Защитници на човешките права: Свобода за афганистанците!

Мигрантите са подсъдими заради безредиците в центъра в Харманли
Обновена: 6 юни 2018 06:58 | 5 юни 2018 22:40, Камелия Цветанова
64
Защитници на човешките права: Свобода за афганистанците!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Протест на защитници на човешките права беляза днешното заседание на делото срещу 21 афганистанци в Районния съд в Харманли, които са обвинени в хулиганство по време на бунта в регистрационно-приемателния център за мигранти в Харманли на 24 ноември 2016 година.

Още по темата
В края на процеса две млади жени издигнаха транспарант с текст "Свобода за 21-те мигранти от Харманли".

Въпреки забележката на председателя на тричленния съдийски състав Веселин Коларов плакатът не бе свален веднага, а се наложи съдебната охрана да се намеси, съобщи БТА.

Съдът за втори път не даде ход на делото заради отсъствието на 11 от подсъдимите. Това бе причината то да се отложи и на 24 април тази година. Тогава бе разпоредено отсъстващите да бъдат обявени за национално издирване. Това е било сторено, но МВР не е предоставила справка какви са резултатите от издирвателните мероприятия, изтъкна прокурорът Маргарит Стоилов.

Против даването на ход на делото бяха и защитниците на подсъдимите, но самите обвиняеми поискаха делото "да тръгне".

Държавното обвинение ги смята за отговорни за извършването на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост и цинизъм и е съпроводено със съпротива към органите на властта.

Бунтът и безредиците в бежанския център в Харманли избухнаха на 24 ноември 2016 година след като центърът бе затворен заради карантина. Стотици търсещи хуманитарна закрила атакуваха на два пъти силите на реда през деня и вечерта.

В резултат на стълкновенията бе повредено и унищожено имущество за 85 000 лева, имаше и ранени полицаи и жандармеристи.

За следващото заседание на 7 август съдът разпореди съответните власти да изготвят справка какъв е резултатът от издирването на липсващите 11 подсъдими мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре да ги разстрелват и няма да има недоволни.
15
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги освободят и дадат бг гражданство само ако останат да живеят в България, оженят се за българки и имат деца.Задава се демографска катастрофа и трябва да приемаме хора.
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ma тя войната в Афганистан свърши бе! Демокрация се лее на килограм и мак расте за новите реколти. Никой не ги спира да се завърнат. Европа заприлича на колониално бунище с някакви полухора от шитхолс.
13
2
 
18
 
! Отговори
Пепо преди 5 години
Доста пропуски има нашата законодателна система и една от тях е тези с отлагания заради неяви ли се свидетели. Нали искаме да сме нормална цивилизована страна( въпреки, че вече от 1944 год ни лъжат, че сме такава!), да вкарат закони като в една нормално цивилизована страна! Няма го свидетелят, прави се друго дело и след това край!
12
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ли не се очудвам,че БХК стои зад тая простотия. Грантаджиите не спят
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави впечатление и то неприятно,че защитничките са все жени и то от тия крайните феминистки.
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция един трафикант го чакат 20 години затвор. В България, в съда в Царево, един трафикант от афганистан 12 пъти е хващан с нелегални мигранти и не е в затвора и продължава да вкарва търтеи за да ги храним и да правят безредици. Съдебна система, закони?БХК?
9
2
 
43
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Кои защитници? Ония 10-на души с плакати ли!?А ние всички 5 милиона българи не искаме да го освободят, а да ги върнат там от където са дошли. Аре сега БХК и всички НПО-та да си лягат и да си траят.
8
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тези бяха атакували силите на реда в САЩ, да ги бяха закопали още тогава.Тук ако искат свобода, да ги пратят свободно в Афганистан, ведно с подкрепящите ги.
7
1
 
37
 
! Отговори
Рашо преди 5 години
На следващото заседание, други 11 няма да присъстват и така около 10 години.
6
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Служителите на МВР пак са си свършили работата. Мисля, че е време за поредния им протест за увеличение на заплатите.А сега сериозно - няма ли да уволнят някой търтей за това, че не са отговорили на съда ?
5
1
 
47
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Защитниците и защитените да заминават пеша през границата обратно към Афганистан ,тук е гадно и сме нетолерантни ,там е мястото за тях ;) !!!
4
1
 
61
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Депортация за афганистанците.Защитничките да си взимат парцалите и да заминават с тях.Соросът да им плати билетите.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щи се получат свободата когато си излежат присъдите.
2
56
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смърт на неверниците!Свобода на исляма!
1
1
 
33
 
! Отговори
нека позная преди 5 години
БХК?