Оправдани ръсят Темида – за месец двама взеха 400 бона

284 души са осъдили прокуратурата през миналата година
24 юли 2017 07:52, Златко Желев
6
Оправдани ръсят Темида – за месец двама взеха 400 бона
Снимка: архив, Булфото

Всеки работен ден поне един обвиняем, а после оправдан, осъжда прокуратурата за обезщетение по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Това показват данните от последния годишен доклад на държавното обвинение. Само за месец приключиха две дела с присъдени рекордни обезщетения - на съдията Петър Сантиров, съден и оправдан за корупция, прокуратурата трябва да плати 300 хил. лв.

Проваленото дело срещу инспекторката от НАП във Варна Мариана Димитрова ще струва на данъкоплатците 100 хил. лв. Решенията са на Софийския градски съд и на Окръжния съд във Варна.

284 души са осъдили прокуратурата по ЗОДОВ през м.г., сочат данните на обвинението, цитирани от "Сега". В почти всеки от тези случаи - 97.2%, прокуратурата е отговорна заради незаконно обвинение.

 Присъдените обезщетения са за малко над 2.47 млн. лв. За 2015-а сумата е 2 495 245 лв., а за 2014 г. - 3 651 867. От доклада на прокуратурата не става ясно какви лихви се плащат за забавените обезщетения, макар че лихвите са голямо перо при плащанията по такива дела.

Бившият шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев, който беше подсъдим по три дела, в момента води три граждански процеса срещу прокуратурата. По тях засега са му присъдени общо 50 хил. лв. обезщетение.

Друга съдебна сага, по която сметката ще платят данъкоплатците, е тази за "Софийски имоти". След като беше окончателно признат за невинен, бившият шеф на дружеството Тошко Добрев е завел дело по закона за отговорността на държавата, показва справка в електронното деловодство на Софийския градски съд. Не става ясно каква е цената на иска му.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Май Темида е с превръзка само когато връчва призовки!!!
5
0
 
12
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Плаща не Темида, а ние! А трябва да плаща виновния.
Прокуратурата изготвя нефели обвинения - парите изплащани на потърпевшите трябва да са от заплатите на прокурорите! А не след всички безобразия (които най-често са си откровенна корупция), на намазаните прокурори да се разпределят бонуси! И да има и персонална отговорност!
Същото и за съда!!!
Безотговорността в съдебната система е покъртителна!
4
0
 
9
 
! Отговори
Фък-БГ преди 1 година
Взели са суми под масата + обезщетение от държавата .С толкова много доказателства и свидетели на нарушенията и съдиите са най богатите в БГ . Аз за какво плащам данъците ?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България действително е едно кътче от Рая.
2
0
 
17
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Ох успокоих се,аз мислех че всички ние ги плащаме тия пари а тя Темида ги давала....
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За десетте години на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ и компания/ Цвъки/ , от парите на данъкоплатците отидоха милиони, милиони за тези ,,грешки" на управляващите .