ВАС спря планирания строеж на втори лифт в Банско. Защо?

Делото образувано по жалби на две физически лица и WWF
30 юли 2018 13:45, Бойчо Попов
35
ВАС спря планирания строеж на втори лифт в Банско. Защо?
снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Строителството на втори лифт в Банско и разширението на ски зоната са спрени от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). С решението си от 27 юли съдиите отменят промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от Министерски съвет в края на декември 2017 г., съобщи пресцентърът на съда.

Решението даде зелена светлина за строителството на лифта, за което община Банско и туристическият сектор там настояват от години. То предизвика протести на природозащитни организации в цялата страна, които се опасяват от презастрояване в Пирин, и контрапротести на защитниците на втората кабинка. 

В съобщението на съда се казва, че делото (№ 3062/2018) е образувано по жалби на две физически лица, на "WWF Световен фонд за дивата природа, Дунавско – Карпатска програма България" и на Асоциация на парковете в България.  

Според върховните съдии са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). По-специално - не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), каквото е изискването за планове и инвестиционни предложения, при които са възможни значителни въздействия върху околната среда. 

В тази точка отговорност носи и министър Нено Димов, защото публично защитаваше тезата, че за подобна промяна не следва да се минават тези стъпки. 

Тричленният състав смята също, че административният акт не съответства на основната цел на Закона за защитените територии, а именно - опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото.

Там изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

„Предвиденото с обжалвания административен акт изграждане на водохващания, изграждане и разширение на ски писти и съпътстваща техническа инфраструктура противоречи на забраната за строителство в националния парк“, пише в решението на съда.

С кое твърдение на еколозите не е съгласен съдът вижте в продължението на материала в Investor.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 8Става дума за вековни гори, сред които и от защитената бяла мура в НАЦИОНАЛЕН ПАРК.ОСвен това означава на практика унищожаване на Пирин, който е малка планина всъщност. Като със сигурност се цели не просто строежа на нов лиф а нови писти и хотели-още сеч. А като няма дървета да задържат водата и почвата при сериозни дъждове ще има наводнения, ерозия а през другото време суша включително липса на сняга зимата. Ама на Юлен не им дреме ще карат на изкуствен.Природата за тях е само средство
14
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От цялата изкуствена вестникарска патардия е ясно, че трябва да има ОВОС, което не е проблем за строежа на лифта,а по важното е че са отхвърлени твърденията за незаконно строителство! Така че,няма страшно за лифта!
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли бе????
12
3
 
17
 
! Отговори
мд преди 5 години
До 10 Анонимен: Ако беше ходил в Швейцария, Австрия или Франция , щеше да знаеш, че никога не биха си помислили, че БГ ще им е конкуренция в ски туризма. Дори и да имахме географските условия за това, заради такива мозъчни инвалиди като теб едва ли щяхме сме конкурентни.
11
20
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
За построяването на лифта трябваше да се изсекът 2000 кубика дърва. В България всяка година се изсичат 5 000 000 кубика дърва легално и още 10 000 000 нелегално. ЗАащо не протестирате че буквално изсякаха горите на България и да се опитате да спрете тази сеч а сте се хванали за тези 2000 кубика дърва да спасявате.Отговора е че въобще зелените не им дреме за гортата а им се плаща да протестират за да спрът развитието на зимния туризъм
10
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В алпииските държави Швейцария Австрия Франция Германия доволно потриват ръчички конкуренция от България няма да имат.Спокойно ще си прибират печалбите от десетки милярди от зимен туризъм.Как ли ни се смеят на глупоста че се отказеаме да печелим от уникалните си природни дадености. И после се чудете защо западняците ни мислят за *** и втора ръка хора.
9
2
 
20
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
ти чуваш ли се и вярваш ли си въобще......Швейцария, най-малкото не е секла нищо, защото пистите са на голяма надморска, където растителността ЛИПСВА!!!...ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧО!!!
8
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На запад строят лифтове писти стотици хотели в Алпите изкарват милярди евра но народите там са умни и нормални и на никой не му минава и през ум да спира строежите. Тук заради нашенската си простотия обричаме Пиринския край на мизерия а младите гоним в чужбина вместо да си използваме природните дадености които не са по лоши от швейцарските
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВАС не се помещава в сградата на снимката. В показанта сграда се помещава ВКС, СГС, САС, ВКП, СГП, СОС, но не и ВАС. Не, че има отношение към темата, но ако аз имах отношение към публикациите, бих държал на коректност при снимките.
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
WWF? Швейцарска офшорка. Нека се пробват някъде в Алпите. Набързо ще бъдат изритани. Зелените поне да са обективни, да не лаят за пари (сега ще им дадат по-добра оферта и ще се кротнат), снимките и видеоматериалите да са точно. Не от няколко години назад. Целият репортаж на wwr + зелените си беше манипулиран, като клипа на бхк за съборените домове на индийците, които е на главната им интернет страница.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото и лифтаджиите като тираджиите трябва да се къпят редовно и да са при жените си всеки три седмици. Грижа за хората!
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи са останали някои некорумпирани съдии у нас. Направо не е за вярване.
3
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
За да има пари за децата с увреждания. А вижте какви потребности имат. Рехабилитация , плуване , езда , дискотека , кино....
2
28
 
10
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Тия измислени "зелени" и разните му там НПО-та добре захлебват от Сорос, , очертават се по-отровни и от БХК.
1
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аууууу ами ся кво ще правим? Май някои хора ще връщат комисионни и рушвети ,други ще пият една студена пиринска -от извора!