Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?

Прокуратурата търси виновни за смъртта на подполковник Пацов
19 юли 2017 10:45,
152
Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?
Снимка: "24 часа"

Млад военен си отиде нелепо от този свят, след като стажант по медицине го "прегледа" в Благоевградската болница.

Здравното заведение прави проверка по случая, прокуратурата – също.

43-годишният зам.-командир на военното формирование 26 400 подп. Пламен Пацов починал в събота малко след 17 ч, след като преди това е бил в спешното отделение на болницата.

Аутопсията показала, че причина за смъртта му е белодробна тромбоемболия.

Младият военен от няколко дни се оплаквал. Направени са му изследвания от личния лекар, които установили, че има нисък показател на желязото в кръвта и оттам желязодефицитна анемия.

В събота сутринта съпругата му отишла в дежурен кабинет на частна клиника, за да търси съвет от лекар, описвайки състоянието на мъжа си. Дежурната лекарка ѝ казала, че трябва да види пациента, а ако не е в състояние - да се повика Бърза помощ.

След това жената отишла и в спешния кабинет на държавната болница, където също описала какъв проблем има мъжът ѝ. И там казали, че трябва да дойде болният.

Около 14 часа на подп. Пацов му прилошало. Обадил се на познат, за когото знаел, че е студент по медицина в III курс, и заедно отишли до болницата.

"По това време колегите са имали пациент с дихателна недостатъчност и друг с кардиологичен проблем и се занимавали с тях. Познават студента, който идва често в отделението, за да наблюдава. Младежът бил цивилен със слушалки на врата. Влязъл с военния и му направил ЕКГ, взел разпечатката и си тръгнали", коментира пред "24 часа" д-р Огнян Митев, директор на болницата в Благоевград.

Той твърди, че една от сестрите се е скарала със стажанта, защото не е трябвало да поема инициативата.

"Дори студентът да е направил ЕКГ, не ми е ясно защо веднага са си тръгнали. Не е консултирал резултата с дежурния лекар, не е уведомил екипа, че си тръгват. Колегите са излезли да ги търсят, но не ги открили", допълни Митев.

Така посещението на военния дори и не било записано в болничния дневник.

След като се прибрал у дома си, малко преди 17 часа му прилошало и паднал на пода. Веднага съпругата му подала сигнал на тел. 112.

"Колегите са тръгнали на момента и са пристигнали бързо. Пациентът е бил в безсъзнание, без дишане, без сърдечна дейност. Екипът започнал реанимационни действия. Друг колега, който е бил на адрес наблизо, разбрал за случая и също е пристигнал. Направили са всичко възможно", категоричен е шефът на местния Център за спешна медицинска помощ д-р Красимир Михайлов.

Шокирани от внезапната смърт, близките му се обадили в полицията, за да кажат, че е починал, и веднага на място дошли и разследващи полицаи.

Малко след смъртта на военния студентът пристигнал в спешния кабинет на болницата в нервна криза. Ръководството на МБАЛ-Благоевград пък веднага започнало вътрешно разследване.

"Пациентът не е преглеждан. Колегите не са видели и резултата от ЕКГ", настояваа болничният шеф, докато младият стажант обяснил, че е показал резултатите на лекарка, която обаче отрича да ги е виждала.

Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство срещу неизвестен автор за причинена смърт по непредпазливост. Към момента обвинението е работно и ако се окаже, че има виновни длъжностни лица, то ще се преквалифицира.

Починалият 43-годишен мъж оставя съпруга и две момичета в VI и X клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя дето ми вика следващия път сам да се лекувам, ше му кажа, че и сам да се бях оперирал, нямаше да имам тия усложнения!!!! Прави сметка колко са ти некадърни колегите доктори! И всеки нормален човек по света може да си даде сметка, че доктори които казват "следващия път сам се лекувай", не са никви доктори, ами са за бесилото! Лишен си от морал! Не заслужаваш да си доктор!
38
1
 
13
 
! Отговори
до bonto преди 6 години
Ти глупав ли си или се правиш? Няма база за сравнение! Може да ти се кара самолет, но е по твое желание и няма кой да те допусне, а третокурсниците след сесията започват задължителен стаж! Но без разрешение и присъствие на сестра или лекар няма да му бъде разрешено да ползва апарат за ЕКГ! Това, че в отделението е анархия не е вина и грижа на студента! Ти всъщност бил си някого студент по нещо? Ама честно!
37
11
 
3
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
43 г млад??!!! Аз съм на 44 и не се мисля за млад. Инак спортувам активно. Всеки ден 20 км с колелото минимум. Бързо каране. 25 км в час средно. Жалко за човека. И бая висок чин е имал.
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не виждам преки доказателста от статията,че смъртта е причинена от стажант-медика.има си следствие,то ще изясни нещата.
35
10
 
9
 
! Отговори
bonto преди 6 години
Аз едно нещо не мога да разбера, защо има хора защитаващи стажанта? Явно, че не само той носи отговорност а всички в случката ама да скачате така в защита е смешно. И мене ми се кара самолет и съм гледал няколко tutorial-и ама не съм и помислил да хода да подкарам. Отностно болеста ДА трудна е за диагностициране, но .... майка ми и се откъсна тромб преди 2 месеца. И тя не искаше да ходи, но не съм си и помислял да търся мнение по телефона .... колата -> спешното -> докторите -> сега е ОК
34
6
 
12
 
! Отговори
ШУМ преди 6 години
Този шум се вдигна заради починалия - той е имал висока позиция в Обществото .А колко ли хора са избити в тази Болница умишлено .Тук трябва ДАНС да се намеси и Цацаров .
33
5
 
14
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
"докато младият стажант обяснил, че е показал резултатите на лекарка, която обаче отрича да ги е виждала."ся, като се почне... да се лъже и да се маже и от студентчето и от лекарите... всъщност какво е виновно студентчето не разбирам? Те кво са му се подлъгали по акъла, реално все едно местния шаман да ти кажа нищо ти няма айде да си ходим от тука....
32
8
 
11
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Тва е резултат от продължаващото години необръщане на внимание. Пациента: "Боли ме т'ва не ми е добре" Отговор на лекаря: "Бе нищо ти нема, млад, прав, здрав, ще ти мине!"После цъкане с език и .. а бе що така стана. Жалко за човека...
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22 Следващия път сам си се лекувай! 10 бона взимали, ти си напълно откачен и си за лудницата не за ВМА.
30
2
 
29
 
! Отговори
За преди 6 години
незапознатите да обясня, третокурсниците карат така наречения сестрински стаж, и извършват манипулации САМО в съответното заявено и одобрено отделение в присъствие на титулярна сестра или лекар! Който има студент по медицина знае много добре! Така че въпросния стажант няма никаква вина!
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаа, все още има някакви студентчета по медицина, скоро и тях няма да ги има в прекрасан България и тогава ще се чудим кого да псуваме и обвиняваме и ще си умираме от грипчета.
28
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писарушките, срамно е. Какво е това недомаслено заглавие - "Смърт от стажант медик"? Че стажантът какво е виновен? Да вземе да ви осъди един накрая, би било добре за всички. Не може да се пише така - както ви скимне! Кой го е разпределил този стажант и му е възложил да преглежда в спешно отделение без дипломиран лекар - специалист? То и вие добре, че само бришете, че ако сте вие на негово място, не един живот щяхте да затриете, а да създадете проблеми на всеки, който ви срещне на живо.
27
16
 
4
 
! Отговори
БАС преди 6 години
Ловя бас че *стажанта* е с турско име ?
26
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абеее, хората са казали - един лекар, дакото не напълни едно гробище хора, никакъв доктор не е. Та така и третокурсника е поел по пътя на познанието.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
схемата "Мой човек" понякога дава дефекти ние в България обаче работим само по нея, защото без нея е по-зле
24
7
 
13
 
! Отговори
:) преди 6 години
Заглавието цепи мрака. Натам и самата статия е смях в залата. :)Младият военен се оказа на 43 години.
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"стажант" = бушон. Не мисля, че е виновен, вина има както починалият, че е искал необходимото внимание, което само стажатът му е осигурил и болницата, които са пренебрегнали случая.
22
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да почива в мир момчето. Млад е бил още. А лекарската мафия да вземе да се замисли. Мен лично ме съсипаха във ВМА София. Вече нямам ден в който да не проклинам Урологията на ВМА София. То не може само да искат заплати. Такива като тях... ако някой от вас не знае, да му кажа, че взимат по около 10 000 лв заплата. Началниците и повече.
21
1
 
26
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Тромб много трудно се диагностицира, трябва да се хоспитализира и да се гледа със специализирана апаратура. Дори на някой да му кажат хипотетично, че има тромб, откъде да знаят докторите къде да гледат, коя вена и къде, километри вени има в тялото, а тромбът може да се движи.
20
1
 
8
 
! Отговори
Киро преди 6 години
До Анонимен19Страх!!! Ами ако е нещо страшно, лошо заболяване.