9 месеца по-късно... Иван на съд за убитата Никол

Близките й организират протест преди делото за смъртта й
11 май 2018 10:15, Златко Желев
11
9 месеца по-късно... Иван на съд за убитата Никол
Снимка: Facebook

Делото за убийството на 11-годишната Никол, което потресе Бургас миналото лято, влиза в съда в понеделник. Четвъртокласничката беше прободена с нож в асансьор на жилищен блок от 15-годишен ученик.

В деня преди съдебното заседание, близки на момичето организират мълчалив протест.

Девет месеца след мъчителното убийство на единственото й дете, Мими Ставрева не иска да повярва, че Никол я няма.

Още по темата

"Тя беше кротка, послушна, срамежлива бих казала, будно дете, много ученолюбива и нямаше търпение да тръгне в първи клас. Любопитна, мога да кажа, като всяко дете на тази възраст – те влизат в пубертета, всичко им е интересно, любопитно. Искаше да става ИТ специалист, да учи. Много разбираше от компютри, много беше на "ти" с компютрите, може това донякъде да е грешка, не знам", разказва пред bTV почернената майка.

В социалните мрежи четвъртокласничката се запознава с Иван. След недълга кореспонденция, се уговарят да се видят.

"Не знам защо, нищо не ми каза за това момче – че се е запознала с ново момче. Просто ми каза: "Излизам с приятели и ще се прибера навреме!" Това й бяха думите", спомня си Ставрева.

Сега се упреква, но и си дава сметка, че трудно би могла да я предпази: "Доста сме говорили и аз точно една седмица преди това й казах да внимава къде ходи и какво прави, че има всякакви ненормални хора навън. Не е вечерта да кажеш: "Късно да е навън", а това е посред бял ден, следобед. Кое дете в лятната ваканция ще го затвориш в къщи?! Няма как!".

В онзи ден телефонът на дъщеря й замлъква. Когато майката се прибира в къщи вижда и преносимото зарядно, и часовника на дъщеря си: "А тя без часовника не излизаше, имаше смарт часовник. Което наистина ме навежда на мисълта, че наистина е излязла за малко... Какво й е казал, никога няма да разберем най-вероятно, за да тръгне за "Меден рудник". Тя никога не е ходила в "Меден рудник", не го познава този квартал".

За какво са се скарали и защо 15-годишният Иван промушва с кухненски нож момичето също засега остава загадка. Оставя я в асансьора, въпреки виковете й за помощ.

"Това за мен е абсолютно умишлено, хладнокръвно и жестоко!... Той може да излезе след 2-3-5 години. На кой му се дава гаранция, че този човек няма да се срещне пак с нечие друго дете и няма да се случи пак това?!", пита Таня Естило, приятелка на семейството.

А Мими Ставрева е категорична: "Щом можеш да убиваш, значи трябва да те съдят като пълнолетен!"

Законът предвижда до 10 години затвор. Близките на Никол настояват за открит процес. Надяват се и на широка подкрепа за промяна в законодателството.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Истината? преди 3 години
До тук, някаква справедливост. Все пак защо той ще лежи толкова, а от Варна, където е съучастник в убийството на мъжа си, много по-малко?Какво ще кажете и за оная, Катя,където заради висока скорост и неадекватно действие, уби полицай, изпълняваш служебният си дълг? Докога ще се мери с различен метър?
10
0
 
2
 
! Отговори
Ima преди 3 години
Ima i drugo ako toi ne e ubieca a e drug trqbva da se vidi s kakvo se zanimavat maikata bashtata blizki do tqh chicho lelq vuicho . Moje i da e otmushtenie.
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затвор и след като навърши 18 г. Смъртна присъда
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи е наръгал в чужд асансьор както се разбира като преди това е отвлякъл,подмамил щом не се е разбрал с нея за нещо щом като е наръгал,оставил и избягал от кой ли етаж и чии апартамент на този блок,а които са я чули да вика за помощ трябва да знаят как и къде са я чули,намерили,в партера като първа площадка за асансьора или на некоя етажна площадка при натиснат бутон,а и щом не са съседи да я разпознаят и помогнат бързо след като тоя офейкал извън блока.
7
2
 
20
 
! Отговори
тнт преди 3 години
Ранната възраст не трябва да предпазва убиеца от справедливо наказание. Дори обратното. Ако той убива човек още на 12-годишна възраст колко жертви ще има когато порасне? Обществото има странни разбирания за децата като цяло. Счита ги по презумпция за невинни души и жестоко греши. Между тях има такива,в които се е вселил жив дявол и лечението е само едно.
6
1
 
4
 
! Отговори
DALI преди 3 години
V pandiza za vinagiii
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За умишлено убийство наказанието трябва да бъде доживотен карцер и НЕ трябва да се взима под внимание възръста на извършителя!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отново в амок - пиши в гугъл и ще откриеш. момчето е с психически проблеми, но леки, тъй че трябва да понесе цялата строгост на закона, независимо от всичко. отговорност трябва да носят и родителите и лекарите, позволили да не се лекува... по спомени мисля, че е мал склонности към насилие към животинки май, което е първата стъпка към насилие над хората... според мен психическото заболяване няма общо с това...
3
3
 
23
 
! Отговори
Discovery преди 3 години
Какъв протест бе г-жа... тоя е на 15, нема да получи никаква присъда. Просто докато е време, причакайте го отвлечете го и от там нека да се отключи демона у вас... и те така...
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има смъртни наказания за такива.
1
2
 
21
 
! Отговори
Отново в амок преди 3 години
Какъв беше етносът на убиеца? Не се споменава нещо, а и не се коментира. Също и религията. Да не би да е психично неуравновесен?