Съдът реши: Конфискува половин кола на трафикант на бежанци!

Другата остава при съпругата му, защото тя не е знаела за дейноста на мъжа си
10 фев 2018 12:11,
31
Съдът реши: Конфискува половин кола на трафикант на бежанци!
Снимка: "Дарик"

Половината кола отне в полза на държавата Бургаският районен съд от трафикант на бежанци от Афганистан. Другата половина от семейния Фолксваген остава в съпругата.

Става въпрос за процес срещу 50-годишния Бисер Асенов от Оряховица, който на 17 октомври 2015 г. е заловен от полицията в района на завод "Промет” край с. Дебелт, да кара с "Фолксваген"-а седем мигранти, сред тях и две деца, пише "Дарик".

Мъжът признал вината си и сключил споразумение с прокуратурата. Бисер е осъден на 11 месеца затвор условно с три години изпитателен срок. Решението на съда е да се конфискува мобилният телефон на Бисер, който той е използвал, докато транспортирал чужденците.

По закон и автомобилът, с който е извършено престъплението, трябва да се конфискува в полза на държавата. Преди Бургаския съд да вземе решение за това обаче в залата се появила съпругата на Бисер, Таня.

Под клетва жената заявила, че колата е записана на името на двамата. Твърди, че не само не е знаела за какво мъжът й използва семейният автомобил, но и по време на престъплението била в Германия. "Той пристигна в България, за да се лекува. Не знаех, че използва колата за такива неща", обяснила Таня.

"Наказателният кодекс предвижда конфискация на превозното средство, когато то е послужило за превозване на бежанците, но ако то е собственост на подсъдимия. В конкретния случай автомобилът е съвместна съпружеска имуществена общност и другата част на колата по закон е на съпругата.

Няма как да се докаже, че те я имала умисъл  към престъплението. Нещо повече, дори имаме доказателства, че тя се е намирала извън страната", каза пред Дарик Бургас прокурор Керка Дюлгерска.

Шеговито тя коментира възможността държавата да раздели автомобила: "Няма да се реже на две с флекс, ще бъде предадена на съдия-изпълнител, който да я изнесе за публична продан" .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имуществото, придобито по време на брака е съсобственост на двамата съпрузи. Съдът няма какво да проверява, има закони. Въпросът е доколко може да се отнема и продава половин вещ. Това все пак не е имот, който има идеални части. Нещо гнило има в това съдебно решение.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как съдия-изпълнителя може да продаде колата, ако другият собственик не е съгласен?
1
0
 
30
 
! Отговори
Страхил преди 6 години
" Под клетва жената заявила, че колата е записана на името на двамата."======================================================Съдът няма ли как да провери на кого е записана колата ? Защо да приема на доверие думите на човек, който е в близки отношения с обвиняемият ?