Командосът, убил Голямата Рижа – без присъда!

Съдът реши, че вината е малка, че не заслужава наказание
53
Командосът, убил Голямата Рижа – без присъда!
Снимка: Булфото, архив

След 9 години ходене по съдилища бившият полицай Петко Лисичков, който уби Голямата Рижа след скандал на пътя е оправдан.

Във фаталния ден спецполицаят бил повален на земята, но той извадил законния си "Глок" и стрелял 4 пъти в нападателя

Бившият спецполицай Петко Лисичков е един от малцината, оневинени за убийство. Той прекарва 72 часа в ареста след стрелба на бургаско кръстовище, при която загива криминално проявеният Калоян Стоянчов-Голямата Рижа.

Лисичков първо получава условна присъда, но впоследствие ВКС я отменя - прие, че е действал, превишавайки пределите на неизбежната отбрана, но в състояние на уплаха и смущение.

Магистратите се позовават на чл. 12, ал. 4 от НК, уточнявайки, че "в тези случаи степента на вината е толкова незначителна, че не е обществено оправдано да се налага наказание", съобщи "24 часа".

Преди това окръжният и апелативният съд в Бургас налагат на бившия полицай условно наказание от 18 месеца с 4 г. изпитателен срок, както и 40 000 лв. кръвнина. ВКС потвърждава размера на обезщетението, което Лисичков трябва да заплати на бащата на Калоян Стоянчов за претърпени болка и страдание.

Днес командосът Лисичков не иска да си спомня за кървавия сблъсък с Голямата Рижа.

Минали са почти 9 г., а преди 3 г. Лисичков губи сина си при странни обстоятелства. Момчето е открито мъртво в квартирата на баща си в София.

Животът на бившия полицай се променя в един миг на 20 септември 2009 г. Той е на мотора си, когато, минавайки през кръстовище в бургаския кв. "Меден рудник", се засича с аудито на бившия боксьор Калоян Стоянчов-Голямата Рижа. Калоян е заедно с приятеля си Тодор Андонов.

След засечката Калоян и Тодор спират колата и излизат. Тръгват с крясъци и псувни към Лисичков, който междувременно също е спрял мотоциклета. Лисичков очаква нападателите с палка в ръка, но Рижата я изтръгва от ръцете му и го удря с нея по гърба. Бившият полицай пада на земята, след което се изправя и вижда, че Тодор Андонов е извадил нож - тогава посяга към законно притежавания си пистолет "Глок". От разстояние 50-60 см Лисичков произвежда 4 изстрела срещу Стоянчов.

Голямата Рижа рухва, а аверът му хуква да бяга. След аутопсията става ясно, че смъртоностни са 2 от раните - в областта на гърдите и в шията на 24-годишния Калоян.

Лисичков е на косъм от линч - на място се изсипват дузина от верните хора на Рижата, вече натрупал славата на лидер на силова банда. Само пристигането на полицейски патрул минути по-рано спасява Лисичков и той е прибран в една от патрулките.

Върху автомобила на МВР със заплахи и викове "Ще те убием!", "Ще те разпорим!" се нахвърлят 33-годишният Атанас Парушев и 22-годишният Мануел Стоев.

Убийството на криминално проявения Калоян взриви социалните мрежи, а от Бургас тръгна подписка в защита на Лисичков, в която близо 40 хил. души настояваха за оневиняването му.

Първоначално прокуратурата повдига обвинение за убийство в състояние на афект. По време на разследването обаче тази квалификация се променя в убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Магистрати приемат, че Лисичков е натиснал спусъка, след като е бил ударен с палката във фазата на стълкновението между него, Тодор Андонов и Калоян Стоянчов.

Съдът отхвърля искането на адвокатите на Стоянчови полицаят да бъде обвинен в умишлено убийство.

Защитниците опитват да докажат, че един от куршумите е проникнал откъм гърба на Калоян, но съдебномедицинската експертиза не потвърждава тази версия. Друга експертиза установява наличието на наркотични вещества в кръвта на убития.

На първите заседания Лисичков се явява с охрана. Дава подробни показания едва в края на съдебното следствие. Твърдението му "Нямаше разправия, слязоха, за да ме бият, това беше атака" звучи категорично.
В последните си думи към съда казва: "Съжалявам, че отнех човешки живот, но това беше единственият начин, за да защитя собствения си".

Условната присъда за бившата барета идва година след убийството - през септември 2010 г. Следващата пролет апелативният съд изцяло я потвърждава. И двете страни в процеса обаче внасят жалби във ВКС. 

Висшите магистрати споделят становището на бургаските си колеги, че става въпрос за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Но за разлика от тях приемат, че по време на нападението и стрелбата Лисичков се е страхувал.

В подкрепа на това посочват съдебнопсихиатрична експертиза, според която преди и по време на инцидента Лисичков се е намирал в състояние на уплаха и смущение. Заключението на експертите обаче не е било прието от бургаските магистрати.

"За първите 2 инстанции е безспорно, че Лисичков е могъл да избегне нападението по друг начин, без да се стига до смъртта на Стоянчов. Но те не са посочили какъв е този начин - да изтръгне палката или ножа, да простреля Стоянчов в неуязвимо за живота място, да стреля по него само веднъж, да се остави да бъде бит и след това да отвърне на нападателя си", пишат в мотивите си магистратите от ВКС.

Посочва се и пропускът на първите инстанции, които не са взели под внимание факта, че Стоянчов е бил под
въздействието на наркотици.

Според първите 2 инстанции при инцидента Лисичков се намирал в особено психическо състояние, продиктувано от застрашените му здраве и живот, но то не било уплаха или смущение.

Висшите магистрати обаче са категорични, че Лисичков е изстрелял четвъртия куршум, с който е превишил пределите на неизбежната отбрана, в състояние на уплаха и смущение.

Председателят на съдийския състав обаче подписва с особено мнение, тъй като неговата позиция е, че делото трябва да бъде върнато за ново разследване заради допуснати процесуални нарушения.

Адвокатът на Лисичков - бургаският юрист Иванка Синигерова, си спомня: "Ние пледирахме за пълно оправдаване, но, за съжаление, нямаше достатъчно свидетели, по-конкретно очевидци на директния сблъсък".

"Житейски и правно има разминавания, когато става дума за неизбежна отбрана, защото при тази висока битова престъпност хората не се чувстват защитени.

Ако сме една по-подредена държава, тогава може би нямаше да има проблем. Но у нас престъпността е много висока, а самите служители на МВР са с ограничени права.

Смятам, че трябва да има законови промени, които да дадат повече правомощия на служителите на МВР, когато защитават живота и имуществото на хората и на самите хора", коментира адвокат Синигерова.

Според нея след преживяното бившият спецполицай опитвал да подреди живота си наново и отказвал всякакви публични изяви. Няколко месеца след стрелбата по Голямата Рижа Лисичков напусна Бургас и отиде да живее в столицата.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
5
 
! Отговори
ЗАНЗИБАР преди 8 месеца
Някой изобщо разследвал ли е смъртта на сина на Лисичков или...
36
0
 
18
 
! Отговори
Бургазлия преди 1 година
Изпуснахте да напишете че тези 40 000 лв кръвнина бяха събрани за половин ден на дарителка акция организирана от ТВ Скат пред общината в подкрепа на Лисичков .Аз лично дарих 10 лв.Точно с колкото бях рекетиран години по рано от Рижата за да отърва боя.
35
0
 
18
 
! Отговори
Дивия Запад преди 1 година
Аман от бандити.Да живее правдата.Този човек полицая ще го изкарат по-голям бандит от бандитите.Точно така стрелба на месо,на утайките мястото им е 2метра надолу!Всеки нормален човек би се защитил с всякакви средства срещу двама надрусани рецидивисти,независимо какво ще последва.Господа магистратите трябва да разберат,че народа трябва да се защитава от бандитите.Ако гангстерите разберат,че и те са смъртни,а не недосегаеми и за всяко тяхно действие ще има противодействие,те няма да да така нагли!
34
1
 
25
 
! Отговори
Киртак преди 1 година
Нещо не мога да схвана логиката. Бащата, създал и отгледал двама синове предизвикали, а единия сигурно и в момента предизвиква болка и страдание на много хора, съдейки по публикациите за тях, получава обезщетение, че обществот се е отървало от едно от създанията му!!!!! Правиш десетина деца. Не полагаш никакви грижи за възпитанието им. И ако бастисат някое от тях получаваш награда за безотговорността си? Има нещо сбъркано. Както и с Чакъра. 60хил.евро на майката на безспорен социопат!
33
1
 
7
 
! Отговори
ваз преди 1 година
А какво стана с другите "герои"....Перата, Дембея, оня мишок Мъфито, Маринката....Перата нещо патриот го раздаваше като Динко...ама всички го знаем къф беше.
32
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако в България всеки имаше право да носи оръжие и да се отбранява, Рижата изобщо нямаше да скача да бие някого. Някой щеше отдавна да го е убил при предишните му изпълнения, както и всеки от приятелите му.
31
7
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Какви социални мрежи през 2009-та бе, хора?! Я си погледнете от коя година ви е регистрацията във фейсбук! :)))
30
1
 
22
 
! Отговори
Тео преди 1 година
Като цяло съдът в България е сравнително либерален. И в случая това се доказва. Да му мислят подобни рижи-мижи-турки. Защото ще наръгат един, ще наръгат втори, но третия може да им пръсне вакуумното междуушно пространство, служещо им за глава! Тя държавата, или липсата на такава, така или иначе ги е оставила да се самоизбиват, но е хубаво, когато се помогне малко и отвън. Да, човекът ще плати 40 000 кръвнина, но няма да го лежи, защото такива индивиди не заслужават да се лежи заради тях!
29
1
 
2
 
! Отговори
polvo преди 1 година
По-долу: ''...Може би оръжие трябва да се даде само на хора с висше образование, нерелигиозни, ...''. Интересно, гръмнатият от Лисичков, аверът му Т. А. и отбор юнаците, дето са искали да линчуват Лисичков след стрелбата доколко са били религиозни? A инак се сещам за едни амиши (протестанти едни североамерикански) , при които не само убийствата, но и кражбите са практически НЕПОЗНАТИ! Малка подробност - и да им позволят да имат оръжие (огнестрелно) - няма да си купят! Вярата им не го допуска..
28
1
 
21
 
! Отговори
XXX преди 1 година
При неизбежна самозащита - смърт на нападателите. Съдии и прокурори, оневинили нападателите и осъдили потърпевшите, смърт като предатели на народа и корупция! Бандити,разхождащи се по улиците и потискащи народа - разстрел без съд и присъда!
Политици,помагащи на криминално проявени лица и бандити - разстрел без съд и присъда! ........Господа управляващи,ВИЕ това ли искате съвсем скоро да се случва в БЪЛГАРИЯ???Сядайте си на задниците и защитете народа си!!!
27
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е БГ системата-престъпници те дебнат навсякъде а ако решиш да се защитиш - превишил си нейзбежната отбрана. по добре явно да се оставиш да те пребият или убият щото "справедливия и безпристрастен" БГ съд ще те обвини в предумишлено убийство.
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е наред и малката рижа и всичко ще си дойде на мястото.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В този случай човека трябваше да се остави на надрусаните да го наръгат с ножа и да го убият? И аз и който и да е било друг след като има бойно оръжие ще го използва. Най вече срещу мутри. На негово място всеки щеше да направи опит за самозащита при това са били двама нападателите срещу един. Единствената грешка в случаят е че не е трябвало да спира мотора а да си продължи без да им обръща внимание на двамата надрусани. Но както казват старите хора. Каквото е било писано това се е случило.
24
7
 
19
 
! Отговори
www преди 1 година
За мен това си е гангстерска разправия и нищо повече.
Кой е убитият? Местен бандит, работил и с Митьо Очите, и с Троянеца, и със *** Баретата, и с ред други престъпници.
Кой е убиецът? Престъпник, уволнен от СОБТ. Близък приятел и съратник на Братя Галеви. Охранявал детето на единия от тях, дори след бягството на татето. Задържан с огромно количество прекурсор за производство на амфетамини (вероятно пак свързано с дупнишките "братя").
Не е герой, а просто по-силния от двамата престъпници!
23
4
 
20
 
! Отговори
bb преди 1 година
Абе, усещате ли на какво ни прави тази така наречена власт. Имам предвид цялата тази група престъпници-политици-съдии-общинари. Да вземем този случай, ами той е ясен като две и две. Някакъв закоравял престъпник най-после си намира майстора и то как - скача дрогиран на полицай, заплашва живота му и когато го застрелват обществото разкатава... полицая. Не бандата, не покровителите, не подобните нему, а пазителя на реда, който отървава обществото от тази гнида...
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен това присъдата е от съда , не от МВР . В затвора му беше мястото , но и там горе ще му е добре .
21
0
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Извинявай но работата на спец полицаите не да самоубива хора , но щом го предлагаш явно и ти си съгласен ,че мястото му не е било сред обществото.
20
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човекът дето е тормозил целият град го е тормозил. защото спецполицаите са си зтваряли очите. Ако имаше истински спецполицаи въпросният бияч щяха да го намерят някъде в гората самоубит, а не да се разкарва по пътищата и да тормози спецполицаите и целият град Случаят е твърде показателен за правотата на Сталинизма, интересно в СССР що никой не тормозеше спецполицаите, но пък сега има много банани и тоалетна хартия.
19
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щеше да го оправдае , защото човека който застреля тормозеше целия град ... Тъй че отърва и съдиите ...
18
6
 
19
 
! Отговори
ss преди 1 година
интересно дали щеше да го оправдае съда ако не беше бившо спец ченге? а обикновен човек.