По следите на заровените убийци... Костите на "Килърите"

Търсач на злато открива останките на 2-ма от тях край Железница
Обновена: 20 сеп 2018 22:09 | 20 сеп 2018 18:30, Златко Желев
36

Железница. Снимка: Wikipedia

Стоян Кавлаков кара колелото си по черен път, но на завоя на река Гугутница недалеч от София зимна обувка с черен чорап привлича погледа му. Връзката ѝ е здрава и той решава да я вземе. Посяга, но се сепва уплашен - в чорапа има част от крак. С погнуса Стоян пуска обувката и звъни на тел. 112. Оттам го съветват: “Стойте, където сте, изчакайте полицията”.

Обаждането е регистрирано малко след 16 ч на 24 май 2011 г. Патрулка отива на мястото до село Железница, следвайки обясненията на Кавлаков.

48-годишният мъж има хоби да промива пясък в търсене на злато, разказват полицаи пред „24 часа“. Работата е много, а е само за една-две златисти люспички, но тръпката му е голяма. В този ден обаче вместо злато находката му е друга - човешки останки. Следват разпити и огледи до мръкване около рекичката.

Още по темата

Екипи от столичното 8-о районно и Криминална полиция към СДВР обхождат гората. В протоколите се отбелязва, че е иззета кафява зимна тренинг обувка. Тя е лява, 44-и номер, с надпис AKTIVE на петата.

На около 6 км от разклона за село Плана в местността Пържови поляни, по черен път, на 480 м от Гугутица, е намерен човешки череп с дупка в лявата част.

“При преместването му видяхме, че отдясно има голям отвор, вероятно от изстрел в главата”, разказва полицай. На 10 м от черепа намират втори.

В околността и по нанадолнището край реката са пръснати кости с различна големина и форма, някои дъговидни, извити като лопатка. Сред тях има дреха с надпис NAVE и яке LOTO SPORT, омотано с бодлива тел.

Най-много от човешките останки са открити от двете страни на 75-сантиметров каменен зид, на около 3 м от реката. По костите и черепите няма меки тъкани, но повечето зъби по горните челюсти са запазени.

„Находките“ са пратени първо в Катедрата по съдебна медицина към Александровска болница, а после и в Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК).

Извлеченият ДНК профил е сравнен първо с наличните в базата данни на МВР. Съмненията са, че останките са на двама млади мъже от Червен бряг, издирвани като членове на бандата на Килърите - Владимир Филев, на 36 г., и Георги Георгиев, на 26 г. След месец те се потвърждават. Убитите са идентифицирани едва след изследване на две парчета от бедрени кости.

По това време делото срещу бандата на Петър Стоянов-Сумиста вече пътува към Окръжния съд в Шумен, който става арена на един от най-големите съдебни процеси у нас през последните 10 г. Групата е обвинена за серия убийства по поръчка - на търновския адвокат Петър Лупов (25 март 2009 г.), на шуменския бизнесмен Румен Рачев (3 юли 2009 г.) и на бизнесмена от София Борислав Георгиев. (За неговата смърт на 6 април 2008 г. са уличени трима, но съдът ги оправдава.) Има и обвинения за побоища, палежи и лихварство.

Сагата в съда започва в края на юни 2011 г. Тогава все още почти никой не вярва, че на финала ще има 3 доживотни присъди - на Петър Стоянов-Сумиста, търновския бизнесмен Георги Вълев и бившия гард на Бай Миле Васил Костов-Кеца, заради две от убийствата и ред други престъпления.

На 27 юли 2009 г. Филев и Георгиев са обявени за издирване у нас и в чужбина. През онова лято близките им не подозират нищо за съдбата им. Смятат, че Владо и Георги са на море. Шокирани са, когато снимките им, разпространени от МВР, се появяват в медиите заради убийството на Румен Рачев. Двамата са заподозрени за участие в покушението от първите дни на разследването в Шумен - Филев като извършител, а Георгиев като помагач, който трябвало да откара земляка си с кола до мястото на престъплението и после да му помогне да избяга.

След покушението свидетели разказват, че са видели двамата да се навъртат около болницата в града, където Рачев отива на контролен преглед. Разпознават ги, въпреки че Филев носел ниско нахлупена на главата тъмна шапка с козирка.

Убийството на Рачев е извършено хладнокръвно пред дузина свидетели. Към 10:30 ч Филев и Георгиев проследяват с “Фиат Брава” ЕН 0516 ВМ джипа на Рачев от дома му до болницата и спират на ул. “Петър Парчевич” до кооперация номер 44-46. Близо час и 50 минути стоят там в напрегнато очакване бизнесменът да излезе. Единият е нащрек зад волана, а другият следи главния вход на болницата. И двамата палят цигари ММ и неблагоразумно хвърлят угарките до колата.

В 12,21 ч Рачев излиза от болницата с жена си Вирджиния и леля си Стоянка, но когато стига до своя джип “Инфинити”, мъж, въоръжен с “Макаров”, се приближава и казва: “Мамка ти”.

Леля Стоянка първа вижда стрелеца и се хвърля да спаси племенника си. Сграбчва го за фланелката, успява да откъсне част от нея и да отклони един от изстрелите. Рачев пада на тротоара, пронизан от 3 куршума. Лекарите се борят да го спасят, но 50 минути по-късно той издъхва в спешното отделение.

С камък в ръка жената на Рачев и още 4-5 мъже погват стрелеца. Докато тича между блоковете, той се спъва и пада, но пак продължава. Мята се във „Фиат“-а, който отпрашва към Варна. Там чака човекът, наел Филев за убийството по поръчка на Сумиста.

Филев и Георгиев не се задържат дълго по морето и скоро намират убежище в хижа “Вада” над самоковското село Говедарци. Остават там 10-ина дни. Скриват се в гората при появата на полицаи, дошли на проверка по повод кражба в хижа “Мальовица”. После набързо са преместени.

При хижата с БМВ Х5 отиват Васил Костов-Кеца и Янко Попов-Туцо. За появата им там разказват двама свидетели по делото “Килърите”, единият анонимен. Според тезата на прокуратурата, приета и от съда, Туцо е уговорен от Сумиста да се погрижи за сигурността на Филев и Георгиев след убийството, а и да им осигури храна и дрехи. Той пък моли хижаря да ги контролира, за да не контактуват с никого.

Филев и Георгиев знаят, че не трябва да използват джиесемите си. Уговорката е в краен случай да звънят на Туцо от телефона на хижаря.

Докато земляците от Червен бряг се крият, разследващите събират улики срещу убийците - парчето плат, фасове с биологични следи от бегълците, оръжието на престъплението - пистолет с изтрити номера, изхвърлен по пътя за Варна. Проследяват телефонни разговори. Разпитват свидетели, запомнили не само лицата на бегълците, но и номера на колата, с която са избягали. Единият записва цифрите 0516.

По-късно се разкрива, че и убийството на адвокат Петър Лупов е възложено на Филев от Васил Костов-Кеца. През февруари и март 2009 г. аверите от бандата на Килърите ходят няколко пъти до Велико Търново, за да следят жертвата, и отсядат в комплекс “Извора” в Арбанаси. По онова време той се държи от Георги Вълев, обвинен по-късно, че е поръчал 2 убийства на Килърите заради финансови интереси около Тракия банк.

Следите на Филев и Георгиев се губят, след като двамата напускат хижа “Вада” в Боровец. Има оперативна информация, че за известно време двамата са били в къща около самоковското село Бели Искър.

Бившият шофьор на Пешо Сумиста Боян Джамалов, който е и основен свидетел по делото, разказва, че около месец след убийството на Румен Рачев Туцо отишъл в кафе “Куатро” при Сумиста и казал притеснен: “Тия двамата ги видяха.” После двамата продължили да си говорят насаме. Джамалов останал с впечатление, че говорят “за Владо и Георги от Червен бряг”.

Друг свидетел разкрива, че в края на декември 2009 г. Сумиста му поръчал “да закара един бус” (вероятно краден) до разклона за Дупница, където чакал джип “Сузуки Витара”. По-късно той и още едно момче трябвало да идат до Железница, за да запалят буса.

“Когато пристигнахме, колата вече гореше", твърди при разпит единият.

Според полицаи вратите на опожарената кола били без дръжки. Предполага се, че Филев и Георгиев са били заключени вътре, за да не могат да излязат. Не е ясно къде са убити, преди да бъдат изхвърлени в гората край Железница.

Според експертите двамата са ръгани с ножове, преди да бъдат застреляни и труповете им да бъдат овързани с бодлива тел. Бусът е запален, за да се прикрият следите. При намирането на черепите и костите край Железница са открити и 2 туби - едната е прозрачна и в надписа ѝ се чете Велинград, а другата - зелена, с мирис на гориво.

Убийците на Филев и Георгиев обаче остават неизвестни и до днес. Делото за смъртта им е спряно с постановление на прокуратурата от 2 юни 2012 г. Ако изскочат нови улики или неизвестни свидетели проговорят, то ще бъде възобновено отново.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
...оръжието на престъплението - пистолет с изтрити номера, изхвърлен по пътя за Варна.....

нНа това му се вика - левашка работа!!!
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

Това МВР пикчърс ли го съчини?
А какво става с Избегалевите?И те изчезнаха безследно.
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не разбрах как като са ги запалили в буса маратонката ще остане като нова и запазена .
Нещо друго е станало според мен .
Тея дето са запалили буса са били застреляни от други .
Но тогава трябва да има поне 3-4 трупа а не само 2 .
И друго къде са Галеви ?
Някой да ги е виждал ?
Самоков не е ли в тяхна територия .
29
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От написаното разбирам че са убити убийци от други такива .
И полицията си няма никва представа нито колко са на брой нито от къде са .
Това самопоказва че се движат на около 10 години закъснение след организираната
престъпност която е в разцвета си .
И не ме заблуждавайте че полицията работи добре !
За мен са едни некъдърници на дървна хранилка .
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 29 - Виж ако е мутра или адвокат, за без пари даже ;)
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мале, Тея ненормално са? По нали стрелеца, да гонят. Че ако беше някой, баш гаден, щеше да го на клепачите о тях... Луда работа.
26
3
 
25
 
! Отговори
среден преди 6 месеца
В същност, ако погледнем статистически на въпроса, мисля че доста голям процент от българите биха разстреляли някой непознат (поръчково) за.. няколк десетки хил. лв. .. При по-задълбочен подбор, дори за много по-малко предполагам. В Бг има много хора, които са оскотели..
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Предложение №16
Много простотии изчетох, но да знаеш че това което си написал е най-голямата. Ти си предполагаемо млад и зле образован. Зле образован си защото тия дето са те учили са зле образовани. Думи нямам, но с такъв вид мислене е не по-малко от 70 % от сегашните подрастващи и техните родители. УЖАС.
24
4
 
20
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 месеца
Мноо як сенарии, и ся кат направят един сериал даже и имената ще сложат хората ще мислят че утрепаха криминалността с права лопата. Те мОмчеата пушили чакали пушили чакали, вуйната фанелката скъсала той на земята паднал пребил се от бягане, бе майко ужаст и кръф професянализъм отсякъде, от органите на реда до килърите, що килъри ми не убийци не сфанахт.
Аре ся пУснете нещо голо
23
2
 
28
 
! Отговори
до 16 преди 6 месеца
Ако си мислиш, че всеки на Запад взима "яка" заплата и му стига да заведе жена си на ресторант, да си вземе нова кола и да си купи къщо, то ти си страшно заблуден шаран с мисловен капацитет на богомолка. Я разкажи още как го разбираш капитализма. Дори в северните страни не всеки е добре. Добре ще са всички, когато спрем да използваме парите.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ШибиРиби

потърси помощ-спешно Е!!!!!!!!
21
4
 
13
 
! Отговори
чал преди 6 месеца
Като чета коментарите, ми прави впечатление, че всички пишещи са ужасно комплеkcирани, пpости отрепки, тип селски бекове с 2 грама мозък - дървени филосифи, които чакат някой да ги оправи... Което леко и мен по поставя в тази позиция, понеже и аз пиша... ама обещава да се махна бързо и дано ми се размине лекото изпростяване което мога да прихвана от вас, нuщoжестBa
20
10
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 месеца
Тея суджуци с кожени якета и лопати на снимката цепят въздоха... двама копат двайсе мислят че мислят.
Аре пУснете ся нещо голо
19
7
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 месеца
Четох с голям интерест. Как може този вълнувъщ разказт да няма главен герой дедективт.
СРЕ пУснете ся нещо голо
18
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заради мутрата Бойко цялата държава остана в мутренските времена. Хайде вече, излезте на площада със сопите и променете тази държава.
17
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Партизански години - наследници на активните борци против капиталиЪма, комунизЪма и фашизЪма !
16
4
 
14
 
! Отговори
Патриот-майтапчия преди 6 месеца
До Предложение

Те я подготвят бре, Кукловодите.

На Бай ти Слави Учиндолския хората - "яли" "капиталисти"
Ха ха ха ха
Само гледай!
15
13
 
21
 
! Отговори
Предложение преди 6 месеца
Предлагам да бием дузпата на комунистите от БКП - ГЕРБ/БСП/ДПС/Патриоти и да ни дойде една яка капиталистическа партия от яки пичове капиталисти да си ги избереме на изборите и да ни правят капитализъм и да взимаме яки капиталистически заплати като на Запад при капитализма.
14
0
 
26
 
! Отговори
? преди 6 месеца
Защо не напишете нищо за поруганата българска костница "Ледена стена" край Ниш, Сърбия?

Или ОТГОРЕ (началниците от ДС) не разрешават ?
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 11. Та нима мислиш че няма способни да управляват ли. Ако не си ти или аз има хиляди други кадърни и честни аз поне познавам 20 такива. Освен БСП-БКП - ГЕРБ и мушенни.ците патриотари други не виждаш ли. Сигурно така като теб мислят и тези които гласуват за БСП ГЕРБ И ПАТРИОТАРИТЕ затова сме на това хубаво дередже.