МВР да се грижи за сигурността, защо има частни охранители?

Сотир Цацаров пита КС дали държавата бяга от отговорност
29
МВР да се грижи за сигурността, защо има частни охранители?
Снимка: Булфото, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на част от текстовете от приетия наскоро Закон за частната охранителна дейност.

Според обвинител №1 те противоречат на принципите на правовата държава, защото отговорността за сигурността на хората била на държавата и в частност на МВР, а със закона тя се прехвърляла на търговци, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Депутатите записаха в закона, че кметовете ще могат да сключват договори с частни фирми за охрана на цели населени места.

Главният прокурор обаче счита, че е недопустимо да се  прехвърлят правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност.

Предвидената в чл. 28 ЗЧОД възможност за сключване на договор за охрана на урбанизирана територия от страна на кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място.

Това на практика обективно ограничава възможността на държавните органи по Конституция, съобразно техните законови задължения, да гарантират обществения ред, смята Цацаров.

Допълнителни усложнения биха могли да се очакват, ако гражданите реализират правото си сами да договарят извършването на различни видове частна охранителна дейност, свързани с личната им неприкосновеност и неприкосновеността на тяхното имущество, намиращи се в обхвата на същата урбанизирана територия.

Още повече и сега съществува възможност по Закона за МВР да се изграждат звена "Общинска полиция" за опазване на обществения ред, охраната на обекти които функционират при ясна законова уредба.

В искането се сочи още, че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други.

Основният аргумент на главния прокурор е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами правилно!Само че няма да стане!Знаем че всички мутренски таканаречени "охранителни" фирми са на бивши или действащи ченгета и мутри!МВР главно за това не си изпълнява задълженията ,че да има работа за фирмите на шефовете!Погледнете пазачите по заводи и навсякъде!Все пенсионирани на 40г милиционери и пожарникари!
4
15
 
11
 
! Отговори
1 преди 6 години
Г-н "Главен Прокурор", посочи една държава в която няма частни охранители? Изключвам Северна Корея в която всеки дебне другия и всички охраняват вожда!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nqma obshtestven red.
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основният аргумент на главния прокурор е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР.Е а късмет бе Цацаров, събуди ли се?
1
2
 
47
 
! Отговори
:):) преди 6 години
връщаме се към средните векове, всеки феодал с лична гвардия..