21 афганистанци обвинени за бунта в Харманли

Разпитани са 62-ма души, направени са 21 експертизи
8 яну 2018 21:12, Анисия Иванова
14
21 афганистанци обвинени за бунта в Харманли
Архив: Булфото

Харманлийската районна прокуратура е изготвила обвинителен акт спрямо 21 чужди граждани за хулиганство и повреждане на чуждо имущество, съобщиха от Пловдивската апелативна прокуратура.

Обвинени са 17 пълнолетни и 4 непълнолетни граждани от афганистански произход, които са били в основата на бунта в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли на 24 ноември 2016 г.

Тогава на няколко пъти през деня, а след това и вечерта, напрежението в лагера ескалираше след спиране на пропускателния режим за настанените. Стигна се до сблъсъци с полицията и жандармерията, при което имаше 20 ранени служители на реда, а близо 400 кандидати за хуманитарен статут бяха задържани.

Още по темата

Обвинените в съучастие помежду си са извършили непристойни действия, които грубо нарушават обществения ред и се изразяват с явно неуважение към обществото. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм, и е съпроводено със съпротива срещу орган на властта, гласи първата от квалификациите на прокуратурата.

Според втората, също в съучастие като извършители, обвиняемите са повредили и унищожили противозаконно чужди недвижими вещи – сгради, съоръжения и оборудване, и движими вещи на терен, които са били собственост на Регистрационно-приемателен център – Харманли. Общо щетите според държавното обвинение са за 85 094 лева, припомня bTV.

По делото са били разпитани общо 62-ма свидетели, назначени и изготвени са били видео-техническа и лицево-идентификационна експертиза, комплексна оценъчна експертиза и 21 съдебномедицински експертизи.

Материалите относно причинените телесни повреди на пострадалите полицейски служители са били отделени в две други досъдебни производства, уточняват още от прокуратурата.

Изготвеният обвинителен акт, според съобщението, се превежда от лицензиран преводач на три езика – пащу, урду и фарси. Това се прави с цел изпълнение на изискванията за спазване на правата на обвиняемите. Предстои връчването на обвинителния акт на всеки от обвинените след внасянето му в Районен съд в Харманли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Да бъдат сериозно дисциплинирани с превантивна цел, след което моментално да бъдат депортирани, като сметката за разходите по делото и депортацията им бъде изпратена на Меркел. Уви, това обаче е в света на пожеланията! Нашите наведени власти ще прахосат стотици хиляди левове по изхранването на тези тумороподобни *** и в крайна сметка ще ги заселят я в Елин Пелин, я в някое друго българско населено място и българите ще ги издържат. А те за благодарност ще изнасилват и колят. Толкоз!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо по-лесно от това- просто ги депортирайте обратно в Афганистан!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хотелът за безплатно пребиваване на хрантутници от близкия изток в Харманли е време да се затваря и всичките му обитатели да се отпратят към Турция и от там към Сирия.Войната свърши.Да отиват възстановяват страната.Не ги искаме повече в България.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ги съдите и харчите излишно пари ? Не се ли научихте да оптимизирате работата си. Тия 21 *** се товарят на самолет и се депортират на момента. По един черен печат, добавят се в системата и забравяме за тях.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я, направо на самолета и обратно. Какво ще харчите пари за разследване?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Психодиспансер - Веднага обратно в Афганистан !Точно така! Без колебание! По възможност за тяхна сметка!
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се бият с камшици сутрин и вечер, без да се питат, те си знаят защо!!!
4
1
 
29
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Марш, тези мръсни гадинки обратно! Това са антихора, които нямат място тук! Мързеливи, без желание да възприемат нищо ново. Бягали от война - че тя там от векове не е спирала. Пък дошли със смартфони и хиляди евра в тях - някой саудитски принц, май е финансирал похода на мюсюлманите към Европа. Бой и изгонване!
3
1
 
34
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 6 години
Деянието е от края на 2016,обвинителния акт в началото на 2018,връчване,1,2,3 дела на първа инстанция до края на 2020 и след обжалвания към 2022-23 ще се роди истината !!!!! И КОЙ ПЛАЩА(реторичен въпрос) И КАКВА Е ПОЛЗАТА ОТ ВСИЧКО ТОВА?????
2
0
 
32
 
! Отговори
ЛЕберален преди 6 години
Доживотен безплатен труд в полза на държавата ми звучи справедливо. Имам предвид труд в каменоломна или въглищна мина. Не окопаване на градски градинки. И разбира се, норма. Ако нормата за деня не е изпълнена, вечерта - без манджа. Трябва да сме либерални. Защото присъдата, която реално заслужават, я отмениха преди години, като недемократична.
1
2
 
27
 
! Отговори
Психодиспансер преди 6 години
Веднага обратно в Афганистан !