За починалата родилка в Плевен: Добри лекари, фатален изход

Причина за смъртта – сърдечен проблем или белодробна емболия?
Обновена: 1 авг 2018 07:16 | 31 юли 2018 16:00,
178
За починалата родилка в Плевен: Добри лекари, фатален изход
Снимка: Pixabay

Опитни лекари с дългогодишен стаж са се борили за живота на починалата родилка в Плевен, но за съжаление изходът е бил фатален.

Това е изводът на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Той съобщи, че в министерството очакват предварителните доклади за трагичния случай.

38-годишната Маргарита издъхнала на 26 юли при планово секцио, а новороденото й момченце е в кома заради задушаване. Младата жена си отишла заради проблем с упойката, прокуратурата разследва смъртта й.

Още по темата

"Чух се с директора на болницата и с този на РЗИ. Окончателно ще имаме резултат след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза", каза днес Пенков пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Той потвърди, че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия.

"Оттам са се водили около час-час и нещо реанимационни мероприятия, които за съжаление не водят до добър изход, а до летален. Това е изключително жалко, съболезнования на близките", каза зам.-министърът. 

Той обясни, че екип на "Медицински одит" и на РЗИ-Плевен са в болницата. След като направят предварителните си доклади, ще има повече информация.

"Оценката е била, че жената е здрава, тъй като е имало планирано секцио, това се появява по време на въвеждане в анестезия. Така че дали е сърдечен проблем или е масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми", обясни Пенков.

Той съобщи и че през цялото време с родилката е имало медицински екип.

"Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълги години стаж. Включили са се най-добрите реаниматори. Понеже усилията са били насочени към спасяване на майката, се е получила тежка хипоксия при плода. В момента в "Неонатология" се води борбата за спасяването на неговия живот", обясни още зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропуснах - има още 3 дето са съвсем зле, което издига БГ на 9то място от опшката.Kosovo11.4Turkey10.7Moldova9.6
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.е. БГ на 6то място отзад напред и виждате кои са по-зле от нас. Няма какво да се коментира. Траге дия
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До многознайковците дето обясняваха по-долу, че в БГ смърността на бебета при раждане била долу-горе колкото на развитите в ЕU. Ето полюбувайте са на табличката и пак говорете глуости. Това е смъртността при 1000 живо родени:Macedonia8.6Ukraine7.8Romania7.6Russia7.4Albania7.1Bulgaria6.6Liechtenstein6.2Malta5.8United States5.5Bosnia-Herzegovina5.4Serbia5.3Slovakia5.1Canada4.3Hungary4.2Lithuania4.2Croatia4.1Latvia4.1Greece4Poland4United Kingdom3.9
106
21
 
5
 
! Отговори
do 74 преди 5 години
не си разбрал че надебеляването не е проблем, но със сигурност не искам да мина през раждането и всички тия болки, така че драги аз на 24г категорично не само че няма да раждам когато и да е, не само че не ми пука че ще остана без деца, когато остарееш и си немощен и не можеш да пазаруваш и да си готвиш тях ги няма никакви да те погледнат, и няма никакво значение чии род продължавал или не, няма начин да мина през тези болки, пък който иска да ражда и 10 деца. И мъжете дето се чувствали жени ако обичат да раждат, има достатъчно, а не само да ми слагат рокли и да реват че трябвало да ходят в же
105
9
 
4
 
! Отговори
do 74 преди 5 години
"от каприз ще искат да използват и сурогатна "майка", за да не надебеляват!"не си разбрал че надебеляването не е проблем, но със сигурност не искам да мина през раждането и всички тия болки, така че драги аз на 24г категорично не само че няма да раждам когато и да е, не само че не ми пука че ще остана без деца, когато остарееш и си немощен и не можеш да пазаруваш и да си готвиш тях ги няма никакви да те погледнат, и няма никакво значение чии род продължавал или не, няма начин да мина през тези болки, пък който иска да ражда и 10 деца. И мъжете дето се чувствали жени ако обичат да раждат, и
104
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоши лекари и министри няма, има само лош народ ! Натам отиват нещата в крайна сметка.
103
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-потресаващите случаи по отношение на лекарско поведение, на които съм ставал в някакъв смисъл свидетел: пациент, болен от туберкулоза, в напреднала възраст, получи инфаркт, докато един лекар му крещеше с всичка сила; още не ми го побира ума!И другият е с майката на една шефка на Здравна каса (!), която въпреки че повторила сто пъти, че майка й е алергична към пенецилин, наблъскали жената с пенецилин и тя почина!
102
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До д-р Ох БолиEмболията има симптоми и може да се диагностицира.Може да стане с ултрасонография и кръвен тест за т.нар. D-diмer,и не само.Лекарите в България не са толкова теоретично неподготвени като цяло,просто много от тях са мързеливи и груби.Като напреднат годините,животът и смъртта стават просто статистика.Аз съм попадала и на какви ли не комбинации - груби експерти, внимателни некадърници,пълни професионалисти,леко небрежни професионалисти, и т.н.
101
1
 
11
 
! Отговори
Jill452 преди 5 години
Знам, че някой ще ме нападне за коментара ми. Не целя да давам лошо име на болницата или да им сривам репутацията, но видях някой неща с очите си, които не искам да казвам и за това изразявам мнението си частично. Всеки си има мнение и преживяване.
100
0
 
30
 
! Отговори
Jill452 преди 5 години
Наложи ми се да лежа в тази болница когато бях бременна в третия месец за обезводняване. Отношението на персонала беше ужасно. Оставиха ме с празна банка около час, докато пушеха на двора и пиеха кафета. Бяха много заядливи. Нямах търпение да ме изпишат. Повече не стъпих там. Когато си поисках картона ми се развикаха къде съм щяла да вървя. Отидох на частно в Св Марина и за 700 лв родих спокойно, със отношение, внимание и без да мъкна половината апартамент със себе си.
99
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плевенската университетска болница е известна с добрата си гинекология. Хора от цяла северна България ходят там, когато проблемът им е по-сериозен. Чакам да видя какво наистина се е случило. Нито оправдавам лекарите, нито ги съдя.
98
0
 
5
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
До АнонименДа, от нищото идва, може да се докаже напълно обективно и не, не е просто извинение в такива случаи. Няма нищо съмнително. Нека обаче първо да видим дали ще се намери такова нещо и после да коментираме!
97
2
 
8
 
! Отговори
аааааааааааааааааааа преди 5 години
Абе хора разберете веднъж завинаги че има сила отгоре която ви вижда и наказва за постъпките ви Който не иска да не вярва То си е за негова сметка
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли лекар между коментиращите? Наистина ли тази емболия идва така, от нищото, или е просто удобно извиенние за такива случаи? Колкото пъти стане гаф все се стига до емболия. На мен ми изглежда съмнително
95
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, защо се хващате за думата секцио, а не за думата упойка? Слепи ли сте? Казват ви в прав текст, че е имало проблем с упокойта, а вие продължавате да дрънкате за секцио. Какъв ви е проблемът? Очевидно когнитивен, очевидно не сте способни да четете с разбиране.Има много повече смъртни случаи при нормално раждане през ВЕКОВЕТЕ.Не казвам, че секциото е напълно безопасно, но ако възникнат усложения, те в повечето случаи са след него, а не по време.И пак-упойката. Някой не си разбира от работата!
94
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЪЖЕТЕ СЕ ПРИСМИВАТ И ПОДИГРАВАТ НА СКРОМНИ И ЦЕЛОМЪДРЕНИ ЖЕНИ, А КОГАТО СЕ ОЖЕНЯТ ЗА НЯКОЯ ВЪРВЕЖНА КАКА РЕВАТ,ЗАЩО ИМ ИЗНЕВЕРЯВАЛА И ЗАЩО СЕ НУЖДАЕЛА ОТ ИН ВИТРО ЗАРАДИ ПРЕДИШНИ АБОРТИ ОТ ДРУГИ БЕЗОТГОВОРНИ И РАЗВЯТИ МЪЖЕ.ЖЕНИТЕ ЩЕ СИ ИЗПОЛЗВАТ ОБЛЕКЧЕНИЯТА НА МЕДИЦИНАТА,НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА СИ ХОДИ НА ОСТРОВ ТАМБОКТУ И ДА НЕ СЕ МС НА ЦИВИЛИЗОВАНИТ ХОРА.ТОВА СА ПАЦИЕНТСКИ И ЧОВЕШКИ ПРАВА, ПРОЧЕТЕ ГИ. И ТРЯБВА ПОНЕ 1 ДЕН В ГОДИНА ДА ИМА ПАНИХИДИ ЗА ЗАГИНАЛИТЕ ТАКИВА ЖЕНИ КАКТО НА ВОЙНИТЕ
93
3
 
9
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
Kato cheta tuka vijdam che vseku vtori e za psihiatriq
92
9
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Продължавайте с цезарови сечения, аборти и всичко, което ви казват "лекарите"!
91
4
 
11
 
! Отговори
v преди 5 години
А ЗА ТОВ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ БИЛИ РАЗВЯТИ И ВИНОВНИ ЧЕ РАЖДАЛИ СЛЕД 30 НЯМАМ ДУМИ. АЛО МЪЖЕТЕ Я МИ ПОКАЖЕТЕ ЕДНО СЕМЕЙСТВО, КОЕТО ДА ВЪЗПИТАВА ДЪЩЕРЯ СИ В БЕЗРАЗБОРНО ХОЙКАНЕ? АКО НЕ Е РОДИЛА ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЕ Е НАМЕРИЛА ПОДХОДЯЩ МЪЖ КОЙТО ДА Е ЗА НЕЯ И ДА ИСКА ВРЪЗКА, А НЕ ДА ГЛЕДА ДО 50 ГОДИНИ ДА ПРАВИ БРОЙКИ ЗАЩОТО ОБЩЕСТВОТО ВЪЗХВАЛЯВА ТАКИВА МЪЖЕ, А НЕ СЕМЕЙНИТЕ И ДОБРОДЕТЕЛНИ ТАКИВА. ЕДНА ЖЕНА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ ВРЪЗКА ИЛИ БРАК И АКО НЕ ЛЕГНЕ С ПОРЕДНИЯ ДО 1 МЕСЕЦ ТОЙ Я ИЗХВЪРЛЯ КАТО МРЪСНО КОТЕ
90
30
 
2
 
! Отговори
да да да преди 5 години
Значи за нищо не са виновни лекарите Тази жена е на 38 години Има син на 20 години и семейство Всичко е зарязала и тръгва да ражда на тази възраст Има друг който е осъдил нейната постъпка