Такса "сградна инсталация" отива в съда на ЕС

Евросъдът ще реши: Ще я плащат ли клиенти, отказали се от парно
22 ное 2017 07:47, Анисия Иванова
87
 Такса "сградна инсталация" отива в съда на ЕС
Архив: Булфото

Спорът за такса "сградна инсталация", която от години тормози абонатите на топлофикациите в България, се пренесе на европейско равнище. Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще каже дали е допустимо начисляването на тази такса на клиенти, които са се отказали от централното отопление, съобщи "Сдружение за правна помощ на потребителите".

Вече има немалко съдебни дела по този казус, заведени в цяла България. Самото сдружение е завело колективни искове срещу нелоялните практики на "ЕВН България Топлофикация" и "Топлофикация София" да начисляват сметки за нежелана топлинна енергия.

Евросъдът ще даде задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект - без да се отчита реално отдаденото количество топлина в обекта, допълва "Сега".

До намесата на СЕС се стигна, след като български съдилища отправиха запитване как да прилагат европейското право в български условия при доставката на централно отопление. Запитването е по конкретните дела, заведени от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
11
 
! Отговори
Кретен преди 6 години
Да продължа.И аз не искам бабички, индивиди на помощи, необразовани, подкупни и зависими да гласуват с мен и да определят кой да управлява страната, да ми взема от доходите ми и да ги харчи за неща които не искам. Ако не ми харесва терминала.
4
16
 
19
 
! Отговори
Кретен преди 6 години
Шмекери!Има си закон за етажната собственост.Там е казано с колко процента от представителите на етажната собственост се вземат решенията за общите части.Ако се съберат необходимите гласове се маха парното.Ако си нов собственик,ти си знаел какъв имот купуваш и си собственик на определена идеална част от общите части.В тях са стълбище, асансьор,външни стени,покрив,водна,топло,ел.инсталации и т.н.Като си изолирах апартамента,се топлех само от тръбите минаващи през апартамента ми.За какво реват?
3
25
 
14
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Да ги върнем на село да се топлят на въглища! Само тогава простаците ще разберат ползата от тръбите и защо трябва да ги плащат.
2
0
 
33
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Ако Европа ще ни тълкува законите, написани от нашите депутати , за чий... ще нашето Народно Събрание ???Да го разпуснат и да ни управляват от Брюксел.
1
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малко ви е , пожелавам ви съдът в ЕС да отсъди в полза на Топлофикация .