Тримата братя и... рекордната пратка хероин. Кой стои зад аферата?

Двама ирански шофьори зад решетките, грози ги до 20 г. затвор
30

Снимка: Булфото

В края на миналата седмица на ГКПП Капитан Андреево бе заловена рекордна пратка от 712 кг хероин. Трима братя от Иран са замесени в аферата, а вчера в съда в Хасково бяха решени мерките за неотклонение на двамата шофьори от Иран - Вахид Хашеми на 31 г. и Мохамадали Пур на 45 г.

Те бяха задържани съответно на 27 и 28 септември, след като в тировете им бяха открити общо 712.5 кг. хероин, пише "Монитор". На митницата първо е пристигнал камиона на Вахид Хашеми. Рентгенът на ГКПП Капитан Андреево не е успяла да засече наркотика, но сигнализирал за кухина в товара. Това накарало митничарите да отклонят камиона, който и без това бил с много рисков маршрут за пълна проверка. При ръчното разтоварване и разделянето на плоскостите от гиспокартон в товара са открити 347,2 кг дрога.

Още по темата

На следващия ден пристигат още два камиона, натоварни със същия товар от същия завод в Иран. Крайната цел на пътуването и на трите тежки возила е била Австрия.

Двата камиона се шофират от двама братя. Във фургона на тира с водач Мохамадали Пур е открито по-голямото количество от задържаната дрога – 365,3 кг хероин.

В камиона на брат му не е открита никаква забранена стока и той е разпитван само като свидетел, без да бъде арестуван.

Оказва се, че третият брат на Мохамадали Пур е един от хората, отговорни за товаренето на трите камиона в завода за гипсокартон в Ирак.

Тово според прокурора от окръжната прокуратура в Хасково Павел Жеков е неоспоримо доказателство, че тримата са били в престъпна група, която преди това е замислила прехвърлянето на хероина през десетина държавни граници. Освен това според разследващите двамата задържани са били под контрол и наблюдение, както и са получавали помощ от съучастници на територията както на Иран, така и на Турция.

"Никога не бих се позволил подобно престъпление, аз съм международен шофьор от години и винаги съм се възмущавал от колегите, които участват в наркотрафик",  каза пред съда Мохамадали Пур. Другият шофьор Вахид Хашеми сащо отрече, да е знаел нещо за хероина в товара. Двамата поискаха да бъдат пуснати под парична гаранция.

"В цялата схема нещо се е объркало по пътя. По план е трябвало първо да мине камионът, в който няма хероин и ако не бъде проверен, тогава да минат другите два камиона. Какво обаче е довело да нарушение в плана все още се установява“, казаха близки до разследването. Според тях, организаторите на пратката са проявили изключителна изобретателност и находчивост при укриването на дрогата. Точно заради това е почти изключено да поверят незаконен товар за десетки милиона евро на случайни хора, които не знаят какво карат.

Съдът реши да остави за постоянно в ареста двамата шофьори. Те са обвинени в международен наркотрафик в особено големи размери и ги заплашва наказание от 15 до 20 години затвор, ако бъдат признати за виновни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До -|-ИРАН, ИРАК, за журналистите е все едно.Все пак, не са написали, че пратката е за Австралия, вместо за Австрия.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми могат да им предложат или да се признаят за виновни и съдени тук или да си ги върнат в Иран и тамошните власти да си преценят дали си виновни какво да си ги правят. Съсъ сигурност няма да лежат 20 г в затвора, най-много да ги екзекутират.
18
1
 
20
 
! Отговори
-|- преди 5 години
Не разбрах къде е заводът - в Иран или в Ирак: 1. ...На следващия ден пристигат още два камиона, натоварни със същия товар от същия завод в Иран.... 2. ...Оказва се, че третият брат на Мохамадали Пур е един от хората, отговорни за товаренето на трите камиона в завода за гипсокартон в Ирак....
17
0
 
8
 
! Отговори
До: 5 преди 5 години
Еволюцията сред днешната маса хора се измерва в телефони, коли и технологичен прогрес :)Няма общо с развитие на съзнанието и духа :)
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата нали затвори винпроми и разни фабрики за цигари както и други неща,ами естествено сега беше негов ред да яде някой неща,те в тея среди си се знае всичко та си мисля че някой е помогнал на митничарите,това не е едно две кила такива количества не вкарват случайни хора..
15
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА ! 15"Има и друг вариант.България да е център за наркотрафик с държавно участие на най-високо ниво и тая пратка да е умишлено пратена точно сега, за да блесне Слънцето пред форума."Разгеле!Сети се.
14
6
 
27
 
! Отговори
Патолог преди 5 години
Много по любппитно е, на кого не платиха Ветко и Миньо. И защо изгоряха горките.
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокуратурата нямало да разследва ОПГ щото смята че шофьорите са собственици на стоката???????/Ашкулсун.П.П. Истината е че Борисов е издал един от каналите които си плЯщат на него за да направи добро впечатление в Ню Йорк.Пожелавам му истинските трафиканти които стоят зад тази пратка да му направят "добро впечатление".
12
0
 
25
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Ех, как са забравили да звъннат да не се проверява този камион. Тези канали се знаят и са с чадър. Жалко че не ги хванаха по рано преди срещата в ООН. И сега тези наркотици ще ги горят ли или ще ги претоварят и ще изгорят малко пудра захар?
11
2
 
48
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Бе нищо не се е объркало. Тоя който движи нещата, е пуснал гювеч 700 кила и 3-*** виновни. Останалите 15 тона най-вероятно са там, за където са пътували.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 13И твоят ред ще дойде! Ще има ред и дисциплина в тая страна един ден.
9
1
 
23
 
! Отговори
Манолски преди 5 години
Някой ще бъде пушнат скоро, щом не е осуетил проверката на наша територия
8
14
 
46
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Аз, не че нещо се съмнявам, ама как пък баш, когато Бойко е на конференция за борба с наркотиците в САЩ, точно тогава хванаха тая рекордна пратка ?Тия трафиканти телевизия не гледат ли ? Страшно неосведомени хора ! :)Логично е, когато Вожда е на такъв форум контролът да е засилен.Има и друг вариант.България да е център за наркотрафик с държавно участие на най-високо ниво и тая пратка да е умишлено пратена точно сега, за да блесне Слънцето пред форума.Има логика, нали ? :)
7
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типично български ***. Без морал, без задръжки. Продукти, на новото време. Имам много за чистене, ейййй
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това само показва, че на нашата граница са си свършили работата.
5
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато стане дума за пратки с подобна величина, 100% са замесени "слугите на народа". Не 99.99%...100%!
4
7
 
26
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 5 години
Да му е честито на българския данъкоплатец ! Издръжка на още двама при пълен пансион, за срок от 15 - 20г.
3
6
 
17
 
! Отговори
Пич преди 5 години
"В цялата схема нещо се е объркало по пътя. По план е трябвало първо да мине камионът, в който няма хероин и ако не бъде проверен, тогава да минат другите два камиона. Какво обаче е довело да нарушение в плана все още се установяваКакъв план при тези неуки ***-нгали?! Много ги надценявате. И какво, като са гепили единия камион, да не би другия да е изхвърлил дрогата? И тримата са се нанизали на границата. НЯма никакво значение кой е трябвало да мине първи.
2
2
 
20
 
! Отговори
Република преди 5 години
България налага санкции срещу вноса на медикаменти за остронуждаещите се европейци.
1
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цвъки напомня на Ряпата,кой всъщност командва и му резна малко от бизнеса......!Както и със СРСто,преди време!Ако тиквоний си повярва нещо,Кровата Глава веднага го принизява и му напомня че е кукла на конци за пред медиите и простУлюдието!!