Всеки шести иска: Съд и прокуратура – подчинени на Борисов

Според проучване: В битката за реформа има само лоши и по-лоши
111
Всеки шести иска: Съд и прокуратура – подчинени на Борисов
Снимка: архив, БулФото

86% от българите не са наясно какво е "съдебна реформа" и в какво се състои. Това показват данни от национално представително проучване на Агенция "Медиана", проведено в периода 12-18 юли сред 1002 души.

На практика, призивите за "съдебна реформа", "истинска съдебна реформа" и дебатите за това кой е виновен, са довели единствено до задълбочаване на недоверието в правосъдната система и усещането, че "всинца са маскари". 

В битката за правосъдна реформа няма "добри" в очите на обществото - има само "лоши" (53%) и още "по-лоши" (15%), посочват социолозите.

Според данните опитът да се представи битката за правосъдна реформа като битка на "съд" срещу "прокуратура" завършва печално и за двете страни. Най-потърпевш от предлагането на тази схема е съдът. Оценките за неговата работа (2.82 по шестобалната система) са по-ниски дори от тези на прокуратурата (3.10).

Въпреки подчертания негативизъм, правосъдната система все още не е тотално неглижирана. Според една четвърт (25%) от хората правосъдната реформа вече се прави, макар и частично.

20% вярват, че прекият избор на ВСС може да подобри работата на правосъдната система, 10% считат, че в последните 1-2 години работата на правосъдната система се е подобрила, показват още данните.      

Идеята съдът да бъде подчинен и зависим от изпълнителната власт се споделя от 65 % от запитаните. Всеки шести одобрява идеята съд и прокуратура да минат на пряко подчинение на Бойко Борисов, като едва половината са против тази идея.

Като цяло корените на основните проблеми в правосъдната система се виждат от обществото в три основни пункта - корупция, политическа и олигархични зависимости, безконтролност и безнаказаност на магистратите.

Финансирането на партии и организации на магистрати от чужбина се приема крайно негативно (под 4 % приемат това). Финансирането от ЕС се приема малко по-добре, но също не се прима като цяло. (18 % приемат за нормално магистратските организации да могат да бъдат финансирани от ЕС.)

За "виновни" априори се приемат и всички магистрати, подобрили материалното си благосъстояние в последните 20 години.

Като цяло рецептата на масовите обществени нагласи за "съдебната реформа" са оставка на всички, съд (извънреден, специален, народен) за всички, откриване на чисти, светли, некорумпирани и независими магистрати (които да заменят всички), контрол и санкции върху магистратите (в т.ч. и от страна на изпълнителната власт).

Една трета от хората обаче признават, че не знаят какво трябва да се прави. 10 % смятят, че нищо радикално не трябва да се прави, а просто трябва стъпка по стъпка да се усъвършенства системата.

От данните социолозите правят извода, че юристите трябва да предложат на обществото ясна и разбираема идея за "правосъдна реформа", в основата на която трябва да е изчистване на съда и прокуратурата от "черните овце", вътрешен контрол и намаляване на политическата и корпоративна зависимост.

Въвличането на общественото мнение (общественото недоволство) като форма на натиск върху магистратите за реформиране на съдебната система е позитивно. Въвличането обаче на обществото в механизмите на съдебната реформа ("Как да се направи!") е път към ада. (

ЦИТАТИ

***
"Да бъде създаден нов орган с правомощия за контрол върху цялата система … Там да работят компетентни  хора, политически необвързани и морални (поне малко)". (жена, 47 год., средно образование)

***
"Да има наказания за забавени дела и решения. Всяка година да бъдат разследвани доходите на магистратите и семействата им. Да има комисия, която да разглежда делата с доказано грешно решение с последващи санкции". (мъж, 62 год., полувисше образование)

***
"В момента  съдебната система е под политически натиск и е абсолютно зависима. За реформа с днешна дата  е нагло и цинично да се говори. Промяната ще се осъществи само с нови хора … " (мъж, 71 год., средно образование)

***
"Да се гарантира независимостта на съда от политически, олигархични, икономически и мафиотски влияния. Да се търси отчет и пълна  дисциплинарна отговорност от онези магистрати, които уронват авторитета на цялата система." (мъж, 66 год., висше образование)

***
"Трябва  да се вкарат в затвора корумпираните комунисти." (мъж, 39 год., средно образование)

***
"Всички трябва да бъдат в затвора - това политици, магистрати и т.н. Както са крали и сега крадат от нас." (мъж, 58 год., средно образование)

***
"Трябва  да има специален съд - всички, които са крали в затвора. Конфискация на имуществото им. Не трябва да заемат държавни постове." (жена, 37 год., висше образование)

***
"Да се  разследват забогателите магистрати и да се отнеме незаконно придобитото имущество. Да се преразгледат законите и се "ликвидират" вратичките, водещи до корупция." (мъж, 37 год., висше образование)

***
"Забогателите прокурори и съдии да ги осъдят и отидат в затвор". (жена, 19 год., средно образование)

***
"Да служат на хората, а не на мафията." (жена, 62 год., средно образование)

***
"Всички от ВСС да се сменят. Да се предложат само необременени млади съдии … " (мъж, 18 год., основно  образование)

***
"Румънски модел - сваляне имунитета на магистратите и пълно разследване. Корумпираните - в затвора за много години." (мъж, 48 год., висше образование)

***
"Съдии и прокурори да се избират пряко от хората." (жена, 45 год., полувисше  образование)

***
"В затвора да бъдат всички забогатели политици." (мъж, 41 год., средно образование)

***
"Всички богати съдии да бъдат осъдени." (мъж, 60 год., средно образование)

***
"Да се издигат много по-отговорни, съзнателни и компетентни юристи във висшите етажи на властта." (жена, 41 год., средно образование)

*** 

Изследването е национално представително за страната, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 човека в 125 точки (гнезда) в страната и реализирано от Агенция "Медиана".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
22
 
! Отговори
алоу, преди 6 години
променете заглавието да стане : Управляващите не знаят какво е съдебна реформа...
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече всеки с повече пари и по-малко гръбнак, може да си поръча каквито му е угодно статиски и резултати..Не е проблем, че лъжете, на тоя свят е така, ама поне го правете малко по-интелигентно, обиждате публиката.Викнете там специалисти да ви кажат как да не личат "белите конци"
30
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е да не е подчинена на Москва ,както беше досега !
29
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До проктологТи да смяташ можеш ли. 1.2 гласували за, срещу 5.2 гласували според теб с НЕ. Ако е вярна сметката ти, как е на власт той? Като пишете не мислите, като гласувате не мислите, като ви правят соц.проучвания не мислите. Ми да ви го ... тогава
28
1
 
11
 
! Отговори
z преди 6 години
тези които искат подчинение на съдебната система от Б.Борисов са *** и неграмотни!!!не виждат ли за какво протестират поляците??!Чували ли са за разделение на властите??!Такава простотия!!поради простотията ,у нас има и телфонни измами-нека кажат факторите във врастта, дали има такива измами в Европа??сигурен съм че отговорът ще е не!!! Така се ядосах,че зае..х правописа-главни букви и прочие!!!
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хаха, как се представят изсмукани тези само, съшити с бели конци. Но дори между лъжите е ясно - пет шести от хората не искат Боко да се меси! А тука залагат на едната шеста гербри.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората са много глупави.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова за гражданското съзнание и общество, за демокрация и свобода. Пълно неразбиране на принципа на разделението на властите. Явно сме стадо, което заслужава само едно - диктатура
24
0
 
9
 
! Отговори
бла бла преди 6 години
медийните пчелички обслужват боко те тва е!
23
1
 
10
 
! Отговори
АГЕНТ АЛБЕРТ преди 6 години
ТИКВАТА НАЛИ ОБВИНИ ДОГАН, ЧЕ ДОГАН ГО ПОРЪЧАЛ, И ТО НА ТРИБУНАТА НА МУТРЕНСКОТО СЪБРАНИЕ .КОГАТО ВИДЯ ПОНЕ 40 ДЕПУТАТА В ЗАТВОРА СЪС СМЪРТНИ ПРИСЪДИ, И ДЕИСТВАЩ ПРЕМИЕР В ЗАНДАНА ЗА 80 ГОДИНИ, И КОГАТО БЪДЕ НАМАЛЕН БРОЯ НА ДЕПУАТТАИТЕ НА 80, И БЪДЕ СЪЗДАДЕН НОВ НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС В ЧАС С ВРЕМЕТО, А НЕ ОТ 1968 Г. .ТОГАВА ЩЕ КАЖА...ЕВАЛЛАХ БИЛГАРСКИ ПРАСЕТА..ИМАТЕ НАЧЕНКИ НА МИСЪЛ.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости!Това изследване агенцията на Румяна Бъчварова ли го е правила?Аз не искам суда и прокуратурата да бъдат подчинени на Б.Борисов.Не че сега не са подчинени,де.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки 6-ти, т.е. 17% или "Идеята съдът да бъде подчинен и зависим от изпълнителната власт се споделя от 65 % от запитаните.", т.е. 6 от 10?
20
2
 
10
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Пеевски ли си го поръча това плиткоумие?
19
2
 
4
 
! Отговори
Грозната истина преди 6 години
Нали псевдо народа не протестира. Значи всичко е Ок със "Съда"*** народ сме ............сляп и ***.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми върнет член първи за банкянския бек!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
14, в българската действителност е вредно прокуратурата да е към изпълнителната власт, ама много вредно, не съм суджук ще ти искат, а и всеки инакомислещ ще е подсъдим.
16
1
 
14
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Всеки шести иска: Съд и прокуратура подчинени на Борисов. Всеки шести, това са 1,2 милиона, гласували за режима на пожарникаря. Защо не попитате останалите 5,2 милиона, гласували НЕ за режима на пожарникаря? Те сигурно са на друго мнение по въпроса?
15
2
 
6
 
! Отговори
Jj преди 6 години
Алтернативно заглавие: Всеки шести - ***
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжно, много тъжно! Народа иска да се връщат най-лошите практики, а не най-хубавите, това е ужасно. За съжаление вече е видно и че малкото, които искат нормална държава, няма да могат да се преборят, жалко.
13
0
 
14
 
! Отговори
АГЕНТ АЛБЕРТ преди 6 години
БОИКО ДА БЪДЕ И ГЛАВЕН МЮФТИЯ , ХОДЖА И ИМАМ. И КАДИЯ, И ДА СЪДИ ВСЕКИ..САМО БОИКО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ВИРУС И ПРОСТОТИЯ.КЕФ МИ ЧЕ ЖИВЕЯ В ТАЗИ *** БЪЛГАРИЯ