ЕСПЧ осъжда България: За СРС-та, силово задържане...

Страната ни е на 15 място по висящи дела в съда
4
ЕСПЧ осъжда България: За СРС-та, силово задържане...
Снимка: архив, БулФото

България е на 15 място по висящи дела пред Европейския съд по правата на човека с 623 жалби за 2017 г. Данните са от приетия годишен доклад по изпълнението на решенията на съда, който правителството прие и ще представи в Народното събрание.

С най-много висящи дела са Румъния (9900 – 17,6%), Русия (7750 – 13,8%), Турция (7500 – 13,3%) и Украйна (7100 – 12,6%).

България е на 19-о място по брой жалби на човек от населението. Тези данни потвърждават тенденцията за намаляване на броя на висящите жалби срещу държавата.

След като години наред страната ни е заемала между седмо и девето място в тази класация, през последните седем години тя трайно е извън 10-те страни по Конвенцията с най-много жалби пред ЕСПЧ.

В анализа се посочва, че това се дължи както на реформата в самата система на Конвенцията, така и на активните действия на държавата по изпълнение на решенията на ЕСПЧ.

Общият брой български решения на стадия на изпълнението към 31 декември 2017 г. е 207, от които 77 са прецеденти (решения, които поставят самостоятелен проблем по Конвенцията). За 2016 г. техният брой е съответно 290 и 94.

Най-сериозните проблеми, констатирани в осъдителните решения на ЕСПЧ, по които все още не са взети всички мерки за преодоляването им, са недостатъци на съдебния контрол при експулсиране на чужденци на основание защита на националната сигурност; смърт или телесни повреди, причинени при необоснована или прекомерна употреба на сила от служители на полицията; липсата на достатъчно гаранции в българското законодателство срещу риска от злоупотреби при използването на СРС и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
50
 
! Отговори
edin преди 5 години
Оказва се, че по брой висящи дела сме 15-ти, но по брой висящи дела на човек от населението сме втори, след румънците!
2
12
 
32
 
! Отговори
annybody преди 5 години
19-то място от 27 не е чак толкова скандално, каквото е внушението на избирателно "подбраното" заглавие.Ако човек направи справка на кого и как са му нарушени правата, ще се убеди, че цялата пара е в свирката.
1
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука е така! Невинните в затвора, престъпниците си пуцат по улиците! А родната милиция слухти по недоволните!