум труд, надеждни нормално затворени спирачки блокиращи трамвая при повреда, работещи МРС. Също са далеч по-топли и тихи.
47
0
 
18
 
! Отговори
tim преди 7 години
Ето защо на запад са го решили транспорта държавен там общински фирми няма за да няма като нашите фарсове там енергетика транспорт телекомуникации най големите фирми и най печелившите са държавни да не забравя и пощите също а и друго там административен съд няма имат само един съд които е за всичко само статута е различен за различните държави може да се води местен федерален и върховен съд зависимост от държавата но там никои не смее да не изпълни съдебно решение независимо от какъв ранг е той
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе направо да го закриват този градски транспорт и да се свършва!
45
0
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Те и цените на винетките ги обявиха за незаконни, ама к'во от това ?В коя нормална страна държавата ще пренебрегне решение на съда ???
44
2
 
24
 
! Отговори
бай Спиро преди 7 години
Мили деца,Решението на Административен съд София не е окончателно и подлежи на обжалване т.е. не е влязло в сила. ВАС ще реши, че увеличението е законно, даже може да реши, че е малко.Надежда всяка тука оставете !
43
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да върнат старото положение - евтини билетчета и скъпи абонаментни карти, но тогава ще пропищят обикновените софиянци, които пътуват редовно с карти и плащат по-малко за транспорт.
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега, понеже не могат да се пресметнат щетите за гражданите, следва да се въведе тримесечен безплатен градски транспорт като компенсация! Каня Фъндева да се повози един час на автобус 108 и след това да посети специалист белодробни болести и уролог. Тук вече не знам каква компенсация може да предложи, освен ако някой не реши да я осъди за увреда на здравето!
41
1
 
19
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ХА ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ СОФИЯНЦИ ПОРЕДНАТА ФАНДЪЧКОВА ДИНЕНА ***! НО ТО И ТОЯ СЪД ЗАЩО ИМ РАВАЛИ ГЕРБАДЖИЙСКАТА ИГРА? НЕ ЗНАЕ ЛИ, ЧЕ ГЕРБ СА СВИКНАЛИ ДА ЛАПАТ НА ЕДРО?!
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПетърАко се беше возил в градския транспорт щеше да знаеш, че картите не са намалявани, а по висше благоволение - цените им останаха същите, като изключим екзотики като годишната карта.
39
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На това място, хората с поне малко съвест си подават оставката.
38
1
 
12
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 7 години
е над такива дребни неща като ЗАКОНИ
37
2
 
14
 
! Отговори
vlady преди 7 години
При цена на билета 1лв и картата за цялата мрежа 50 картите стават неизгодни и няма да се продават. Нормално е месечната карта да струва около 30 пъти цената на билета, при 1.60 съотношението беше подобно. От друга страна е уместно примерно билетите да са 1.60лв - 90 минути, 1.20лв - 60 минути, 0.80лв - 30 минути и 0.60лв - 15 минути с неограничени прекачвания, може да има и билет 2лв за 120 минути.
36
1
 
21
 
! Отговори
ГЕРБ И ЗАКОН преди 7 години
това не е комедиен сериал , а трагикомичен фарс
35
2
 
18
 
! Отговори
мм преди 7 години
на тебе пешо ти е по -евтино, обаче сега аз и други ползваме повече коли и всичките дишаме по-кофти въдух. Защото общинските или каквито са там дружества не могат да имат цел само печалба,
34
4
 
25
 
! Отговори
ХАЙДЕ ФАНДЪКОВА преди 7 години
с торбичката към ЗАТВОРА
33
0
 
23
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
И бе защитено от кметА, не кметът - решениеТО беше защитено от кметА!!! Журналисти!
32
1
 
29
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Цената на билетчетата е най-малкото за което трябва да се захваща съда сещам се една "Топлофикация" ,за едни безкрайни и повтарящи се ремонти на бул. Витоща не на последно място за едни 30 годишни трамваи закупени около нова година които швейцарците извадиха от музея и с удоволствие и изумление любезно ни продадоха накрая ще кажа ,че сигурно съм пропуснал нещо ,но като за начало и това стига.