Норвегия ни дава ?25 млн. за по-добри условия в затворите

Ремонти на арестите, на килиите, на общежитията, център за обучение...
55
Норвегия ни дава ?25 млн. за по-добри условия в затворите
Снимка: Булфото, архив

Над 25 млн. евро са предвидени по новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. за подобряване на условията в затворите, повишаване капацитета на служителите, работещи в сектора и за реинтеграция на лишените от свобода. Това стана ясно на семинар, организиран от правосъдното министерство.

Изграждане на пилотен затвор с учебен център към него, създаване на преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници, на които им предстои освобождаване, ремонт на затвори и арести, са сред основните цели, залегнали в следващите години, допълват от министерството.

Предвидено е такива преходни отделения да бъдат обособени към затворническите общежития към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, а пилотният затвор, към който ще бъде изграден и учебен център, да бъде в Кремиковци.

Производственият цех към Пазарджишкия затвор да стане обучителен център за подпомагане реинтеграцията на лишените от свобода след тяхното освобождаване, е заложено в програмата.

И още: да бъде изграден нов арест и пробационна служба в Петрич, да се ремонтират затворите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца да бъде преустроено ново общежитие от открит тип.

Досега Норвегия ни отпусна над 10 млн. евро, с които беше изградено затворническото общежитие в Дебелт към затвора в Бургас, ремонтираха се затворът в Стара Загора, общежитието в Разделна към Варненския затвор, яслата и медицинският център в Сливен, кухните в затворите в Бургас и Ловеч, където се обнови и болницата, в Шумен се изгради нов арест, а Учебният център за служители в Плевен бе реновиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съмнявам се че парите ще отидат по предназначение!
14
4
 
19
 
! Отговори
Американ преди 6 години
"и за реинтеграция на лишените от свобода" -- колкото се интегрират мислиманците-терористи толкова и професионалните престъпници.
13
12
 
19
 
! Отговори
Странни коментари преди 6 години
Чета коментарите и си мисля, че е голямо нахалство да имаш претенции кой за какво да си дава парите. В Норвегия смятат, че това е начин да помогнат на обществото ни, което е залято от престъпници, които никога не излизат от амплоато си. Затова коментари от рода как трябва да дават за пенсионери, болници и т.н., са по- скоро нагли, защото идеята не е да ни издържат, а да са полезни по този начин.
12
4
 
30
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Един модел работи при строго специфични условия. Не можеш просто да внесеш норвежки модел в друга държава и да очакваш резултати. За всяка страна се изготвя специфичен модел съобразен с местните условия. Ако направиш престоя на престъпниците по-приятен и кратък в държава с висока престъпност, затворът няма да има ефективна възпираща сила.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееее бива бива, ама да ме обиждаш така ! Живял съм в Норвегия и познавам местните нрави и начин на живот. Стандартите на живот са много по-различни, а затворите имат превъзпитателна цел. Колко бивши осъдени има, които са постигнали нещо с живота си. Всички или попадат отново в затвора, или стават гадни мутри. Ако ще е така, да налагаме доживотна присъда и за най-дребното, и да се приключва.
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14И реши, че слагат престъпниците на първо място, а всички други мизерстват и не им обръщат внимание ?
9
13
 
7
 
! Отговори
БФП преди 6 години
Престъпниците им са последния преоритет, повярвай ми. Но истината е, че програмта им работи, защото са с едни от най-ниските проценти на рецидив в света. Има хора, които прекарват по няколко месеца в затвора, след което става архитекти и общинари, защото системата на ги заритва в калта.
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Нито си бил в Норвегия, нито познаваш хората там, че да правиш такива дръзки заключения.
7
2
 
27
 
! Отговори
Затвори ли? преди 6 години
От 1990 до днес в България са закрити около 1000 училища. Само за последните 14 години са закрити 764 училища. 571 населени места са напълно обезлюдени (нито един жител).За последните 20 г. над 3,5 МИЛИОНА българи са напуснали България за постоянно.Според статистиката към 2017г. средно по 150 млади българи продължават да напускат страната ВСЕКИ ДЕН!В същото време имигрантите от близкия изток и Африка са се увеличили със 300% само за последните 5 години.ПРОВЕЖДА СЕ ОТКРИТ ГЕНОЦИД!
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички знаем как ще се "усвоят" тези пари.затворниците дори няма и да чуят за тях.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо няма да се подобри, просто някои богати , ще станат по богати. Оххх лапачкааа
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дават(ако е вярно) за пандизчиите, за да живеят те, а за хората оная дума с трите букви. За тях пандизчиите са с най-голям приоритет, както виждам...Никой, обаче не казва какво вземат, кой дава без нищо?
3
5
 
31
 
! Отговори
1 преди 6 години
Вижте условията в болниците, за тях пари няма
2
11
 
23
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Нещо за пенсионерите няма ли да даде Норвегия? Само за затворниците дава
1
5
 
12
 
! Отговори
Шах с пешката преди 6 години
А по каква линия ни ги дава тези пари Норвегия?