Сляпа Темида: Ексченге убива, бяга, връщат го и… давност!?

Никола Ерелийски твърди, че съжалява за пометения таксиджия
15 окт 2018 07:40,
22
Сляпа Темида: Ексченге убива, бяга, връщат го и… давност!?
Никола Ерелийски в съда. Снимка: "Труд"

Бивш полицай се качва на колата си доста пиян и помита със скорост от 124 км/час таксиметров шофьор, който след няколко месеца умира от травмите си. Виновният водач е осъден на 2 години затвор, книжката му е отнета за 5 години и е задължен да плати на съпругата на загиналия и на двегодишната му тогава дъщеричка обезщетения от по 100 000 лева.

В деня на влизането на присъдата в сила полицаят бяга, напуска страната, качвайки се на самолет от Летище Пловдив. Укрива се над 7 години от правосъдието, но е заловен във Великобритания месец и 5 дни преди да изтече абсолютната давност за изтърпяване на наказанието.

Английските власти го предават на българските, но докато той бъде изпратен в Пловдивския затвор, въпросният давностен срок е изтекъл. Поне това твърдят адвокатите му. Прокуратурата е на обратното мнение.

Така изглежда странният случай на 34-годишния Никола Ерелийски, който в крайна сметка се намира в затвора, след като Пловдивският окръжен съд отказа да го пусне – въпреки че защитата му настоява, че той е задържан незаконно. Казусът е без прецедент в съдебната практика у нас. По него ще разсъждава и състав на Апелативния съд в Пловдив, защото адвокатите на Ерелийски ще обжалват.

Предисторията…

Ерелийски блъска с "Ауди"-то си таксиметровия водач Радостин Николов на 30 август 2009 г. на кръстовището на "Пещерско шосе" и ул. "Момина сълза" в Пловдив. В кръвта на полицая, работещ към онзи момент в сектор "Охранителна полиция" към Четвърто РПУ, са засечени 1,59 промила алкохол. Удареният Николов е откаран в болница, но на 13 ноември същата година умира.

Делото срещу Никола Ерелийски протича при съкратено съдебно следствие. Униформеният съжалява за постъпката си, но… по тогавашната редакция на закона трябва да му бъде наложено наказание под минимума и така той получава 2 години затвор и остава без книжка за петилетка. Присъдата влиза в сила на 22 март 2011 г.

Няколко часа по-късно Ерелийски вече е извън пределите на страната. Обявен е за общодържавно издирване и в продължение на 7 години е търсен само у нас – това е странно, защото е било ясно, че той е напуснал България от аерогара Пловдив.

Европейската заповед за арест е издадена чак на 26 март 2018 г. В седемте години, в които Ерелийски е бил в чужбина, баща му Петър системно е бил питан къде е синът му. Накрая човекът предположил, че може да е във Великобритания. Така била издадена Европейската заповед за арест и английската полиция си свършила работата.

Българското правосъдие обаче зацикля в правния спор за давността. В случая абсолютната давност е 7,5 г. и като се изчислява от влизането на присъдата в сила на 22 март 2011 г. тя изтича на 22 септември 2018-а. А Ерелийски е пратен в затвора на 1 октомври.

Според прокуратурата задържането на Ерелийски във Великобритания е началото на изтърпяване на наказанието. Защитата обаче твърди, че задържането на база на Европейската заповед за арест е с единствената цел той да бъде предаден на българското правосъдие и то да преведе присъдата в изпълнение. Пловдивският апелативен съд ще решава окончателно на 16 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормална страна ще лежи 15 години за убийство плюс 5 за укриване, какъв давностен срок какви 5 лева?
11
0
 
0
 
! Отговори
Он преди 5 години
Що за адвокати са тия дето защитават доказани престъпници....и що адвокат ще е и този дето ще защитава престъпника от Русе ????????..........и докато не се вкарват със специален закон тези адвокати заедно със защитаващите от тях престъпници едновременно в затвора като се докажат обвиненията.....ще видим тогава адвокат/кон/ боб яде ли............
10
1
 
11
 
! Отговори
md преди 5 години
ок, ако давността е изтекла, нека да е така. Но е редно да бъде съден и за това, че е избягал от правосъдието (друг е въпросът какво правосъдие е това да убиеш човек и да лежиш 2 години)
9
2
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
абе *** дали са ти едва 2 год.от които ще полежиш едва 1.5 год защо си хукнал да бягаш и живееш 7 год в страх стрес и вина че ще те гепят всеки момент вместо да излежиш и да живееш единственно с вината за случилото се ?ей *** няма равен в сметките си случая е показателен как добре са реформирани и функционират институциите в БГ най вече съдебната ...е в полза на грешната страна но ние май вече свикваме
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предимишлено се е довел до положението да не може да отговаря за действията си после непредумишлено е убил човек и след като получава присъда като за средна телесна повреда (счупена китка например) бяга от страната......... Чудя се, ако беше ударил син на депотат дали щеше да има подобна развръзка? Ако отговора е "да" се чудя дали ще има някой който да пожертва 2 години от живота си за да почерни живота на депотат
7
2
 
10
 
! Отговори
Kobi преди 5 години
А тоз *** дали е изплатил 100 000 лева!?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България останаха пенсионери и търсачи на силни усещания.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За убийство давност няма!!!!! Кви са теа *** схеми? Плюс това е заловен преди "изтичането на срока давност", което е равносилно на вече да е в затвора. Шмекери!
4
2
 
27
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Да убиеш човек и после : Съжалявам...И тоя е бил човек на закона ! Нищо чудно да го възстановят и на работа ...
3
1
 
20
 
! Отговори
ined преди 5 години
Давността си е давност, ама сумата от 100000 която дължи с времето е нараствала заради лихвите - най-правилно е да си полежи в затвора докато не се издължи на вдовицата на убития човек
2
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицаите ни пияни убиват на пътя хора , крадат бензин и цигари от склада на МВР Всички трябва да ги уволнят на един път и после строг подбор и ''Нова полиция '' - както направиха в Грузия и Украйна Ама кой да го направи Нашите министри на МВР освен да ги хвалят полицаите за друго не стават , а народът е заспал и няма никаква инициатива в това отношение В Украйна си направиха гражданска организация - ''Дорожний контрол '' - контролират , снимат техните полицаи навсякъде
1
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа