Обвиняват Румен Овчаров заради "Мини Бобов дол"

Прокуратурата: Над 8 млн. лева са щетите за дружеството
Обновена: 2 окт 2017 21:38 | 2 окт 2017 21:30, Анисия Иванова
19
Обвиняват Румен Овчаров заради "Мини Бобов дол"
Снимка: Булфото, архив

Антикорупционното звено в прокуратурата предяви прецизно обвинение на Румен Овчаров - бивш министър на енергетиката, по делото, известно като делото за "Мини Бобов дол".

След изготвяне на съдебно-икономическата експертиза на Овчаров е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, от която за "Мини Бобов дол" ЕАД са последвали щети в размер на 8 940 231,47 лв., съобщиха от прокуратурата.

Разследването е установило, че въпреки задълженията си като министър на икономиката и енергетиката и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД той не е упражнил достатъчно контрол върху работата на изпълнителния директор на дружеството.

Изпълнителният директор не е предприел действия по събиране на вземания от договора за наем с "Ораново" ООД и не е извършил действия за подобряване на финансовото състояние на дружеството.

Щетите, които са настъпили за "Мини Бобов дол" ЕАД, представляват неплатени наеми от договора с "Ораново" ООД, режийните разходи по производствената дейност и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от "Мини Бобов дол" ЕАД.

Внесена е конкретизация и по обвинението на Румен Овчаров за извършено от него престъпление по служба, извършено в периода 31 май 2006 г до 26 февруари 2007 г. при условията на продължавано престъпление.

На 31 май Овчаров е превишил властта си като е дал разрешение на "Мини бобов дол" ЕАД да сключи договор за наем с "Ораново" ООД, като е иззел правомощията на Министерския съвет.

По силата на този договор "Ораново" организира и управлява подготовката и изземването на запасите от въглища в мината и е нарушен Закона за концесиите.

Настъпили са значителни вредни последици за "Мини Бобов дол" ЕАД и българската държава, изразяващи се в неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост, създадена възможност от засягане на живота и здравето на населението, уточняват от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния кьорфишек, за съжаление. Знаем добре всички че никой няма да бъде осъден за нищо, нито ще плати нещо някога. А това уродливо колхозно изчадие на снимката опропасти и окраде един цял отрасъл в икономиката на България. Не беше Бобов Дол, не беше Белене...бял ден да не види този изверг. Да се нарежда веднага на опашката след Боковите ***. За да има възмездие в тоя живот.
14
2
 
11
 
! Отговори
chivars pantev преди 6 години
Е утре от прокуратурата ще кажат, - "делото е загубило давност", ще го глобят някоя и друга хилядарка и по някоя на съдия и прокурор и всичко приключва. Така че драга Анисия, това е поредната шепа пепел в лицето на българският народ, за да види че има работеща съдебна система.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ли се сетиха да го обвинят? Минали са 10г. Сигурно и давността е изтекла, това са чакали
12
0
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Експертът по ценообразуването на Топлофикация?Не,не може да бъде!!!!!!!!!!!!
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си носи кръста! Тъкмо и БСП да се отръска от поредния абонат за власт.
10
1
 
10
 
! Отговори
Р.О. преди 6 години
Внимавайте какво пишете. Коминтерна е навсякъде.
9
3
 
28
 
! Отговори
33 преди 6 години
Като се има предвид, че на практика Овчаров управлява БСП, чрез пионката Нинова, скандала е голям, но нещо не му се обръща голямо внимание.
8
5
 
36
 
! Отговори
Червените милионери преди 6 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
7
4
 
17
 
! Отговори
пожелание преди 6 години
Тази територия трябва да се засипе с бомби ,и след 100 год. да се засели с нормалн хора !!
6
4
 
23
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Този червен ююродЪ е архи мошенник и крадец,разбирай няма кой да го пипне.
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kak ne im pisna na gerb da obvinjavat dr s sa sebe si nito duma te vse. Evinni vse super vse 4esni milionerite drugarite ot gerb milite hora jivkovistite tija ot gerb lsladjijats dnes jasa tv deljan dobrev imal sem deza steadali ani vie be gerberi kato ubijdate hirata na bsp i dr partii. I te imat sem i deza no ne se prebojadisaha v gerb a sa bsp kak ubijdate presidenta radev i se podigravare
4
9
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Много обвинения много нещо в последно време. Човек ще си помисли, че цацата и тиквата се опитват да крият суджуци, да крадат компании и да отклоняват общественото внимание от важните неща със скалъпените си истории срещу неудобните опоненти. Ама не - това само при комунизма го е имало.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега вече е в действие цацаратурата която действа по позната схема ще го накисне и после ще го изпере така че като излезе от съдебния процес Р.Овче ще бъде чист и невинен като новороденото. Ще бъде поредния доказано невинен като Бисеров, Софиянски, Масларова и т.н.Дори ще съди всеки които му каже че е откраднал нещо от Бобовдол.Но всички си знаем че.ще свърши така но си гласуваме за герб БСП и ДПС нали?
2
2
 
17
 
! Отговори
Костенурка преди 6 години
Ще стигнем германците по заплащане след 366 години казват чехите!)
1
2
 
26
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
АКО Е САМО ЗА ТОВА ....С МЕД ДА ГО НАМАЖЕМЕ!!!!